Kaune – filmo apie poetą ir diplomatą J. Baltrušaitį premjera

Šį antradienį, gegužės 7 d., 17 val., M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12) įvyks garsaus Rusijos režisieriaus Jevgenijaus Cymbalo dokumentinio filmo „Jurgis Baltrušaitis: paskutinis sidabrinio amžiaus riteris" premjera bei susitikimas su filmo autoriumi.

Tai filmas apie XX a. pradžios garsų poetą, vieną rusų simbolizmo pradininkų, vertėją, mokėjusį daugybę kalbų, kuris į rusų teatrą atvedė garsius Europos dramaturgus: Henriką Ibseną, Augustą Strindbergą, Morisą Meterlinką, Oskarą Vaildą. Draugijos su šiuo žmogumi ieškojo Antonas Čechovas, Maksimas Gorkis, Konstantinas Stanislavskis, Vsevolodas Mejerholdas.

Vėliau, tapęs diplomatu, J. Baltrušaitis nuo bolševikinio teroro išgelbėjo Mariną Cvetajevą, Mstislavą Dobužinskį, Leonidą Pasternaką, Marką Šagalą ir daugelį kitų. Gimęs Lietuvoje jis tapo žymiu Rusijos ir Europos kultūros veikėju. Tačiau dabar jo vardą retai prisimena net istorikai. Visas J. Baltrušaičio gyvenimas buvo nesutramdomos drąsos ir tarnavimo laisvei pavyzdys. Jis buvo paskutiniu „sidabrinio amžiaus" riteriu.

Filmas apdovanotas kino festivaliuose „Stalkeris„ ir „Literatūra ir kinas“ kaip geriausias nevaidybinis filmas. Filmas bus rodomas rusų kalba su lietuviškais subtitrais.

Renginio organizatorius – Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyrius. Įėjimas nemokamas.


Šiame straipsnyje: Jurgis Baltrušaitiskinasfilmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių