Kino pasaulis netyla dėl nebyliojo laiško senajam Holivudui

Populiarūs prancūzų aktoriai, lietuviško kraujo turintis prancūzas režisierius, vardai, praktiškai nežinomi Amerikoje, bet užtikrintai žingsniuojantys į JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų („Oskarų“) nominantų gretas.

Stulbinančios sėkmės ir palankių kritikų atsiliepimų sulaukęs filmas „Artistas“ prieš pat Naujuosius, gruodžio 30-ąją, pasieks ir Lietuvos kino teatrus.

Režisierius Michelis Hazanavichius kurdamas šią juostą leidosi į iki šiol neregėtą avantiūrą. Kino kūrėjams varžantis dėl vaizdo efektų ir kompiuterinės grafikos gausos, daugelis skeptiškai vertino sumanymą nesinaudoti naujausiomis technologijomis ir užuot žengus į priekį, nukeliauti daugiau kaip pusšimtį metų atgal, į klasikinio Holivudo laikus. Tiesa, toks akibrokštas kritikams pasirodė esąs sėkmingas. „Artistą“ jie viešai praminė meilės laišku senajam Holivudui ir filmų magijai.

Pagrindinį herojų Džordžą Valentiną vaidinęs Jeanas Dujardinas laikomas viena ryškiausių Prancūzijos kino žvaigždžių. 39-erių aktorius yra pasirodęs 23-ejuose filmuose, o pasirodymas „Artiste“ šiemet Kanuose jam atnešė Geriausio aktoriaus titulą. Nebylioje kino juostoje puikiai vaidina ir režisieriaus M.Hazanaviciaus žmona, aktorė Berenice Bejo, filme tapusi kylančia Holivudo žvaigžde Pepi Miler.

Sutiko nedvejojęs

Kaip Moviefone.com sakė J.Dujardinas, net suprasdamas, kad nebylųjį filmą nebus lengva parduoti, jis iškart ryžosi vaidmeniui „Artiste“. „Vos Michelis pasiūlė, pasakiau „taip“. Tada dvejojau tik dėl vieno – nieko nežinojau apie senąjį kiną. Michelis pasakė, kad vienintelis galiu tai padaryti, kad parašė scenarijų specialiai man. Sakė, kad nenori manęs versti... Tada sutikau. Dabar galiu pasakyti, kad man labai patiko, nuo šiol noriu filmuotis tik nebyliame kine“, – juokavo prancūzas. Jis teigė, kad smagiausia buvo tai, jog filmavimo aikštelėje nuolat grojo gyva muzika.

Anot J.Dujardino, jam ir kūrybinei grupei, jei pavyks, tik smagiau bus įsiveržti į apdovanojimų maratoną „iš niekur“. „Tai, kad mūsų nežino – tik į naudą. Nebus jokio išankstinio nusistatymo. Jie nežino Berenice, Michelio ar manęs. Jie žiūrės filmą „nuo nulio“. Tai labai patogu, nes nejaučiame spaudimo, tik malonumą“, – sakė aktorius.

Beje, „Artistas“ turi ir daugiau kino pasaulio įvertinimų –  Niujorko kino kritikų gildija lapkritį šią nespalvotą juostą išrinko geriausiu 2011-ųjų filmu. Gruodžio pradžioje tokį pat titulą „Artistui“ skyrė Vašingtono kino kritikų asociacija, o šią savaitę – ir Bostono kino kritikų draugija.

Išsvajotųjų „Oskarų“ nominantai bus paskelbti 2012-ųjų sausio 24-ąją. Išvysti „Artistą“ Lietuvos kino teatruose ir įvertinti, kaip jo sėkmės šansus galite jau nuo gruodžio 30 dienos.

 


Šiame straipsnyje: kinasfilmasArtistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių