Kaune prasidėjo išskirtinio Europos kino režisieriaus B.Tarro filmų retrospektyva

„Béla Tarras - tikras antausis vartotojiškumui ir kolektyviniam skoniui“: ši kino kritiko Peter Hames frazė puikiai apibūdina išskirtinę vengrų menininko vietą kino pasaulyje. Jo kūryba - tai tobuliausias autorinio kino pavyzdys, pelnęs svarbiausius kino pasaulio apdovanojimus. Kauno kino festivalis didžiuojasi galimybe savo žiūrovus pakviesti į Bélos Tarro filmų retrospektyvos seansus ir jau šį savaitgalį Kaune planuojamus susitikimus su pačiu autoriumi.

Ilgą laiką Bélos Tarro kūryba buvo pasiekiama tik tarptautiniuose festivaliuose. Nors pamatyti tokius filmus kaip „Verkmeisterio harmonijos“ ar „Šėtono tango“ nebuvo daug galimybių, šios juostos tapo įkvėpimo šaltiniu daugeliui garsių kino kūrėjų, kurių tarpe - Gusas Van Santas ir Jimas Jarmuschas.

Vienas svarbiausių JAV režisierių Gusas van Santas visada pabrėžė, kad Béla Tarras yra labiausiai jį įkvepiantis režisierius. G. van Santo filmų ilgi, nepertraukiami kadrai akivaizdžiai siejasi su vengrų režisieriaus kūryba. Susitikimas su pačių kino kūrėjų ikona tapusiu vengrų režisierumi - tai galimybė ne tik intymiau susipažinti su jo kūryba, tačiau ir giliau užčiuopti Europos kino raidos procesų ištakas.

Kad Bélos Tarro filmų gerbėjų tarpe yra didieji kino talentai patvirtina ir tai, kad jo filmuose mielai dirba pasaulinės kino žvaigždės. Paskutiniame režisieriaus filme „Žmogus iš Londono“ vaidina „Oskaro“ laureatė Tilda Swinton.

Pirma mintis, kuri šauna į galvą sinefilui, išgirdusiam Bélos Tarro vardą – tai forma. Jo filmų forma, kurios su niekuo nesumaišysi. Pirmiausia - tai pasirinkta juodai balta juosta, kuri nuo pat kūrybos pradžios paryškina filmų poeziją. Ir, žinoma, kadrų ilgumas. Kartą režisierius yra pasakęs, kad 11 min. atkarpomis suskirstyti kino juostos ritiniai yra ne kas kita, kaip cenzūra. Režisieriui, kurio vienas kadras kartais trunka visą valandą, tokia juosta yra akivaizdi kliūtis. Taigi - ilgi kadrai, ypatingai artimi planai ir netikėti rakursai (pavyzdžiui, dviejų vyrų imtynės filmuojamos iš apačios, per permatomą stiklą) – tai Béla Taras.

1994 m. sukurtas filmas „Šėtono tango“ turbūt išsamiausiai atspindi menininko kūrybos specifiką. Daugiau nei septynerius metus kurtas, ilgiau nei septynias valandas trunkantis kino epas, prasidedantis dešimties minučių kadru, kuriame vaizduojama tik karvių banda. Tai ir yra tas antausis vartotojui, kine ieškančiam nemąslios pramogos. Filmo siužetas primena garsiąją Samuelio Becketto dramą „Belaukiant Godo“, personažai - ribinės asmenybės, praradusios egzistencinį pagrindą ir laukiančios, kol kažkas pasikeis. Tačiau filmas toli gražu ne beveiksmis. Jis čia tik daug subtilesnis ir jautresnis, su aistringom pauzėm ir veržliais žingsneliais – toks, koks yra tango šokis. Ilgiau nei septynias valandas truksiantis filmo seansas prasidės šeštadienį, spalio 9 d. 17 val., o baigsis po vidurnakčio. Filmas bus rodomas su dviem pertraukomis.

Visa Bélos Tarro kūryba - poetiška ir filosofiška. Režisierius jaunystėje norėjo studijuoti filosofiją, o kiną palikti tik hobiu. Poetinio ir filosofinio kino kūrėjų yra ne vienas, tačiau Bélos Tarro filmai smelkiasi dar giliau, jo ilgi kadrai leidžia suprasti, pajausti personažus, jų poelgius ir psichologiją. Bélos Tarro kūryba pilna magijos ir pasakos, nors kitą vertus yra egzistencialistinė, labai artima mums. „Verkmaisterio harmonijų“ pirmojoje scenoje smuklėje miestelėnai sukasi ratu, kiekvienas vaizduodamas vieną iš Saulės sistemos kūnų. Veikėjai nuo pirmųjų minučių užkariauja mūsų širdis savo naivumu ir įtraukia į nuostabų jų šokį ir kartu provokuoja mūsų pačių vietos visatoje apmąstymus.

Tarptautinio Kauno kino festivalio organizatoriai kviečia pasinaudoti neeiline galimybe pamatyti šio magiško režisieriaus filmų retrospektyvą. Kai kuriuos seansus planuoja pristatyti pats autorius, tad žiūrovai kviečiami nepraleisti šių, tikrai ne visiems pasiekiamų, susitikimų su ypatinga asmenybe.

Bélos Tarro retrospektyvos seansai Tarptautiniame Kauno kino festivalyje:
• „Verkmeisterio harmonijos“ - Spalio 5d. 21:30
• „Rudens almanachas“ - Spalio 6d. 21:30
• „Standartiniai žmonės“ - Spalio 7d. 22:10
• „Šeimos lizdelis“ - Spalio 8d. 20:00 (Planuojamas susitikimas su režisieriumi)
• „Šėtono tango“ - Spalio 9d. 17:00 (Planuojamas susitikimas su režisieriumi)
• „Prakeiksmas“ - Spalio 10d. 14:00 (Planuojamas susitikimas su režisieriumi)
• „Žmogus iš Londono“ - Spalio 10d. 20:40 (Planuojamas susitikimas su režisieriumi)

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyksta spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių