„Kino pavasarį“ atidarys emocingas filmas „Aš taip pat“

Jau šį ketvirtadienį kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ didžiojoje salėje bus iškilmingai atidarytas 15-asis "Kino pavasaris".

Kino festivalis svečius pasitiks raudonu kilimu, šampano taure ir ore sklandančia magiškąja kino dvasia. Sėdint salėje kartu su Lietuvos ir užsienio kino grandais, bus galima stebėti kaip dviems savaitėms įžiebiama kino festivalio ugnis. Festivalio rengėjai primena, kad vakaras nėra uždaras, visi norintys sudalyvauti atidarymo ceremonijoje ir pamatyti pirmąjį šių metų „Kino pavasario“ filmo seansą,  jau dabar gali įsigyti bilietus.

15-ojo gimtadienio pradžiai festivalio rengėjai pasirinko neeilinį ispanišką filmą „Aš taip pat“ (Yo, tambien). Debiutuojančių režisierių Alvaro Pastoro ir Antonio Naharro drama švyti skirtingiausiais emocijų spinduliais. Šis filmas yra rimtas ir žiūroviškas, linksmas ir liūdnas, jautrus ir graudus, romantiškas ir sukrečiantis, provokuojantis ir autentiškas.

„Šis ispanų filmas pasirinktas festivalio atidarymui ne atsitiktinai. Dėl ypatingos filmo temos, stereotipus laužančio požiūrio „Aš taip pat“ turėtų įkvėpti ir kitų festivalio filmų peržiūroms. Maža to, „Aš taip pat“ užduos naujokų toną visam jubiliejiniam festivaliui, kuriame šiemet ypač ryškiai dominuoja režisieriai debiutantai - „Kino pavasario“ programose tarp 77 vaidybinių filmų iš užsienio šalių įsimaišė net 29 pirmieji kūriniai“, - sako 15-ojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė. Pasak jos, filmo pavadinimas taip pat yra ypatingas, nes atveria duris įvairioms interpretacijoms. Kiekvienas žiūrovas jį galės suprasti ir pratęsti savaip: Aš taip pat esu normalus. Aš taip pat jaučiuosi sveikas. Aš taip pat moku mylėti. Aš taip pat trokštu būti mylimas. Aš taip pat...

Tai netradicinė jausmų drama, kurioje susitinka du neįprasti žmonės. Socialinėje tarnyboje įsidarbinęs Danielis susižavi kolege Laura. 34-erių metų vyras pradeda kviesti moterį į pasimatymus. Jiems gera ir smagu kartu. Jie nuoširdžiai bendrauja ir atvirai guodžiasi asmeniniais išgyvenimais. Panašūs santykiai lengvai galėtų užsimegzti tarp bet kurių dviejų žmonių, jeigu ne viena smulki chromosoma. Danielis turi Dauno sindromą, bet laiko save normaliu ir demonstruoja pavydėtiną intelektualumą. Tikrosios meilės ieškanti maištingoji Laura nežino, kaip reaguoti į atvirai reiškiamus kolegos jausmus.    

„Aš taip pat“ scenarijaus idėja susiformavo po režisierių susitikimo su unikaliuoju Pablu Pineda. Jis gimė su Dauno sindromu, bet intelektu, iškalbingumu ir šviesiu protu gerokai lenkia kitus panašaus likimo žmones. Nuoširdusis vyriškis yra įstrigęs savotiškoje niekieno žemėje tarp dviejų absoliučiai skirtingų pasaulių ir dažnai kenčia nuo vienišumo. Jis negali normaliai bendrauti su neįgaliais, o sveikieji žmonės vis dar vengia jo draugijos.

Pablo Pineda išgarsėjo kaip pirmasis Dauno sindromą turintis žmogus Europoje, savarankiškai išlaikęs baigiamuosius egzaminus Malagos universitete ir įgijęs aukštojo mokslo diplomą. Pačioje pradžioje jis tik konsultavo scenarijų rašiusius režisierius (vieno iš jų sesuo taip pat turi Dauno sindromą). Kūrybinio proceso eigoje Alvaro ir Antonio suprato, kad Pablo yra vienintelis žmogus, sugebėsiantis tikroviškai ir įtaigiai suvaidinti išgalvotąjį alter-ego Danielį.

Jam prireikė vos pusvalandžio apsisprendimui. Pablo ištarė lemtingą „Taip“ ilgai kelionei, ištisus metus užtrukusioms repeticijoms su kolege Lola Duenas ir komplikuotiems filmavimams, kai kūrybinė grupė privalėjo mokytis specialių elgesio su neįgaliais aktoriais taisyklių. Jų darbas buvo įvertintas 2009 m. San Sebastjano kino festivalyje, kuriame geriausio aktoriaus prizas pirmą kartą atiteko žmogui su Dauno sindromu.

Ypatingų emocijų filmą „Aš taip pat“ prodiusavo du kartus „Kino pavasario“ publiką jau stebinęs garsusis ispanų režisierius Julio Medemas („Chaotiškoji Ana“, „Baskų realybė. Kamuoliukas prieš sieną“). Jis pats augina Dauno sindromą turinčią 16-metę dukrelę Aliciją, kurios vardu pakrikštyjo savo studiją „Alicia Produce“.

Filmas dalyvavo San Sebastjano ir Sandanso kino festivalių konkursinėse programose, užsitikrino Roterdamo kino festivalio žiūrovų simpatijų prizą, taip pat gavo dvi „Sidabrines kriaukles“ ir dvi Ispanijos kino akademijos „Goya“ premijas. Simboliškai sutapo, kad geriausia aktore Ispanijoje už vaidmenį filme „Aš taip pat“ tituluota charizmatiškoji Lola Duenas (Pedro Almodovaro „Sugrįžimas“, Javiero Rebollo „Viskas, ką aš žinau apie Lolą“) pirmą kartą tokio pripažinimo sulaukė už nepamirštamą pasirodymą Alejandro Amenabaro dramoje „Jūros gelmėse“. Būtent šis kūrinys pradėjo 2005-ųjų „Kino pavasarį“, vykusį dar legendiniame kino teatre „Lietuva“.

Nesuskubus filmo „Aš taip pat“ pamatyti festivalio atidarymo metu, kita proga pasigėrėti šia ypatinga juosta bus kovo 22 ir 27 dienomis.

Bilietus į atidarymo ceremoniją ir pirmąjį festivalio filmą visi žiūrovai gali įsigyti kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ kasose. Bilietų kaina - 20 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių