Kaune eksponuojamos miško paslaptys, sukurtos iš šnarančio šilko

„Paslaptingas miškas" – tai pasąmonės vaizdinys su savitu pasauliu. Jame dominuoja magiški skaičiai, spalvos ir formos. Idealus gamtos vaizdinys, kuriantis tobulą pasaulį.
Tokie yra jauno menininko Mato Raudonio darbai, eksponuojami parodoje „Paslaptingas miškas“.

„Mano specialybė – tekstilė, todėl natūraliai domiuosi tuo, kas susiję su medžiagomis, siūlais, dekoratyvumu, – prisistato kūryboje natūralų šilką dažniausiai naudojantis menininkas. – Vis dėlto širdis labiausiai linksta į drabužių dizainą, jame – dar daugiau medžiagos, o man artimiausias natūralus šilkas – plazdantis, šiltas, tarsi gyvas.“
Su kolege Indre Steckute sukurtos kolekcijos dalį per parodos „Paslaptingas miškas“ atidarymą pristatė trumpam nedrąsiomis manekenėmis tapusios Kauno miesto muziejaus darbuotojos.

Savo darbams M.Raudonis naudoja dabar atgimusią mene techniką – marmuravimą. Ši technika pirmiausia buvo naudojama popieriui pagražinti ir rankraščiams papuošti. Dar XIV a. ji buvo saugoma paslaptyje, tačiau XVI a. šia meno forma susidomėta visoje Europoje. Iki XVIII a. imitavimas marmuru jau buvo žinomas ir Amerikoje. Kitapus Atlanto gyva legenda, esą pats prezidentas Benjaminas Franklinas reikalavo, kad 20 dolerių kupiūra, norint išvengti klastočių, būtų „imituota".

„Marmuravimo technika susidomėjau ir aš, – pasakoja M.Raudonis. – Tai menas, kuris susideda iš tam tikrų efektų ir struktūrų naudojant spalvas vandens paviršiuje, kurios įamžintos ne tik popieriaus lape, bet ir ant šilko.“

Parodą, eksponuojamą Kauno miesto muziejuje pradėjęs darbu „Lietus“, M.Raudonis kitu ant šilko sukurtu ciklu „Gimiau“ tarsi nurodo pagrindinę parodos temą – gyvenimo kelio apmąstymus. „Gimiau rudenį, man patinka lietus“, – tyliai ir apgalvodamas kiekvieną žodį kalba jaunas tekstilininkas.

Iš ciklo „Gimiau“ persikeliama į šiltas ir skaidrias būsenas „Saulė vandeny“, „Vaikystės pieva“, „Dvelksmas“ – atrodo, kad menininkas susitelkęs į gražius, šviesius, lengvus, subtilių ir švelnių spalvų išgyvenimus ir prisiminimus. Vis dėlto kaip kiekvieno žmogaus gyvenime svarbų vaidmenį vaidina metų laikai, jų kaita, išgyvenimai, patirtys ir išmintis, taip ir parodoje mėginama atskleisti įvairius potyrius, ciklus, kurie kaip metų laikai turi savo spalvų paletę ir nuotaiką.

Paroda „Paslaptingas miškas“ kalba apie žmogaus gyvenimo paslaptį ir jo patirčių mišką, kuriame auga daug įvairiausių medžių ir visi jie – svarbūs, unikalūs, vienas nuo kito neatsiejami.


Šiame straipsnyje: kolekcija,šilkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių