Kinijoje žvejai atlieka ritualą, kad laimikis būtų gausus

Poledinė žūklė – vienas iš žiemos malonumų. Tolimoje Kinijoje žvejybos ant ledo istorija trunka šimtmečius, ir kaip senovėje žvejai atlieka ritualą, kad laimikis būtų gausus.

Čagano ežeras Kinijos šiaurės rytuose, mongolų autonomijoje. Žiemos žūklė čia didelė atrakcija turistams, jiems rengiamos įspūdingos šventės, kuriose galima sužinoti, kaip senovėje žvejai priviliodavo ir gaudydavo žuvį.

Atliekamas ritualas turi pažadinti žuvų tinklus, kurie snaudė visus metus ir pamaloninti ežero dievybes, kad jos negailėtų laimikio. Todėl keturios ritualo dalyvių grupės žygiuoja į ežero centrą, kad išbaidytų žuvis.

Beje, būtent Čagano ežere pasiektas Guinnesso rekordas – vienu tinklu pagauta daugiau negu 100 tūkst. kilogramų žuvų. Tai įvyko 2005 metais, bet greitai rekordas buvo sumuštas – laimikis jau viršijo 150 tūkst. kilogramų. Galbūt todėl vietiniai Čagano ežerą vadina Šventuoju ežeru ar Šventojo vandens ežeru, jo plotas – 230 kvadratinių kilometrų, o gėlame jo vandenyje veisiasi 70 žuvų rūšių.

Žvejoti ant ledo žmonės čia pradėjo senovėje, bet ypač tokią žvejybą pamėgo nuo X iki XIII amžiaus. Net imperatoriai ateidavo ant ledo žvejoti, po to rengdavo laimikio šventes.

Čagano ežeras – vienintelė vieta, kur saugomos seniausios mongolų žvejybos tradicijos ir žuvų gaudymo būdai, kurie laikomi Kinijos nematerialiuoju kultūros paveldu.


Šiame straipsnyje: Kinijažvejairitualai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių