Kauno kino festivalyje – rinktiniai filmai ir animacija

Spalio 1–17 d. vyksiančiame Tarptautiniame Kauno kino festivalyje bus galima pirmą kartą Lietuvoje pamatyti išskirtinių trumpametražių ir animacinių filmų programą, sudarytą bendradarbiaujant su trumpametražių filmų Kanais laikomu tarptautiniu Klermono-Ferano kino festivaliu.

„Kauno kino festivaliui šie metai ypatingi tuo, kad praturtinome savo programą trumpametražiais bei animaciniais filmais. Labai džiaugiamės, kad pradžią šiai tradicijai kuriame kartu su tokiu svarbiu trumpametražių filmų draugu kaip Klermono-Ferano trumpametražių filmų festivalis,“ – sakė Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

„Specialiai Tarptautiniam Kauno kino festivaliui sudaryta programa pristato išskirtinius naujausius Europos trumpametražius ir animacijos filmus, - sakė programos kuratorius, Klermono-Ferano kino festivalio koordinatorius Laurent Crouzeix. – Jie parodo žanrų įvairovę, formų originalumą ir talentų gausybę, sutinkamus laisvose trumpametražių filmų kūrimo teritorijose – laisvose nuo komercinio spaudimo, politinio korektiškumo, šabloniškumo. Festivaliai yra nuostabūs šių brangenybių „kontrabandininkai“. Tai – kvietimas įžengti į pasaulį, kurį sukūrė didieji rytojaus kino kūrėjai ir šiandienos bekompromisiai menininkai.“

Klermono-Ferano kuratorių sudarytose programose - skirtingo žanro, įvairių montažų, formos, animacijos ir dinamikos filmai. Jų kūrėjai ieško originalių ir naujų formų, maišo technikas, eksperimentuoja, plėsdami pastaraisiais dešimtmečiais išpopuliarėjusio trumpametražio filmo ne laiko ir apimties, o išraiškos ribas. Kauno kino festivalyje bus pristatytos dvi naujos programos: geriausių Europos trumpametražių bei geriausių Europos animacinių filmų programos.

Animacinių filmų programoje bus galima pamatyti daugiausia apdovanojimų pelniusius animacinius filmus. „200 000 vaiduoklių“ režisierius Jean-Gabriel Périot apjungdamas daugiau nei 600 dokumentinių nuotraukų per dešimt filmo minučių parodo puošnių Gembaku rūmų Hirosimoje klestėjimą prieš Antrąjį pasaulinį karą, o vėliau - ilgą vienatvės laikotarpį miesto griuvėsių apsuptyje, kol naujas miestas, kildamas ant senojo likučių, ima glaustis aplink ir galiausiai pranoksta rūmus absorbuodamas nuo suniokoto pastato sklindančią apokaliptinę radiaciją. 1945-aisiais Hirosimoje per kelias atominės bombos sprogimo akimirkas žuvo 78 000 žmonių, mieste neliko akmens ant akmens išskyrus kelis stambesnius pastatus ir Gembaku rūmus – miesto šerdį.

Rafinuotos stilistikos režisierės Vergine Keaton animacinis filmas „Aš – prieš gyvybę. Arba už ją“ sukurtas pagal pagal XIX a. graviūrą. Jame, tarsi iš po Van Gogho pieštuko ištrūkusi, vaizduojama skalikus besivejanti elnių kaimenė. Olandijos animacinių filmų festivalio apdovanotas didžiuoju prizu, o už geriausią muziką – Klermono-Ferano trumpametražių filmų festivalyje.

Kroatų animatoriaus Simono Bogojević-Naratho postapokaliptinių vaizdinių kupinas animacinis filmas „Leviatanas“ tiksliai išreiškia Thomas Hobbes (pagal jo knygą „Leviatanas“ (1651 m.) sukurtas šis sąmyšio pilnas filmas)  mintį, jog natūralioji tvarka yra chaosas ir visų karas prieš visus. Filmas apdovanotas auksiniu Zagrebo animacinių filmų festivalio „Animafest“ (Kroatija), apkeliavęs daugybę tarptautinių filmų festivalių.

„Piktas vyras“ – tai norvegų režisierės Anitos Killi nepaprastai subtili ir jautriai papasakota istorija apie berniuką Bojų, kuris po skaudžios netekties gelbėjasi savo vaizduotės pasaulyje. Geriausiu animaciniu filmu pripažintas Aspeno trumpametražių animacinių filmų festivalyje (JAV), jam skirtas Klermono-Ferano trumpametražių filmų festivalio prizas už geriausią animacinį filmą ir žiūrovų prizas, taip pat specialus UNICEF prizas „Annecy“ tarptautiniame animacinių filmų festivalyje (Prancūzija).

Tarp geriausių Klermono-Ferano festivalio trumpametražių filmų - jauno britų režisieriaus Iano Clarko filmas „Dženė ir kirminas“. Tai žaisminga istorija apie du pankuojančius paauglius, svajojančius apie rusvaplaukę kaimynę Dženę. Sukūrę roko grupę pavadinimu „The Speedophiles“ jiedu ištisas dienas muša būgnais ir brązgina gitaras užsidarę garaže. Be to, stengiasi kuo lengviau užsidirbti pinigų. Viskas baigiasi privalomaisiais darbais sode, o ten abu draugai iškasa didžiulį, keistą kirminą. Filmas sulaukė specialaus Klermono-Ferano festivalio žiuri paminėjimo.

Norvegė režisierė Hanne Larsen 24 min. dramoje „Ela“ kalba apie senyvą girtuoklę Elą, kuri vengia praustis. Uždara moteris tikrąją priežastį, dėl ko konfliktuoja su aplinkiniais, yra nustūmusi į giliausią atminties kertelę, ir tik svaigalai jai leidžia užsimiršti. Filmas sukurtas remiantis tikrais 1945-ųjų įvykiais Norvegijos mieste Finmarke, kai iš jo traukėsi vokiečių kariuomenė.

Svarbiausias Europos trumpametražių filmų festivalis jau daugiau kaip 30 metų vyksta pietų Prancūzijoje Klermono-Ferano (Clermont-Ferrand) mieste, kuris garsėja didinga gotikine Dievo Motinos ėmimo į dangų katedra. Pastaroji – tikra vokiečių rašytojo Günterio Grasso svajonė (romane „Šuniški metai“ jis daug dėmesio skiria panašaus stiliaus gotikinei Kelno katedrai su smailiais į viršų smingančiais bokštais), tarsi juodos vilkšunio ausys iškilusi virš senamiesčio namų iš tolo traukia akį, regis, būdama vienintelis statinys visame mieste. Jos šešėlyje kasmet vyksta tarptautinis Klermono-Ferano trumpametražių filmų festivalis, kuriame prieš svaiginančias karjeras pirmuosius savo filmus rodė būsimos garsenybės: prancūzų režisierius, filmų „Baseinas“, „8 moterys“ autorius François Ozonas, „Dogmos 95“ bendraautoris iš Danijos, filmo „Šventė“ režisierius Thomas Vinterbergas ir daugelis kitų.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“.


Šiame straipsnyje: kinasfestivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių