Kino festivalis „Šeršėliafam“ moters ieškoti kviečia Klaipėdoje

Praėjusį savaitgalį Vilniuje prasidėjęs moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ šį penktadienį ir šeštadienį viešės uostamiestyje – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose ir muzikos klube „Kaštonas“.

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ rengiamas aštunti metai iš eilės. Moterų režisierių ir apie moteris sukurti filmai šiemet pristatomi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose ir Ukmergėje. Festivalis pasitinka žiūrovus intriguojančiu šūkiu „Mes jas stebime!”. Kino renginys visą savo dėmesį dedikuos naujausiai moterų režisierių kūrybai. Festivalio pavadinimas kilo iš prancūziško posakio cherchez la femme (liet. – ieškok moters).

Festivalis iš Vilniaus atveža ir socialinių Vakarų iniciatyvą – jis ragina kalbėtis apie filmus bei moteris ir po seansų neskubėti namo, užsukti į festivalio klubą „Kaštone“, sutikti bendraminčių ir aptarti matytus filmus.

Penktadienio vakarą klaipėdiečių festivalis klaus, ar galima pastoti nuo muzikos. Filmo „Elektriniai vaikai“ režisierė Rebecca Thomas pasakoja apie padūkusią paauglę Reičel, kuri auga mormonų fundamentalistų šeimoje. Per savo 15-ąjį gimtadienį mergina atsitiktinai randa uždraustą garsajuostę su roko muzika ir patiria tokių neįtikimų emocijų, kad po trijų mėnesių pasijunta besilaukianti. Reičelė tvirtina pastojusi visiškai nekaltai – klausydamasi muzikos. Už nedovanotiną nuodėmę tėvai pasmerkia dukrą, bandydami pataisyti situaciją jau ruošia vestuves, tačiau Reičelė pabėga į artimiausią miestą – Las Vegasą. Čia ji ketina ieškoti kadaise ant garsajuostės pasirašiusio vyro, nes tiki, kad jis kažkaip susijęs su jos nėštumu. 15-metės klajonės tampa kur kas daugiau nei vaiko tėvo paieška. 2012 m. šis filmas buvo pristatytas Berlyno kino festivalyje. Pagrindinė filmo aktorė Julia Garner apdovanota kaip geriausia aktorė tarptautiniame Basterio vaikų filmų festivalyje.

„Šeršėliafam“ retrospektyvos programa siūlo ir iš naujo atrasti nepamirštamąją Lietuvos kino žvaigždę Eugeniją Pleškytę. Filmai, kuriuose ši neseniai amžinybėn iškeliavusi aktorė vaidino, dabar laikomi klasika. Klaipėdoje šeštadienį bus parodytas naujausias režisierių Birutės Vyšniauskaitės ir Valdo Babaliausko dokumentinis filmas „Savi keliai“ apie šią kino bei teatro aktorę.

Iš karto po to bus demonstruojama pernai festivalyje „Šeršėliafam“ debiutavusi trumpametražių filmų programa, sulaukusi didelio žiūrovų susidomėjimo. Programą „Šeršėliafam trumpai“ sudaro trumpametražiai filmai ne tik iš visos Europos, bet ir Australijos. Naujausi moterų režisierių kurti filmai buvo pristatyti ir apdovanoti ne viename kino forume, tarp kurių – Berlyno, Londono, Sandanso, Niujorko, Anesi animacinių filmų festivaliai. Nors ir į trumpo metro filmų programą įtraukti darbai skiriasi žanrais, stilistika ar tematika, bet daugeliui jų yra būdingas netikėtumas, kuris neleidžia žiūrovui  nuobodžiauti.

„Šeršėliafam“ programa Klaipėdoje

Kovo 15 d. 18 val. – „Elektriniai vaikai“ (drama, JAV,  2012 m., 96 min., rež. R.Thomas).

Kovo 16 d. 17 val. – „Savi keliai“ (dokumentinis filmas, Lietuva, 2012 m., 74 min., rež. B.Vyšniauskaitė, V.Babaliauskas), 19 val. – trumpametražių filmų programa (skirtingo žanro ir įvairių šalių, 2012 m., 90 min.).

Filmai bus rodomi KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 6).

Bilietai – po 6 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių