Kino kritikų pagrindiniai apdovanojimai atiteko filmui „Melancholija“

JAV Nacionalinė kino kritikų draugija (NSFC) šeštadienį geriausiu metų filmu paskelbė apokalipsinę psichologinę dramą „Melancholija“ (Melancholia), jos žvaigždę Kirsten Dunst - geriausia aktore, o filmuose „Žmogus, pakeitęs viską“ (Moneyball) ir „Gyvenimo medis“ (The Tree of Life) suvaidinusį Bradą Pittą (Bredą Pitą) - geriausiu aktoriumi.

Tuo tarpu „Melancholijos“ kūrėjas Larsas von Trieras (Larsas fon Triras) geriausio režisieriaus apdovanojimą pralaimėjo Terrence'ui Malickui (Terensui Malikui), sukūrusiam „Gyvenimo medį“ - mistinę dramą, kuri taip pat pelnė apdovanojimą už geriausią kinematografiją.

Tačiau „Melancholijai“ tekęs pagrindinis apdovanojimas padidino šio neįprasto filmo galimybes pelnyti JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų, kurių nominacijos bus paskelbtos vėliau šį mėnesį.

„Melancholijoje“, kurios siužetas vystosi kaimo vestuvių fone, kai paslaptinga planeta grasina susidurti su Žeme ir nušluoti visus žmonijos buvimo pėdsakus, vaizduojami įtempti santykiai tarp dviejų seserų, iš kurių viena yra nuotaka, vaidinama K.Dunst .

B.Pittas, kuris laikomas stipriu pretendentu į „Oskarus“, buvo pagerbtas už beisbolo klubo „Oakland A“ vadybininko Billy Beane'o (Bilio Bino) vaidmenį filme „Žmogus, pakeitęs viską“, taip pat griežto tėvo personažą „Gyvenimo medyje“.

JAV kino kritikų apdovanojimas svarbus prognozuojant tikėtinus „Oskarų“ laureatus. Šie garsiausi kino pasaulio apdovanojimai bus išdalyti paskutinį vasario sekmadienį.

NSFC turi 58 narius, tarp kurių esama atstovų iš didžiųjų Los Andželo, Bostono, Niujorko, Čikagos ir kitų miestų dienraščių, leidinių „Time“, „Newsweek“ ir „The New Yorker“, taip pat laikraščių „The Village Voice“ ir „Boston Phoenix“.

Kritikų apdovanojimai geriausiame antrojo plano aktoriams atiteko Albertui Brooksui (Albertui Bruksui), suvaidinusiam smulkų banditą kriminaliniame trileryje „Važiuok“ (Drive), taip pat Jessicai Chastain (Džesikai Časten), pagerbtai už vaidmenis filmuose „Gyvenmo medis“, „Slėpkitės“ (Take Shelter) ir „Tarnaitė“ (The Help).

A.Brooksas ir J.Chastain taip pat buvo pagerbti kitų kritikų organizacijų šių metų kino apdovanojimų sezono pradžioje.

Tuo tarpu labiausiai tikėtinu kandidatu pelnyti „Oskarų“ laikomas filmas „Artistas“ (The Artist), taip pat kino juostos „Paveldėtojai“ (The Descendants) ir režisieriaus Martino Scorsese (Martino Skorsezės) „Hugo“ NTFS apdovanojimų nepelnė, nors balsuojant už geriausią režisierių M.Scorsese nedaug atsiliko nuo T.Malicke'o.

Geriausiu filmu užsienio kalba buvo pripažinta Irane sukurta drama „Skyrybos“ (Jodai-e Nader az Simin), pasakojantis apie porą, svarstančią, ar išvykti iš savo šalies. Šis filmas tai pat pelnė apdovanojimą už geriausią scenarijų.

JAV kino kritikai šių metų geriausiu nemeniniu filmu pripažino režisieriaus Wernerio Herzogo (Vernerio Hercogo) trimatę dokumentinę juostą „Užmirštų svajonių ola“ (The Cave of Forgotten Dreams) apie vieną urvą pietų Prancūzijoje.

Režisierius Kenas Jacobsas (Kenas Džeikobsas), sukūręs filmą „Ieškant Beždžionių karaliaus“ (Seeking the Monkey King), pelnė apdovanojimą už geriausią eksperimentinę kino juostą.

Kritikai taip pat skyrė „kino paveldo“ apdovanojimus Bruklino muzikos akademijai už neseniai surengtą režisieriaus Vincente'o Minnelli (Vinsento Minelio) filmų retrospektyvą; kino studijai „Lobster Films“ ir organizacijoms „Groupama Gan Foundation for Cinema“ bei „Technicolor Foundation for Cinema“ - už kino pionieriaus George'o Melies (Žoržo Meljė) filmo „Kelionė į Mėnulį“ (Le Voyage dans la Lune) spalvotos versijos atkūrimą; Šiuolaikinio meno muziejui - už Veimaro kino retrospektyvą; bendrovei „Flicker Alley“ - už išleistą filmų rinkinį „Ankstyvojo sovietų kino gairės“ (Landmarks of Early Soviet Film); taip pat bendrovei „Criterion Collection“ už prancūzų režisieriaus Jeano Vigo (Žano Vigo) filmų rinkinį.


Šiame straipsnyje: DunstMelancholijaPittas

NAUJAUSI KOMENTARAI

linas

linas portretas
nuobodus filmas.

linui

linui portretas
tai juk ne Suriko nuotykiai ar keturi tankistai ir suo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių