K.Donelaičio muziejų pavyko išsaugoti

Lietuva gavo oficialų raštą iš Rusijos Dūmos, kad Donelaičio muziejus išbrauktas iš sąrašo objektų, kuriuos numatyta atiduoti stačiatikių bažnyčiai.

Kaliningrado srityje, Tolminkiemyje, stovinčioje buvusioje liuteronų bažnyčioje kunigavo lietuvių literatūros klasikas Kristijonas Donelaitis, čia jis ir palaidotas. Jei muziejus būtų atitekęs stačiatikių bažnyčiai, Lietuvos politikai žadėjo kreiptis į Europos Sąjungą ir UNESCO.

„Laiške Rusijos Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas rašo,   kad jie džiaugiasi pranešdami, jos šis objektas buvo išimtas iš objektų sąrašo. Bet tai, kad mums rašo ne vien šalia esančio Karaliaučiaus valdžia, o Maskva, ir jie sako tai pakankamai pozityvioje dvasioje (žinom, kad visi kiti kultūros objektai buvo perduoti provoslavų bažnyčiai) rodo, kad, aš tikiuosi, visiem laikam, o ne laikinai K. Donelaičio palikimo esmė nebus iškraipyta“, – LTV naujienų tarnybai teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris.

„Laiškas yra galutinis. Reik tikėtis, kad niekam nekils minčių vėliau keisti šio laiško turinio“, – pridūrė E. Zingeris

Dėl muziejaus komplekso Tolminkiemyje, veikiančio daugiau nei keturiasdešimt metų, sunerimta, kai pasirodė pranešimų, kad jį perimti panoro Rusijos stačiatikių bažnyčia.

Susirūpinimą Rusijai išsakė Lietuvos vadovai. Lietuva nesutinka, kad muziejaus kompleksas – bažnyčia ir klebonija – būtų skaidomas.


Šiame straipsnyje: Kristijonas Donelaitismuziejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių