Kauno mažojo teatro žiūrovų laukia premjera

Kauno mažasis teatras gyvena naujos premjeros išvakarėse. Kitą savaitę jo scenoje atgis Artūro Žukausko režisuotos Mario Fratti pjesės „Sesuo" veikėjai.

Šiuolaikinio italų kilmės JAV dramaturgo M.Fratti pjesėje paliečiamos slapčiausios žmogaus dvasinės problemos, kurios mus lydi nuo antikos laikų: pradedama nuo amžinojo vyro ir moters konflikto ir užbaigiama motinos ir dukros konfrontacija. Tiesa, bandoma gydyti sielos ligą ar apsaugoti nuo galimų gyvenimo negandų.

Italų literatūros profesorius emeritas, pasaulyje pripažintas pjesių rašytojas ir kritikas M.Fratti, neduoda sprendimų, neteisia ir neišteisina veikėjų. Tragiškosios klaidos, peraugusios į tragiškąją kaltę, apsivalymas yra tiesoje – prieš kitus, o svarbiausia prieš save.

Spektaklio režisieriaus A.Žukausko teigimu, kiekvieno žmogaus gyvenime yra akimirksnis, kada tiesos poreikis tampa svarbiausiu dvasinio ieškojimo keliu.

"Gyvenimo rutina įvelia į begalinį melo, pagiežos, veidmainysčių ratą, kurio kartais net negalime sustabdyti, nes gėdijamės. Ta dvasinė dykuma, melo plynlaukis suskaldo šeimą tarsi į atskiras salas.

Sulig kiekviena diena tas plynlaukis didėja, tapdamas kapinynu, kuriame palaidojama tiesa – kas yra sesuo, kas yra motina, kas yra tėvas, kas yra sūnus? – pjesės slėpinius atskleidžia režisierius. – Tereikia vieno žmogaus begalinio noro, vienos akimirkos gyvenime, kai tiesa sustato viską į savo vietas – ateina atgailos ir laisvo kvėpavimo akimirka.“
Spektaklyje nuosprendžio teisė tarsi prisiekusiųjų teismui paliekama žiūrovams – nuteisti negalima pasigailėti. Kiekvienoje šeimoje yra paslaptis, kuri apsprendžia žmogaus likimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių