Kino stovykloje Žeimiuose – ir garsus dokumentininkas M.Drygas

Vidurvasarį Žeimių dvaras žymės atkeldamas vartus ir išskleisdamas ekraną. Liepos 26–29 d. trečius metus iš eilės vykstančioje kino stovykloje viešės žymus lenkų dokumentinio kino kūrėjas Maciejus Drygas. Jo kūryba yra įvertinta ir gausiai apdovanota įvairiuose festivaliuose visame pasaulyje, o debiutinis filmas „Išgirskite mano šauksmą“ („Usłyszcie mój krzyk“, 1991) Europos kino akademijos buvo pripažintas geriausia metų dokumentine juosta.

Save archeologu, o ne režisieriumi vadinantis M. Drygas pasakoja neplanavęs tapti dokumentininku. „Kino kūrime mane labiausiai žavi akimirka, kai faktas virsta menu. Dėl šios priežasties mano rašomi scenarijai tampa visapusiškomis dokumentacijomis, paremtomis tikrais išgyvenimais“, – teigia dokumentalistas.

Stovykloje, kurios šių metų tema „Kinas ir istorija“, jis pristatys savo naujausią juostą „Išniekinti laiškai“ („Cudze listy“, 2012), pasakojantį apie milijonus asmeninių laiškų, kuriuos kasdien slapta skaitė socialistinės Lenkijos slaptosios tarnybos 1945–1989 m.

Ketvirtadienio, liepos 26 d., vakaras skiriamas filmui „Herkus Mantas“ (rež. Marijonas Giedrys, 1972). Istorikės Linos Kaminskaitės-Jančorienės skaitomą pranešimą „Istorijos reprezentavimas kine: „Herkui Mantui“ – 40 metų“ keis filmo peržiūra bei diskusija. Toliau – meninė socialinio realizmo refleksijai  skirta „ŽemAt“ instaliacija „Trintuko nebuvo“.

Penktadienio, liepos 27 d., programos akcentai – Europos humanitarinio universiteto (EHU) profesoriai Andrei Gornyh ir Almira Ousmanova, kalbėsianti apie meilės ir intymumo reprezentavimą sovietiniame kine. Vėliau – susitikimas su antropologu Mantu Kvedaravičiumi, filmo „Barzakh“ (2011) autoriumi, ir istoriko Tomo Vaisetos vedama diskusija „Istorija ir kūryba: ar praeitis kelia menui papildomas sąlygas?“. Dalyvauja režisieriai Giedrė Beinoriūtė, Lina Lužytė ir Kristijonas Vildžiūnas.

Šeštadienį, liepos 28 d., kiną, istoriją ir istorijas aptars režisierius Romas Zabarauskas. Vėliau ‒ jau minėtas susitikimas su M. Drygasu. Vakarop – profesoriaus Gintauto Mažeikio pranešimas „Istorijos samprata Gonza žurnalistikoje: dokumentiniuose reportažuose“ bei filmo peržiūra.

Sekmadienį, liepos 29 d., – stovyklos išvados pokalbyje su režisieriumi Audriumi Stoniu.

Liepos 26–29 d. Žeimių dvare (Jonavos r.) vyksiančią kino stovykla jau trečius metus iš eilės organizuoja VšĮ „Meno avilys“ bei Žeimių dvaro sodyba ir grupė „ŽemAt“ (Žeimių estetinės minties ir anonimiškumo technikumas). Renginys suburia kino kūrėjus, tyrinėtojus ir žiūrovus bei suteikia jiems atvirą ir neformalią erdvę diskutuoti tam tikra tema. Pernai stovyklautojai gilinosi į „Kino ir laisvės“ sąsajas, 2010-aisiais vykusios pirmosios kino stovyklos dalyviai leidosi į kelionę, plečiančią kelio filmo žanro ribas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių