Kaune pristatyta partizanų vado J.Paliūno-Ryto prisiminimų knyga

Istorinėje Kauno prezidentūroje ketvirtadienį pristatyta 1994 metais rastų rankraščių pagrindu parengta knyga „Partizano keliu: partizano Juozo Paliūno-Ryto prisiminimai“.

„Prisiminimuose jis net neparašė, kodėl išėjo į mišką - matyt, jam atrodė, kad čia ir taip viskas aišku,“ - apie J.Paliūną-Rytą kalbėjo vienas iš knygos sudarytojų, istorikas Darius Juodis.

„Šie prisiminimai nepaliesti žmogaus atminties. O atmintis turi savybę praeitį iškraipyti. Be to, jie neapraizgyti vėlesnio laikmečio ideologiniais štampais, vertinimais, šių dienų interpretacijomis“, - apie J.Paliūno-Ryto ir kitų partizanų atsiminimų išskirtinumą kalbėjo knygos sudarytoja Aurelija Malinauskaitė.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro išleistų atsiminimų rankraščiai 1994 metais buvo rasti po žeme užkastuose bidonuose.

„J.Paliūno-Ryto parašyti prisiminimai nėra literatūrinis kūrinys, tai partizanų dokumentas. Rašo jis tiksliai, aiškiai, kalba labai logiška. Jis (rankraštis - BNS) žavi pirmiausia savo autentiškumu ir mums jis yra svarbus kaip istorijos šaltinis,“ - pristatymo metu kalbėjo istorikė.

Siekiant išsaugoti istorinį autentiškumą, tekstai išleisti faksimiliniu variantu. Knygoje pateikiami įvairūs archyviniai dokumentai, asmenvardžių, vietovardžių rodyklė, žodynėlis.

J.Paliūnas-Rytas buvo Prisikėlimo apygardos partizanų vadas. Aštuonerius metus kovojęs pogrindyje, 1952 metais, nenorėdamas pasiduoti gyvas, nusižudė.

Prieš sovietų okupaciją kovoję Lietuvos partizanai, dar vadinami „miško broliais“, aktyviai veikė 1944-1953 metais. Šiuo laikotarpiu žuvo daugiau nei 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

W

W portretas
Dotnuvos apylinkėse dar yra vienas kitas gyvas jo amžininkas prisimenantis šį partizanų vadą.Keista, kodėl tokia dauguma, kuriems nepatiko.Tikriausiai tiems, kurie kurių tėvai tuomet dar negymę buvo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių