Kino finansavimas ryškiai nedidės dar porą metų

Kino finansavimas, nepaisant priimto naujo Kino įstatymo pakeitimo įstatymo, Lietuvoje dėl šalies ekonominės situacijos reikšmingai nedidės dar porą metų, sako kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

„Į įstatymą grįžo nuostata, kad 60 proc. už išplatintus bilietus gautų pajamų grįžtų į kino sektorių. Tai kažkiek padidins (lėšas), bet turint galvoje esamą ekonominę situaciją, nemanau, kad kino finansavimas reikšmingai didėtų dar ir 2013 metais. Kino kūrėjams dabar skiriama 7-8 mln. litų, tai yra labai mažai, kino kūrėjai aiškiai pasako, kad be 20 mln. litų jokio proveržio neįvyks“, - ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė kultūros ministras.

Anot jo, svarbiausias darbas šiemet buvo Kino centro steigimas, o galimybė, kad itin didėtų finansavimas kino filmams kurti, nesvarstyta.

„Kinui milijono pridėjimas nieko neišsprendžia, reikia pridėti daugiau. Buvo pridėta kitoms sritims, pavyzdžiui, knygoms įsigyti. Knygų įsigijimui milijonas yra didžiuliai pinigai“, - teigė A.Gelūnas.

Ministras kalbėjo, kad nuo pat kitų metų pradžios bus imtasi Kino centro steigimo darbų ir tikimasi, kad iki kitų metų rudens jau bus suformuota Kino centro darbuotojų komanda. Iš viso Kino centre turėtų dirbti 12 asmenų.

„Jeigu neklystu, tai (įsteigimas - BNS) kainuos šiek tiek daugiau nei 600 tūkst. litų. Maždaug tiek kainuos ir išlaikymas metams“, - tvirtino ministras.

Kino įstatymo pakeitimo įstatymas Seimo priimtas praėjusią savaitę.

Juo įsteigtas Kino centras rengs kino projektų konkursus valstybiniam finansavimui gauti, konsultuos filmų gamintojus, skirs valstybinį finansavimą kino projektams, kontroliuos, kaip naudojamas lėšos, sudarys bendrą kino srities informacijos ir statistikos duomenų bazę, skleis informaciją apie Lietuvos kiną, tvarkys Filmų registrą, suteiks filmų indeksus pagal žiūrovų amžiaus cenzą, skatins užsienio investicijas į Lietuvos kiną.

Įstatymas taip pat garantuoja, kad 60 proc. praėjusių metų faktinių įplaukų iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) už filmų platinimą ir rodymą kino teatruose bus skiriama kinui finansuoti. Suma bus apskaičiuojama pagal Statistikos departamento paskelbtus duomenis.

Naujasis Kino įstatymas pradės galioti kitų metų gegužės 1-ąją.


Šiame straipsnyje: kinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių