Keramikai išlaisvins vaizduotę

Septynių keramikų rankos paniro į molį.

Aštuonioliktajame tarptautiniame keramikų simpoziume dalyvaujantys Lietuvos, Latvijos, Ukrainos ir Rusijos menininkai kurs tris savaites, paskui surengs parodą.

O iki jos atidarymo Dailės galerijoje vyks vakarai, kur simpoziumo dalyviai pristatys savo šalies keramiką ir savo kūrybą.

Šiųmečio simpoziumo tema – lauko skulptūrinė keramika, todėl dailininkų sukurti darbai puikiai prigis atviroje erdvėje.

„Orams atšilus, keramikų kūrinius instaliuosime lauko erdvėse. Kadangi darbai bus išdegti krosnyse, jie išlaikys visus atmosferos pasikeitimus“, – sako Panevėžio dailės galerijos direktorė  Jolanta Lebednykienė. Menininkai turės sukurti ne mažiau kaip du kūrinius. Organizatoriai pasirinks du kiekvieno menininko darbus, ir jie papildys Dailės galerijos keramikos kolekciją ar bus dovanoti rėmėjams.

Teks paskubėti

Šiais metais simpoziumas trumpesnis, todėl, jo organizatorės J.Lebednykienės teigimu, laukia įtemptas darbas.

„Norime jį užbaigti iki Kalėdų, tad keramikams teks pasistengti. Visi simpoziumo dalyviai nusiteikę kūrybingai, ir netikėtai užklupęs šaltukas turėtų dar labiau paskatinti dirbti. Krosnis, ugnis yra tos stichijos, kurios sušildo ne tik kūną, bet ir sielą, o keramikos darbai skleidžia pačią geriausią energiją“, – kalbėjo J.Lebednykienė.  

Pirmadienį apžiūrėję darbo vietas meninės keramikos įmonėje „Midenė“, simpoziumo dalyviai jau vakar entuziastingai kibo į darbą. Keramikai prisipažino: nors dalyvavo daugelyje simpoziumų, nė vienas tokio didelio įspūdžio nepadarė kaip šis.

Į Panevėžį atvyko dvi Rusijos menininkės – Olga Ravinskaja ir daugelyje viso pasaulio keramikų simpoziumų dalyvavusi Tatjana Punans, latvė Ilzė Emsė-Grinberga, pirmą kartą tokiame renginyje kuriantis Ukrainos atstovas Igorius Bereza ir trys lietuviai: Eugenijus Čibinskas, Jurgita Jasinskaitė, Egidijus Radvenskas. Pastarasis šiais metais užėmė pirmą vietą Vilniuje vykusioje respublikinėje keramikų meno bienalėje.

Užmegs santykius

Ukrainietis I.Bereza prisipažino, kad apie tokį renginį, organizuojamą Lietuvoje, išgirdo iš savo draugės Jurgitos, su kuria susipažino Ukrainoje vykusiame keramikų simpoziume.

„Nuo to laiko bendraujame. Ji man pranešė apie Panevėžyje vyksiantį tarptautinį keramikos simpoziumą. Jurgita pasiūlė atvykti“, – pasakojo menininkas.  

Pašnekovas sakė, kad organizatoriams pranešė apie save, tačiau nesitikėjo būti pakviestas.

„Man norėjosi čia atvykti, nes Lietuvoje ilgai nebuvau. Kai gavau laišką, kad esu laukiamas, nustebau. Esu labai laimingas, kad turiu galimybę dalyvauti renginyje“, – kalbėjo I.Bereza. Jis viliasi, kad Lietuvoje užmegzti santykiai bus ilgos draugystės pradžia.

Keramikas neatskleidė, ką sumanė nulipdyti. Jis prasitarė, kad gali tekti šiek tiek pakoreguoti planus.

„Rašydamas projektą turėjau nurodyti, ką darysiu, tačiau  jau dabar matau, kad mano darbas keisis. Niekuomet nebūna, kad išeitų taip, kaip planuoji, – kalbėjo keramikas. – Čia sąlygos labai geros, šilta. Tikiu, kad bus malonu dirbti ir nuotaika tikrai bus gera.“  

Kolekcija

Pirmasis toks simpoziumas įvyko 1989 metais. Panevėžyje per tą laiką kūrė 138 menininkai iš 31 valstybės: Australijos, Austrijos, Airijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos, Estijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, Izraelio, Japonijos, JAV, Kanados, Korėjos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Meksikos, Naujosios Zelandijos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos, Šveicarijos, Taivanio, Turkijos, Vengrijos, Vokietijos.

Panevėžio dailės galerijoje sukaupta vienintelė Lietuvoje tokio pobūdžio keramikos darbų kolekcija. Čia yra per 600 įvairių šamotinės keramikos kūrinių.


Šiame straipsnyje: keramika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių