Klaipėdiečių festivalis „Ledinė zylutė“ laukia jaunimo ir ne tik jo

Šeštą kartą uostamiesčio Žvejų rūmuose rengiamas respublikinis teatrų festivalis „Ledinė zylutė“ vasario savaitgaliais pakvies į įvairiausio žanro spektaklius vaikams ir visai šeimai, jaunimui ir ne tik jam. Teatro gerbėjų amžiaus cenzui ribų nėra.

Šiemet festivalio programoje – septyni Vilniaus ir Klaipėdos teatrų spektakliai. Iš jų trys – vaikams ir keturi – vyresnei auditorijai.

Vaidins vaikams

Vasario 2-ąją į festivalio „Ledinė zylutė“ atidarymą pakvies klaipėdietis mimas Aleksas Mažonas ir jo vadovaujamas pantomimos teatras „A“. Su Donaldo Biseto pasakomis išaugo jau ne viena karta, jas mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji. Tik šio kultinio anglų pasakininko  pasakojimuose gali gyvuoti toks padaras – pusiau krokodilas, pusiau katinas. Žaismingame vaidinime „Ponas Krokokatinas“ žiūrovai kartu su pasakų herojais pasiners į linksmą visokiausių keistenybių ir nuotykių pasaulį.

Vytautas V.Landsbergis yra vienas populiariausių šiuolaikinių lietuviškų pasakų autorių. Daug jo kūrinių pelnė metų knygos vaikams vardą, o pasakų veikėjai atgijo teatro scenoje. Sostinės aktorių ansamblis „Degam“ spektaklyje „Zita-pelytė“ (rež. Alfonsas Vidžiūnas) papasakos niekaip neužmiegančios mergaitės Zitos kelionę į pramanytą pasaulį, kuriame tikras brolis tampa Ragana, sesuo virsta pelytės mama, o nelauktai apsilankęs draugas – įsimylėjusiu tarakonu… Spektaklyje skamba gyvai atliekamos akustinės gitaros melodijos, dainuoja ir pasakos personažus kartu su aktoriais kuria įsidūkę vaikai.

Žvejų rūmų jaunimo teatro „Be durų“ naujausias spektaklis „Mikė Pūkuotukas“ (rež. Angelė Juškevičienė) jau tapo tikru teatrinio sezono hitu vaikams. Šis Aleno A.Milno sukurtas personažas neseniai šventė jau 88-ąjį savo gimtadienį. Garsas apie visų mylimą ne itin inteligentišką meškiuką pasklido po visą pasaulį. Mikės Pūkuotuko nuotykiai pagrįsti istorijomis, kurias A.A.Milnas pasakodavo savo sūnui. Klaipėdiečių spektaklyje surinkti patys smagiausi nuotykiai, kaip visada, daug muzikos ir šokių.

Su ženklu N16

Teatro laboratorija „Atviras ratas“ per septynerius gyvavimo metus tapo iškiliu reiškiniu lietuviško teatro panoramoje. Du Auksinius scenos kryžius ir daugybę įvairiausių apdovanojimų pelnęs kolektyvas atvirai kalba apie save ir savo kartą. Pagal L.Razumovskajos pjesę sukurto spektaklio „Brangioji mokytoja“ (rež. Ieva Stundžytė) centre – mokinių psichologinio ir fizinio smurto prieš savo mokytoją istorija, išvystyta tiksliai bei įtaigiai, atskleidžianti esmines priežastis, motyvus, kurie paskatino ir vis dar skatina jauną žmogų griebtis žiaurių, dažnai gerai apgalvotų priemonių, norint pasiekti savo tikslą. Sovietmečiu Valstybiniame jaunimo teatre šviesaus atminimo režisierės Dalios Tamulevičiūtės pastatyta ši pjesė sukėlė sprogusios bombos įspūdį. Nelieka abejingų, pamačiusiųjų ir šiuolaikinę dramos versiją.

„Kas nustatinėja taisykles? Kas garantuoja jų patikimumą? Kodėl esu priverstas nuo kažko slėptis, kažko bijoti? Tylėti? Kodėl su kažkuo turiu susitaikyti?“ – klausia Julius Paškevičius, pjesės „Ribos“ autorius. Ją festivalyje pristatys Vilniaus menų spaustuvė. Spektaklio autoriai mano, kad „Ribos“ yra skirtos visų pirma jaunam žiūrovui, kurio emocinė temperatūra atitinka pagrindinio spektaklio herojaus įkarštį. „Manome, kad mūsų žiūrovų, kurie išgyvena augimą ir santykių su pasauliu aiškinimosi kančias, nereikia vien raminti, glostyti jiems galvučių... Galbūt svarbiau pamatyti, kaip kitas nusvyla, kaip jam skauda ir kokios gali būti ribų peržengimo pasekmės“, – svarstė spektaklio režisierius Tadas Montrimas.

Laužo tradicijas

Į aktoriaus ir režisieriaus Beno Šarkos spektaklius ateina tie, kurie tikisi kažko, ko neranda tradiciniame teatre. Daugialypiame Beno asmenyje įsikūniję teatro trupai „Gliukai“ festivalyje parodys spektaklį pagal Gintaro Grajausko poeziją ir prozą „A Gu Gu“. Tai legenda-pasaka-istorija apie pasibaigusią, bet vis nesibaigiančią meilę, apie kelionę į miestą ir atgal drauge su Elvio Preslio dainomis ir poetiškais pačiuožinėjimais ant ledo. Juk ant ledo mes visi, ar ne?..

Klaipėdiečių festivalyje viešės trupė „No Theatre“, kurios gretose publika išvys paskutiniųjų metų scenos atradimus – aktorius Marių Repšį ir Ainį Storpirštį (O.Koršunovo „Išvarymas“), Elzę Gudavičiūtę (filmas „Miegančių drugelių tvirtovė“) bei kitus režisieriaus G.Varno auklėtinius ir teatro „Utopija“ aktorius, susibūrusius į „neteatrinį judėjimą“. Jų gedulingai šventiškas teatralizuotas koncertas „No Concert“ – tai rytietiškos atmosferos persmelktas pasirodymas (rež. Vidas Bareikis). Nelogiškos bei absurdiškos jungtys yra raktas, kuriuo bandoma atrakinti šį keisto žanro projektą. Veiksmas gali būti prilygintas šių laikų D.Charmso oberiutams – gimusiems iš šiuolaikinio žmogaus lūpų, tačiau išlaikantiems tą pačią trapią ribą tarp visa persmelkiančio juoko bei absurdiško tragizmo.

„Ledinės zylutės“ organizatoriai garantavo, kad kiekvienas žiūrovas, apsilankęs festivalio spektakliuose, atras kažką sau – tikro, nepakartojamo ir atmintino.

Programa

Vasario 2 d. 12 val. – „Ponas Krokokatinas“ (pantomimos teatras „A“), 17 val. – „Brangioji mokytoja“ (N16, teatro laboratorija „Atviras ratas“).

Vasario 10 d. 17 val. – „A Gu Gu“ (teatro trupai „Gliukai“).

Vasario 17 d. 12 val. – „Zita-pelytė“ (aktorių ansamblis „Degam“), 17 val. – „No Concert“ (teatro judėjimas „No Theatre“).

Vasario 23 d. 17 val. – „Ribos“ (N16, Vilniaus menų spaustuvė).

Vasario 24 d. 12 val. – „Mikė Pūkuotukas“ (jaunimo teatras „Be durų“).

Bilietai į dieninius spektaklius – po 8–15 Lt, į vakarinius – po 12–20 Lt. Jie parduodami Žvejų rūmų ir TIKETA kasose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių