„Kino šortai“ trumpins rudenį Klaipėdoje (programa)

Šiandien uostamiestyje pradedama rodyti tarptautinio jaunųjų režisierių trumpametražių filmų festivalio „Vilniaus kino šortai - 2009“ programa. 

Jau ketvirtą kartą vykęs jaunųjų kino kūrėjų festivalis šiemet sulaukė dar daugiau filmų nei pernai -  net 182 juostų iš 21 užsienio valstybės. Spalio pradžioje Vilniaus „Skalvijos“ kino centre startavusiame festivalyje iš viso buvo parodyta 13 spalvingų, nuotaikingų, truputį liūdnų trumpametražių filmų programų. Tarp jų - po dvi lietuviškas, dokumentinių, neeuropietiškų filmų, po vieną animacijos, siaubo ir romantiškų kino „šortų“ programas, skirtingų žanrų rinktinė „Eklektika“ ir kt.

„Kino šortai“ šiemet užmezgė draugystę su Lenkijos festivaliu KAN, kuris lietuviams atvežė mėgėjiškų ir nepriklausomų filmų rinktinę. Šiemečiai „Kino šortai“ buvo ypatingi ir didžiulio susidomėjimo sostinėje sulaukusia dviguba lietuviškų filmų programa „Lietuviškasis peizažas“. Viena jų - trijų Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) baigusių režisierių diplominius filmus pristačiusi programa - premjera, o kitoje buvo rodomi dokumentiniai, eksperimentiniai, vaidybiniai ir net vienas animacinis „šortai“ .

Adaptuota Klaipėdai festivalio retrospektyva, šių metų geriausi trumpi filmai bus rodomi lapkričio 4, 5 bei 7 ir 8 dienomis nuo 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g.1 / Didžioji Vandens g. 2). Per vieną iš keturių rudens vakarų klaipėdiečiai pamatys po dvi, tris šiųmečių „Kino šortų“ programas. Įėjimas - 4 litai.

„VILNIAUS KINO ŠORTŲ - 2009“ PROGRAMA KLAIPĖDOJE

Lapkričio 4 d., trečiadienį, nuo 18 val.

Atidarymo programa „3, 2, 1: pradedam!“ (77 min.): nuotaikingi Vakarų Europos jaunųjų kino kūrėjų darbai - trumpi, smagūs bei juodo humoro nestokojantys „šortai“.

„Jausmų ryšulys“ (99 min.): romantiškoji „šortų“ iš Estijos, Vokietijos, Lenkijos bei Čekijos programa užplūs šiltų jausmų banga, privers trumpam suklusti ir pamąstyti apie meilę, kitus jausmus ir vertybes.

„3 žingsniai nuo Europos II“ (98 min.): unikalių „šortų“ programa, nukelianti žiūrovus į kitą žemyną. Gyvenimo netikėtumai, džiaugsmai ir nusivylimai - apie tai pasakoja keturi iš Rusijos ir Izraelio atkeliavę „šortai“, žadantys susitikimą ne tik su Izraelyje gyvenančiais naujaisiais emigrantais iš Rusijos, bet ir kitais įvairias dramas išgyvenančiais personažais.

Lapkričio 5 d., ketvirtadienį, nuo 18 val.

„Lietuviškasis peizažas I“ ( 72 min.): Lietuvos jaunųjų kino kūrėjų darbus pristatanti programa. Trijų debiutuojančių Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigusių režisierių „šortuose“ - jautriai ir šmaikščiai perteiktos temos - sunkiai statybose dirbančio panko, tėvo ir sūnaus, keliaujančių į Armėnijos provinciją Lernavaną, bei psichoanalitiko Jurgio Hišo, kurį persekioja jo buvęs pacientas, istorijos.

„Gyvenimo dėlionė“ (105 min.): kino programa, į mus supantį gyvenimą kviečianti pažvelgti lyg į spalvingą dėlionę. Penki „šortai“, atkeliavę iš Ispanijos, Vokietijos ir Norvegijos, reikalauja rimties ir tam tikro susikaupimo. Liūdesyje atrandamos akimirkos verčia nusišypsoti, o džiugesio momentai kartais stebina savo rimtumu ir netikėtumu.

Lapkričio 7 d, šeštadienį, nuo 18 val.

„Lietuviškasis peizažas II“: dar viena speciali Lietuvos jaunųjų kino kūrėjų filmus pristatanti programa. Iš jos bus galima pasisemti geros nuotaikos stebint bjauraus sapno „pasekmes“, išgirsti sovietinių sūpynių parko fanatikų pasakojimus bei tyliai nugrimzti į prisiminimus, kuriuos sukelia dabartyje girdimi garsai. Pirmą kartą programoje - jaunojo kino menininko sukurta lietuviška animacija.

„Gyvenimo pusėje“ ( 86 min.): programa, reikalaujanti kantraus žvilgsnio. Joje šeši „šortai“, kurių personažai išgyvena ypač sunkius gyvenimo momentus. Tamsoka programos atmosfera kurs rudenišką nuotaiką, kuri leis iš naujo suprasti ir pastebėti mažus stebuklus ir  liūdesyje gimstančius pozityvius dalykus.

„Drąsus žingsnis“ (110 min.): laikykitės, šešis „šortus“ pristatanti programa skirta tvirtų nervų žiūrovams, nebijantiems iššūkių ir drąsių sprendimų. Lengvi siaubo ir atvirumo nestokojantys filmai padės išsivaduoti iš kasdienybės pančių ir pasinerti į kitokį vaizdų pasaulį.

Lapkričio 8 d., sekmadienį, nuo 18 val.

„Judesio iliuzija“ (71 min.): ryškiausiomis spalvomis nusidažiusi animacijos programa, kurioje - ne tik linksmi ir judesio kupini „šortai“ iš Estijos, Ispanijos, Čekijos ir Bulgarijos, bet ir nespalvoti, jautriai perteikti animatorių darbai iš Rusijos, Vokietijos bei Ispanijos.

„Eklektika“ (90 min.): lengva, neįpareigojanti festivalio programa, sudaryta tiems, kurie nori vienoje programoje pamatyti įvairių žanrų sintezę. Septynių šortų mišrainė „pamaitins“ juoku, tolerancija, liūdesiu, veiks atpalaiduojančiai ir nuteiks pozityviai. Tai - programa skoningai pasirinktai pramogai.

Uždarymo programa: festivalį užbaigiantis seansas, susidedantis iš trijų šauniausių „šortų“ - tarptautinės žiuri atrinktų animacinio, dokumentinio bei vaidybinio kino trumpo metražo juostų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių