Kino kūrėjams reikia „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų

Gegužės pabaigoje Vilniuje įvyks iškilmingi Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2010“, kuriuos tiesiogiai rodys LTV.

Kieno rankose šiemet atsidurs grakščiosios „gervių“ statulėlės, spręs vertinimo komisija. O kur surado vietą ankstesnių „Sidabrinės gervės“ laureatų apdovanojimai ir ką jiems tai reiškia? 

Skulptoriaus Audriaus Liaudansko sukurta „gervės“ statulėlė 2008 metų apdovanojimų ceremonijoje atiteko geriausiu aktoriumi pripažintam Mariui Jampolskiui. „Manoji „gervė“ stovi garbingoje svetainės vietoje – ant lentynėlės, greta Auksinio scenos kryžiaus ir kitų apdovanojimų, - pasakojo M.Jampolskis. - Akimirka, kai gavau „gervę“, buvo nuostabi.“

Už geriausią antro plano vaidmenį 2009 metais šis apdovanojimas buvo įteiktas aktorei Jūratei Onaitytei. „Linkėčiau lietuviškai „Sidabrinei gervei“ gero kelio ir palankaus vėjo“, - atsiimdama statulėlę sakė ji. Kur šiandien yra aktorės „gervė“? „Ji žiūri į dangų... Stovi ant palangės mano namuose, o aš gyvenu devintame aukšte, tad erdvės jai pakanka“, - šypsojosi J.Onaitytė.

Prisiminti apdovanojimo minutę moteriai smagu. „Tai džiugi žinia – tave supranta ir įvertina, - sakė aktorė. - Ar „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai gali būti vadinami lietuviškaisiais „Oskarais“? Kodėl gi ne? Gera pradžia – pusė darbo. Aš manau, kad tai turėtų tapti gražia tradicija. Man įdomu, kas šiemet gaus „gervės“ statulėles.“

Už geriausią pilnametražį filmą „Artimos šviesos“ garbingą apdovanojimą pernai atsiėmęs režisierius Ignas Miškinis juokiasi, kad jo „gervė“ nedykaduoniauja. „Šis prizas nestovi šiaip sau. Jis netgi dirbo - suvaidino filme „Zero II“, - pasakojo I.Miškinis.

„Artimose šviesose“ vaidinęs Dainius Gavenonis „Sidabrinė gervė 2009“ apdovanojimų ceremonijoje buvo paskelbtas geriausiu metų aktoriumi. Jo namuose sostinėje šiuo metu puikuojasi dvi „gervės“. Viena priklauso Dainiui, antroji – žmonai Rasai Samuolytei. 2008 metų „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose ji su kolege Nele Savičenko pasidalijo geriausios aktorės titulą. 

D.Gavenonis „serga“ už „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus. „Reikalingas toks renginys, kaip reikalingas ir lietuviškas kinas. Taip pat, kaip ir teatras, ar toks pat teatro renginys. Reikia tik sveikinti, džiaugtis ir palaikyti žmones, kurie organizuoja „Sidabrines gerves“, – kalbėjo aktorius.

Prodiuserė Rasa Miškinytė, praėjusiais metais gavusi „Sidabrinę gervę“ už kūrybinės dokumentikos filmą „Vabzdžių dresuotojas“, pritaria D.Gavenoniui: „Labai smagu, kad atsirado tokie apdovanojimai. Jie suteikė progą kino žmonėms ar jų artimiesiems susitikti, pasididžiuoti ir pasidžiaugti pasiekimais. Nes mums to reikia.“

„Vabzdžių dresuotojas“ pernai pelnė net keturias „gerves“, todėl statulėlių užteko visiems pagrindiniams šio filmo kūrėjams“, - sakė R.Miškinytė.

Šiais metais Lietuvių kino ir televizinio kino apdovanojimuose „Sidabrinės gervės“ statulėlės bus įteiktos keturiolikai nominantų, taip pat bus skirtas specialus prizas - „Sidabrinės gervės kiaušinis“ jaunajam kūrėjui ir tradiciškai „Auksine gerve“ bus pagerbta lietuviškam kinui ypatingai nusipelniusi asmenybė.


Vieta: „Ūkio banko teatro arena“ Vilniuje

Laikas: gegužės 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių