Keramikės intriga – „Monos“

Ketvirtadienį „Klaipėdos galerijoje“ atidaroma klaipėdietės dailininkės keramikės Daivos Ložytės autorinė paroda „Monos“ pažers staigmenų. Joje autorė pristatys ne tik savo naujausius keramikos darbus, bet ir monotipijas.

Parodos autorė uostamiestyje gerai žinoma ne tik savo kūryba, bet ir aktyvia parodų kuravimo veikla - ji sugeba suburti Klaipėdos taikomosios dailės kūrėjus į bendras parodas, pati dažnai rengia savo kūrinių ekspozicijas šalyje ir užsienyje, jos darbai yra plačiai pasklidę įvairiose šalyse.

Anot dailėtyrininkės Kristinos Jokubavičienės, „D.Ložytės keramika tolima dominuojančiai popmeno ir ekspresyviai destruktyvios šiuolaikinės keramikos stilistikai. Tai kūrybiškas tradicijos interpretavimas, kuriame išlaikoma įprastų technologijų, molio prigimties ir  plastinių galimybių pusiausvyra. Jos keramika pasižymi funkcionalumu. Kartu tai modernios formos, skulptūriško, išraiškingo silueto kūriniai. Autorei nereikia nieko išradinėti, ji tik nuosekliai plėtoja kelias jai artimas temas. Todėl ir darbai - jaukūs, asmeniški. Tai savybės, kurias vis rečiau sutinkame parodų salėse“.

Prieš kelerius metus parodose pasirodė D.Ložytės keraminės figūros-indai, kuriuos ji sąlygiškai vadino „lėlėmis“. Šiuosyk tas „baltaveides moteris“ matysime patyrusias metamorfozę. Kaip pastebėjo dailėtyrininkė, dabar „jos atrodo nebe tokios užsisklendusios savyje, šviesios, viliojančios ramybe ir laisvesnės. Atsiradus daugiau judesio - daugiau ir emocijų“.

Be keraminių kompozicijų, parodoje lankytojų laukia netikėtumas - dailininkė pirmą kartą eksponuoja monotipijas, kurios buvo sukurtos vienu atsikvėpimu jai viešint Riugeno saloje (Vokietija) ir kurių stilistika, K.Jokubavičienės teigimu, atskleidžia autorės kūrybos universalumą.     

Keramikės D.Ložytės personalinės parodos pavadinimas „Monos“ - intriguoja, skatina galvoti apie daugybę prasmių variantų, kuriuos šis žodis suponuoja. Graikų kalba „mono“ reiškia „viena“, „vieniša“ ir „vienumą“, sąsają tik su vienu objektu. Gal kam pavadinimas asocijuosis su... Mona Liza?.. Bet „D.Ložytės keramikos darbai ir monotipijos privers negalvoti apie pavadinimus, o pasiduoti nuotaikai, kurią diktuoja figūrų pozos, plastika, paviršių faktūros, glazūrų spalvos ir už šių išorinių dalykų slypintys subtilūs kūrėjos dvasios virpesiai“, - mano K.Jokubavičienė.

D.Ložytės vernisažas - spalio 22-ąją 17.30 val. „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 4 / Daržų g. 10), kurioje paroda veiks iki gruodžio 4-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių