„Kino pavasaris“ į Lietuvą atveš Romą labiausiai sužavėjusius filmus

Prieš gerą savaitę pasibaigęs Romos kino festivalis savo gerbėjams dovanojo intriguojančių ir ambicingų kūrėjų susuktų juostų, kurių net daugiau nei dešimt planuojama parodyti festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovams jau ateinantį kovą. Ištisus metus po skirtingus pasaulio kino festivalius keliaujanti „Kino pavasario“ komanda renka įspūdingiausius ir labiausiai nustebinusius filmus, iš kurių formuojama išskirtinė, kasmet itin laukiama festivalio „Kino pavasaris“ programa.

„Jaunas Romos kino festivalis pastebimai auga ir stiprėja. Į filmų atrankos vadovus pakvietus Venecijos kino festivalyje dirbusį ir vienu įtakingiausių personų kino industrijoje vadinamą Marco Muellerį, Romos kino festivalio akcijos gerokai pakilo, programa tapo žymiai ambicingesnė, o prodiuseriai naujausių kūrinių premjeras ėmė „taupyti” būtent šiam festivaliui. Įdomiausias ir labiausiai suintrigavusias juostas pamatys ir festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovai,” - pasakoja tarptautinio Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytojas Edvinas Pukšta.

Kovo 14-28 dienomis vyksiančiame festivalyje „Kino pavasaris“ E.Pukšta norėtų, kad kino mylėtojai išvystų net daugiau nei dešimt puikių juostų iš Romos kino festivalio. Tačiau kol dar vyksta derybos su filmų pardavimų agentais, festivalio programos sudarytojas atskleidžia „Kino pavasario“ gerbėjams  filmų, kurie neabejotinai pelnys simpatijas Vilnuje ateinantį kovą, pavadinimus.

„Kino pavasario“ gerbėjai galės įvertinti Romos kino festivalyje debiutavusio Franciso Fordo Coppolos sūnaus Romano režisuotą juodo humoro juostą „Trumpas žvilgsnis į Čarlzo Svono III-iojo makaulę“ . Makabriško humoro, išradingų idėjų, madingo stiliaus ir aktorinių benefisų nestokojantis filmas sužavės Weso Andersono kūrybos gerbėjus ir sugrąžins tikėjimą skandalais pagarsėjusiu aktoriumi Charlie Sheenu. Juostoje taip pat vaidina garsūs aktoriai: Billas Murray'jus, Jasonas Schwartzmanas, Patricia Arquette ir kiti.

Rusų režisierius Aleksejus Fedorčenko, „Kino pavasario“ gerbėjams jau pažįstamas iš festivalyje rodyto filmo „Tylūs stebėtojai“, kvies į neatrastą pasaulio kraštą, kuriame gyvuoja tradicijos nuo neatmenamų laikų. Juosta „Dieviškos žmonos iš Mari krašto“  labiau primena dokumentiką. Tai turėtų būti pagiriamasis žodis Rusijos aktoriams, įtaigiai atspindėjusiems kelionę po kraštą, kuriame kalbama Mari kalba, kur magija persipina su realybe, o kasdienybę lydi ritualai.

Garsi Ukrainos režisierė Kira Muratova Romoje pristatė naujausią savo darbą – „Amžini sugrįžimai“, kurį išvys ir „Kino pavasario“ žiūrovai. Rusijos kino kritikai šią grotesko komediją vadina kino šedevru. Režisierė bent dešimt kartų su skirtingais aktoriais kartoja tą pačią vienišos moters ir daugybę metų jos nemačiusio kursioko susitikimą, o visus kino bandymus meistriškai supina į šarmingą kino verslo užkulisių parodiją.

„Kino pavasario“ gerbėjai išvys ir Romos festivalyje programos „XXI amžiaus kinas“ apdovanojimą iškovojusį kaimyninės Latvijos kino produktą - „Picos“. Režisierės Lailos Pakalninos siurealistė juosta pasakoja apie žmones, kurie daro keistus dalykus ir vadina juos picomis. Filmas pavergia  nenuspėjamumu ir originalumu bei įrodo, kaip svarbu intriguoti žiūrovą iki pat filmo pabaigos.

18-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks kovo  14-28 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių