Kinai kuria paveikslus ant klevo lapų

Kinų menininkai nusprendė vietoj drobės naudoti klevo lapus ir ant jų palikti meniškus įspaudus. Iš tikrųjų raižiniai atsiduria ne ant klevo medžio lapų, o į juos panašių kiniško medžio lapelių.

Raižinius parduodantis JAV prekybininkas internete Deanas Pratoras sako, kad toks meno kūrimas – naujovė. „Kiek žinau, tokia meno rūšis buvo pradėta 1994 metais, kai menininkas Huangas Tai Shangas sukūrė pirmą raižinį ir su juo pateko į „Guinness“ rekordų knygą“, - kalbėjo pardavėjas.

Tačiau Mindei tarptautinio muziejaus San Diege direktorius Robas Sidneris įsitikinęs, kad raižymo ant lapų ištakų galima ieškoti senovės istorijoje. Vyras teigia, kad toks piešimas gali būti aptiktas senovės kinų tradiciniame mene. „Tai panašu į kinų popieriaus karpinius, kur žmonės iškerpa iš popieriaus formas“, - teigė vyras.

Menininkas, užsiimantis tokia veikla,  Victoras Liu‘as sako, kad rėžiniams ant medžių lapų reikalingi specialūs įrankiai ir įgūdžiai, nes pakankamai sunku išpjauti lapą, nepažeidžiant jo gyslų.

Visas procesas pradedamas nuo medžio lapų rinkimo, kurie turi būti švarūs ir nepažeisti vabzdžių. Surinkti lapai džiovinami apie 10 mėnesių, prieš tai juos 5 valandas verdant bakterijoms pašalinti.

Po raižymo lapas turi būti atsargiai išdžiovinamas. Tai labai kruopštus darbas, nes džiūvimą sunku kontroliuoti. „60 proc. lapų sutrupa ar suskyla per šį procesą“, - sako menininkas.


Šiame straipsnyje: lapaslapaipiešiniaipaveiklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių