Klaipėdiečio skulptoriaus kūrinys papuoš Laukžemę

Penktadienį iš klaipėdiečio skulptoriaus Arūno Sakalausko dirbtuvių kiemo į platųjį pasaulį iškeliavo nauja didžiulė, balta kaip sniegas skulptūra. Ji bus pastatyta ir sekmadienį pašventinta Laukžemėje.

Pagerbs šv. Andriejų

Pasitinkant Žemaitijos krikšto ir Žemaitijos vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejų, minint Laukžemės parapijos įkūrimo 370-ąsias ir Laukžemės šv. apaštalo Andriejaus bažnyčios konsekravimo 160-ąsias metines (konsekravo vyskupas M.Valančius), Laukžemės šv. apaštalo Andriejaus parapijoje bus pastatyta šv. Andriejaus skulptūra.

Ją skulptorius A.Sakalauskas iškalė iš balto karjerinio akmens. Trijų metrų skulptūra stovės prie bažnyčios, Jubiliejinėje aikštėje, kuri bus užbaigta tvarkyti (architektė Daliutė Saveikienė) iki lapkričio 30-osios, šv. Andriejaus atlaidų.

Šv. mišias Laukžemės bažnyčioje liepos 29-ąją aukos vyskupai L.Boruta ir L.Vodopjanovas, Šventosios ir Laukžemės bažnyčių klebonas Vidmantas Gricius, inicijavęs skulptūros sukūrimą, aikštės sutvarkymą ir rengiantis gražią šventę. Skulptūros pašventinimas ir aikštės atidarymas vyks 11 val.

Dovana visai Lietuvai

Prie pat Latvijos sienos, už penkių kilometrų nuo Darbėnų esančioje Laukžemėje (Kretingos raj.) vyksiančioje šventėje dalyvaus daug garbingų kunigų ir svečių. Šv. mišių metu ir paminklo šventinimo šventėje giedos dainininkė Giedrė Zeicaitė, vargonuos Edita Zizaitė, renginį ves aktorė Virginija Kochanskytė. „Netikėta, kad mažame miestelyje tokia įspūdinga skulptūra bus pagerbtas šv. Andriejus. Laukžemėje stovės pirmoji jo skulptūra Lietuvoje. Tai didelė klebono ir jo idėją parėmusių žmonių, tarp kurių, džiugu – ir mano vyras skulptorius A.Sakalauskas, dovana ne tik Laukžemei, bet ir visai Lietuvai“, – teigė V.Kochanskytė.

60-metis skulptorius, Vilniaus dailės akademijos profesorius A.Sakalauskas, lygiai pusę savo gyvenimo praleidęs Klaipėdoje, šiemet pažymi kūrybos 35-metį. Jis sukūrė savitų, svarbių, Klaipėdos ir kitų šalies miestų simboliais tapusių skulptūrų. Jos stovi uostamiesčio Skulptūrų parke, bareljefai žymi istoriškai svarbių pastatų sienas, o paminklas „Vieningai Lietuvai“, skirtas Mažosios Lietuvos prisijungimui prie Didžiosios Lietuvos paminėti, pastatytas 2002-aisiais, tapo uostamiesčio vizitine kortele. A.Sakalausko iškaltas paminklas Liudvikui Rėzai Kaliningrade yra visuotinai pripažinta istoriniais ir kultūriniais ryšiais su Klaipėda susijusio miesto puošmena. Vilniuje dangų remia jo paminklas Lietuvos himnui  ir  dr. V.Kudirkai.

Kuria ir bažnyčioms

A.Sakalausko monumentalių kūrinių rastume ne tik miestų aikštėse ir parkuose, bet ir katedrose, bažnyčiose.

Pastaruoju metu, klausiamas, kur dabar darbuojasi, A.Sakalauskas atsako: „Bažnyčioje... O kur gi dar?.. Dabar tik bažnyčios dažniausiai duoda įdomesnio darbo. Joms reikia altorių, krikštyklų... Joms vis dar reikia akmeninių monumentalių skulptūrų“.

Šiemet rugsėjį Utenos bažnyčioje jis pastatys dvimetrę palaimintojo Jurgio Matulaičio paminklinę skulptūrą. Rugpjūčio 13-ąją Betygalos bažnyčioje bus pašventinta A.Sakalausko sukurta paminklinė lenta Maironiui (tai jo tėviškės parapijos bažnyčia). O kitąmet skulptorius imsis paminklo Bronislovui Lubiui. Jis Klaipėdos universiteto kiemelyje turėtų išaugti pavasarį.

Už monumentalų paminklą vyskupui poetui Antanui Baranauskui A.Sakalauskas 1994-aisiais įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Uostamiestis 2008-aisiais jam suteikė Klaipėdos kultūros magistro vardą. Šiemet Lietuvos kultūros ministerija A.Sakalauską apdovanojo garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių