Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje – vakarai su V.Masalskiu

Šių miestų gyventojai ir svečiai turės galimybę išvysti garsų aktorių ir režisierių Valentiną Masalskį, kuris atvažiuos ne vienas, o su grupe aktorių ir pristatys naują ritmo ir dainos spektaklį „Gaidos“.

V.Masalskis – garsus Lietuvos aktorius, kuris ne tik vaidina spektakliuose, bet ir pats juos stato bei filmuoja. Aktoriaus kelias prasidėjo Kauno valstybiniame dramos teatre, vėliau jis įkūrė studijas „Menas į šoną“, „Menų sambūris“. Pastaroje debiutavo kaip režisierius (V. Bartulio opera „Pamoka“), kūrė nepriklausomus projektus (Gėtės „Faustas“, P.Handke „Publikos išplūdimas“). 

Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre jis režisavo tokius pasaulinius kūrinius, kaip Šekspyro „Karalius lyras“, Dostojevskio „Nuolankioji“, taip pat juose vaidino.

V. Masalskis yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų – „Kristoforą“ ir Lietuvos nacionalinę premiją. Rusijoje vykusiame Smolensko tarptautiniame kino festivalyje „Naujasis kinas. XXI a.“ pelnė apdovanojimą už geriausiai sukurtą vyro vaidmenį filme „Dievų miškas“, kuriame atliko pagrindinį – profesoriaus – vaidmenį. 

Filmo režisierius A. Puipa apie V.Masalskį šiame filme atsiliepė: „Keistas šių laikų idealistas, savo mąstymu ir pasaulėjauta daug kuo primenantis patį Balį Sruogą“ , „Svarbiausia buvo atrasti asmenybę, kuri B.Sruogos situacijoje būtų kažkuo jam artima, o Valentinas tiki meno galia ir man net truputį neramu dėl jo, nes toks tikėjimas dabar niekam nereikalingas“. Ir šie apibūdinimai yra tikri maestro meistriškumo ir charizmos atspindžiai.

Šiuo metu aktorius paniręs į pedagoginį darbą. Surežisavęs spektaklį „Kalnas“, kartu su jaunaisiais aktoriais jį pristatė Prancūzijoje įsikūrusiame garsiajame „Griffon“ teatre ir gavo apdovanojimą. Jauniesiems, studentiško amžiaus šiauliečiams V.Masalskio kūryba jau pažįstama iš šio spektaklio.


Šis spektaklis pakerėjo publiką – iš scenos besiliejantys, pamažu garsėjantys jaunųjų aktorių delnų pliauškėjimai, kojų trepsėjimai ir dainų garsai, žiūrovams padovanojo milžinišką energijos pliūpsnį. Publika plojo atsistojusi, o studentų vadovas, spektaklio režisierius, aktorius V.Masalskis šypsojosi.

"Ilgai galvojau, koks turi būti šiuolaikinis teatras. Jis turi belstis į žmogų, turi sukelti jausmą, pateikti aiškią švarią mintį ir išspinduliuoti labai daug energijos", – sakė jis.

Tiesa, ne tik V.Masalskio vadovaujami aktoriai, bet ir jis pats pokalbio metu tarsi įsitraukė į mažą spektaklį – įtaigų, užburiantį, tikrą ir įtikinantį nuoširdumu.

„Aktoriui svarbu užkoduoti savo personažą. Nuo pat pirmųjų sceninių minučių aktorius turi pamiršti finalą. Jis turi nesiskirti nuo publikos. O dažnai aktoriai vaidina jau žinodami pabaigą. Tuomet nereikalingas nei partneris, nei šviesa, dingsta intriga,“ – kalbėjo scenos senbuvis. 

Grįžęs iš Prancūzijos, maestro nusprendė padovanoti naują ir ne mažiau kerintį reginį – spektaklį „Gaidos“. Su šiuo, ne mažiau įspūdžių sukelsiančiu kūriniu, aktorius ir režisierius dovanos Šiaulių Šiaulių, Klaipėdos, Panevėžio ir Kauno  miesto gyventojams nepakartojamą reginį.

Naujasis aktoriaus genialumą atskleidžiantis spektaklis skirtas įvairaus amžiaus žiūrovui, išsiilgusiam naujo kultūrinio užtaiso.  Jame pasirodys didelis aktorių kolektyvas: L. Akstinaitė, D. Birenytė, M. Enčius, I. Gintautė, D. Grigaitytė, M.Intaitė, N. Krunglevičiūtė, J. Leinartaitė, E. Lozdovskaja, I. Mikėnaitė, E. Ozarinskaitė, R. Šniaukštaitė.

Aktorius taip pat pristatys savo naujai išleistą knygą  – „Valentinas Masalskis: ieškant teatro“. Knyga paremta pokalbiais su pačiu autoriumi, gausiai iliustruota nuotraukomis, lengvai skaitoma. Joje pateikta detali herojaus kūrybinė biografija, daug tekstų, verčiančių skaitytoją susimąstyti apie gyvenimiškus klausimus, aprašomi panašumai tarp teatro ir gyvenimo.

Knygoje galima rasti daug kolegų atsiliepimų: „Imponuoja Valentino įtaiga ir įsitikinimas savo teisumu. Jis galėtų įrodyti bet kokį absurdą, ir, kol būni šalia, su viskuo sutinki, tik vėliau pradedi abejoti. Gal jis turi net hipnotinės galios.“ – prisimena V. Masalskį kompozitorius Vidmantas Bartulis.

Susitikimas su mylimu aktoriumi pradžiugins ir primins nepakartojamą V.Masalskio vaidybą.

Spalio 5 d. 18 val. – Šiaulių kultūros centras (Aušros al. 31)
Spalio 8 d. 18 val. – Klaipėdos koncertų salė (Šaulių g. 36)
Spalio 9 d. 17 val. – Panevėžio bendruomenių rūmai (Kranto g. 28)
Spalio 16 d. 17 val. – Kauno Valstybinė filharmonija (L.Sapiegos g. 5)



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerbeja

gerbeja portretas
Labai dekoju kad JUS Masalski atvaziuojate i Kauna, kad Jus musu nepamirstate.ACIU JUMS

nesamone

nesamone portretas
"Aktorius taip pat pristatys savo naujai išleistą knygą..." JezusMarija, galim pagalvoti kad jis dar ir knygu leidejas. Turbut čiukčia-pisatel rase, nes jeigu butu dar ir čitatel, tai taip ir parasytu - Daiva Šabasevičienė. Valentinas Masalskis: ieškant teatro: Pokalbiai su Valentinu Masalskiu. – Vilnius: Tyto alba, 2010. – 240 p.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių