Kitąmet bus minimos S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio metinės

Kitąmet minint Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metų minėjimo metines ketinama atkurti lėktuvo „Lituanica" kopiją ir atlikti skrydį, surengti lėktuvų ralį aplink Lietuvą bei organizuoti bėgimą Kauno gatvėmis.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metų minėjimo 2013 metais priemones.

Minint 80-ąsias S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą metines taip pat planuojama surengti aviacijos šventę istoriniame S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome ir atidengti atminimo lentą, žyminčią lakūnų sutikimo vietą.

Vyriausybė taip pat siūlo asmenis, ypač nusipelniusius Lietuvos aviacijai, apdovanoti Dariaus ir Girėno medaliu, išleisti šiai progai skirtą pašto ženklą, parengti ir išleisti apyvartinių monetų rinkinį su atminimo ženklu, skirtu S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui.

Be to, 2013-aisiais planuojama surengti kilnojamą parodą, mokinių rašinių, piešinių ar sukurtų filmų „Lituanicos„ skrydžio tematika konkursą, nacionalinę vaikų aviacijos stovyklą „Sparnuota vasara“, taip pat mokslinę konferenciją „Aviacija 2013".

Skrydžio minėjimo renginius planuojama organizuoti ne tik Lietuvoje. Siūloma šį įvykį paminėti ir Lenkijoje bei JAV – Vašingtone, Niujorke, Čikagoje, taip pat „Lituanica" parke Beverly Shores, Indianoje.

Pasiūlymus dėl S.Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80-ies metų minėjimo parengė speciali darbo grupė.

Seimas 2013-uosius yra paskelbęs Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metais.

Tais metais sukanka 80 metų, kai S.Darius ir S.Girėnas perskrido Atlanto vandenyną.

„Lituanica" – lietuvių Stepono Dariaus ir Stasio Girėno valdomas eksperimentinis lėktuvas,

1933 metais liepos 15 dieną S.Darius ir S.Girėnas lėktuvu „Lituanica“ pakilo iš Niujorko Floido Beneto (Floyd Bennet Field) oro uosto. Perskridę Atlanto vandenyną dėl blogų oro sąlygų ties Airija S.Darius ir S. Girėnas pasuko į šiaurę ir per Škotiją bei Šiaurės jūrą pasiekė Vokietiją. Skrendant pro Berlincheno miestelį, „Lituanica“ buvo apšviesta prožektorių. Lėktuvas užsikabino už medžių viršūnių, nulaužė kelis medžius ir liepos 17 dieną 0 val. 36 min. ( Berlyno laiku) sudužo šalia Kuhdamo kaimo, Soldino apylinkėse (dabartinė Lenkijos teritorija, Pščelniko kaimas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu jo

Nu jo portretas
Vat galėtų už tuos pinigu aleksoto kalnui šaligatvius nutiestI(negaliu sakyti suremontuoti , nes jų ten nelikę) ir lentelę užkabinti"šaligatviai d.ir g. metinėms".Ir nauda ir reabilituotų save biški aviatoriai .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių