Kino režisieriai „Skalvijoje“ mokys kino paslapčių

Pasitinkant vasarį „Skalvijos“ kino centras tradiciškai besidominčiuosius kinu kviečia į paskaitų–diskusijų ciklus suaugusiems ir jaunimui nuo 14 m. Iki pat balandžio vidurio dokumentinio bei vaidybinio kino paslaptimis su jais dalinsis dokumentinio kino režisierius Audrius Stonys ir kino režisierė Lina Lužytė.

Meile kinui kursų dalyvius užkrečiantys kino režisieriai teigia, kad kursuose bus galima ne tik pasiklausyti kino teorijos, bet ir išmokti ją taikyti praktiškai žiūrint filmus ar nusprendus kurti savuosius, skelbiama pranešime spaudai.

Jau trečius metus „Skalvijos“ kino centre dokumentinio kino kursą dėstantis A. Stonys savo kurse apims tokių dokumentinio kino kūrėjų kaip W.Hercog, H.Frank, J.Rosenblat, A.Pelešian, K.Marker, J.Leto, H. Šablevičius bei kitų filmų peržiūras ir aptarimus. Pasitelkdamas šiuos kino kūrėjus A. Stonys sieks pakeisti iki šiol vyraujantį stereotipišką įsivaizdavimą apie dokumentinį kiną.

„Kursų metu mes žiūrėsime ir kalbėsime tokią dokumentiką, kokios paprastai nematome, kuri mūsų dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepasiekia, tačiau yra nepaprastai įdomi, įdomesnė ir už vaidybinį kiną. Peržiūras paįvairinsime praktinėmis užduotimis, kurios padės labiau suprasti, kaip formuojasi kino poetika, kaip iš paprastų detalių atsiranda dokumentinis kinas, tyrinėjantis žmogaus sielos gelmes, suprasime, kodėl A. Hičkokas mėgdavo sakinį, kad vaidybiniame kine režisierius yra Dievas, o dokumentiniame – režisierius yra Dievas“, – kalbėjo A. Stonys.

Kino režisūros kursų metu jo dalyviai bus supažindinti su pagrindiniais kino kūrimo elementais – idėjos atsiradimu, kūrybinės komandos formavimu, filmavimais, montažu, įgys scenarijaus rašymo pagrindus. Pagal du geriausius kursų dalyvių parengtus scenarijus bus kuriami filmai, kurių peržiūra įvyks „Skalvijos“ kino centre. Kurso vadovė Lina Lužytė labiausiai laukia atvirų žmonių, nebijančių pasiduoti kino įtakai ir norinčių išmokti pastebėti daugiau.

„Kinas mane išmokė matyti istorijas visur – žmonėse, pastatuose, objektuose, visame kame, kas mus supa. Anksčiau, kai eidavau gatve ir matydavau masę žmonių, tai ir būdavo tik masė žmonių. Kinas toje masėje išmokė pastebėti atskirus individus su savomis istorijomis ir praeitimis – personažus“, – sako kino režiserė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių