Keramiko parodą įkvėpė archajiška siuvinėjimo technika

Penktadienį uostamiesčio Baroti galerijoje duris atvers jos savininko dailininko keramiko  Isroildžono Baroti keramikos paroda „Suzani“.

Visi parodoje eksponuojami darbai sukurti specialiai šiai parodai, įkvėptai autoriaus kelionės į gimtąją Tadžikiją.

„Suzani“ tadžikiškai reiškia siuvinėjimą adata. Senovėje šia technika tadžikų ir visos Persijos moterys rankomis siuvinėjo kilimus ir staltieses, kuriais puošdavo namus, taip pat rūbus, kuriais puošdavosi pačios.

Dailininką ši archajiška technika įkvėpė naujai modernios keramikos kūrinių serijai.

I.Baroti gimė 1957-aisiais Nov miestelyje Tadžikijoje. 1979–1984 m. studijavo keramiką dabartinėje Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1985 m. gyvena ir kuria Klaipėdoje. Dailininkas yra surengęs 10 personalinių parodų – Klaipėdoje, Vilniuje, taip pat Olandijoje ir Danijoje, dalyvavo keliose dešimtyse jungtinių projektų Lietuvoje ir užsienyje. Jis yra Lietuvos dailininkų sąjungos (1990) ir Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos (1997) narys.

„Lietuvos keramikos kontekste I.Baroti darbai visų pirma išsiskiria emocionalia rytietiško kultūrinio klodo patirtimi. Ji veriasi faktūrų, ornamento ir, svarbiausia, spalvos segmentuose. Tačiau, kuriant indus, dekoratyvinius objektus, net monumentalias skulptūras-instaliacijas, autoriaus kilmė neužgožia lietuviškųjų tradicijų pažinumo – abiejų kultūrų vertybinis pamatas skleidžiasi panaudojant archajines, kosmogonines temas, formas ir ženklus. I.Baroti kūriniai išsiskiria masyviu siluetu, aptakiomis formomis, savita dekoravimo technika, tarsi siūlais nuausta paviršiaus faktūra. Apskritai I.Baroti – nuolat ieškantis, eksperimentuojantis menininkas, stebinantis ne tik idėjų gausa, bet ir atlikimo meistriškumu, sugebėjimu tarsi paneigti molio sunkį ir išryškinti kokybiškai novatorišką, konceptualiai brandų kūrybinį sprendimą“, – taip apie I.Baroti keramiką atsiliepė menotyrininkė Goda Giedraitytė.

Vernisažas – 17 val. Paroda veiks iki kovo 7 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių