„Kaunas blues” Palangoje surengs K.Davis (JAV) koncertą

Palangos kurorte trečiadienį koncertuos džiazo dainininkė iš JAV Katherine Davis su jau pažįstama grupe iš Italijos „Luca Giordano Band“.

Vasara – su nauju festivaliu

Palikęs anksčiau organizuotą festivalį „Daugirdas gyvai”, kauniečių Geros muzikos klubas šiąvasar persikėlė į atvirą erdvę – Kauno ryšių istorijos muziejaus kiemelį, kuriame pristato naują vasaros festivalį „Kaunas blues – 2010“. Kauniečiams ir miesto svečiams festivalis pasiūlė nuotaikingo, energingo amerikietiško ir afroprancūziško bliuzo dušą. Rengėjai tikisi, kad šis bliuzo festivalis taps gražia ir smagia Kauno tradicija.

Lygiagrečiai su festivalio renginiais Kaune vyksta bliuzo koncertai ir Palangoje, Geros muzikos klubo ir jo gerbėjų jau pamėgtoje vietoje – „Ramybės“ kultūros centre.

Birželį ten jau skambėjo afroprancūziškas bliuzas – koncertavo festivalio svečias Roland Tchakounte, Lietuvoje muzikavęs tik antrąsyk.

Liepą festivalinis koncertas kviečia pasiklausyti amerikietės K.Davis ir jai akompanuosiančios italų grupės „Luca Giordano Band“, jau spėjusios lietuvius sužavėti savo meistriškumu. O rugpjūtį festivalio scenoje Kaune ir koncerte Palangoje pasirodys dar vienas bliuzo dainininkas ir muzikantas iš JAV – Big Daddy Wilson.

Gimtojoje Čikagoje paviliojo muzika

Festivalio viešnia K.Davis šiuo metu dalyvauja koncertuose, dainuoja klubuose gimtojoje Čikagoje ir visame pasaulyje.

Dainininkės unikalus muzikinis stilius buvo puoselėjamas ir formavosi šeimos ir artimų draugų rate.

Jos mama kilusi iš džiazo muzikantų ir operos dainininkų giminės. Ji mėgo dainuoti ir norėjo tapti profesionalia vokaliste, tačiau nutarė paaukoti gyvenimą šeimai. Katherine ir dabar prisimena motinos pasakojimus apie senelį Earlą Campbellą, kuris grojo su Louisu Armstrongu ir Countu Basie’u...

Katherinos tėvo giminė nuolat rengdavo vakarėlius namuose, kurių vienintelė gyva pramoga buvo vaikai. Jei vaikas dainuodavo ar šokdavo, šeima ir draugai linksmindavosi ir mesdavo monetas prie jo kojų.

K.Davis užaugo klausydamasi Ella Fitzgerald, Pearl Bailey, Nancy Wilson, Dinah Washington, Brook Benton, Howlin' Wolf, Muddy Waters, Mahalia Jackson, Etta James ir Aretha Franklin muzikos. Ją viliojo muzika bei moterų atlikėjų žavesys.

Studijavo operinį dainavimą

Šervudo muzikos konservatorijoje K.Davis studijavo operą. Dainininkės žodžiais, taip „dėjo pamatus įvairovei, kuri vėliau tapo jos visaapimančiu muzikiniu stiliumi“.

1967 m. Katherine su šeima persikėlė į pietinę Čikagos dalį. Ten jai bliuzo ir džiazo klubai tapo lengvai pasiekiami. Ji gavo vaidmenį Kuumba teatro spektaklyje, ir tai tapo jos profesinės karjeros pradžia. K.Davis greitai pradėjo dainuoti tiek džiazo, tiek bliuzo klubuose, vis dažniau buvo kviečiama į festivalius ir padainuoti koncertuose JAV, Kanadoje, Japonijoje, Europoje ir Venesueloje.

K.Davis pasirodymai su su lūpinės armonikėlės meistru Billy’u Branchu ir „Blues in the Schools“ (liet. bliuzas mokyklose) vaikais tapo nuolatine jos veikla.

Jos moto – jokių stereotipų!

Stereotipų nepaisanti bliuzo primadona K.Davis pasižymi stulbinančiomis vokalo variacijomis. Ir tai daro gracingai, stilingai – taip, kaip būdinga tik jai.

Ji ne tik puiki ir žinoma bliuzo dainininkė, bet ir dainų autorė, aktorė bei mokytoja. Jos gyvenimas prisotintas muzikos. Ir visai nesvarbu, ar ji koncertuoja kaip didžiulės grupės vokalistė, ar akompanuojant tik pianinu naktiniame klube, ar dainuoja vienui viena – visuomet išlaiko savo ritmą ir stilių.

Girdėjusieji, kaip dainuoja K.Davis, sako, kad jos balsas yra nuostabus instrumentas – jis gali skambėti mielai, aistringai ar net nepadoriai. Ji gali frazuoti kaip Billie Holiday, kaip Ella Fitzgerald keisti dainos žodžius bereikšmiais, į muzikos instrumentų garsą panašiais skiemenimis ir riaumoti kaip Howlin’ Wolf. Jos tonas gali būti grubus kaip Ma Rainey ir švelnus kaip Dinah Washington. Po visu tuo slepiasi unikalus pajautimas, jis glūdi kiekvienoje dainoje ir yra kertinis K.Davis bliuzo akmuo.

Pirmąjį albumą dedikavo mamai

Pirmoji K.Davis kompaktinė plokštelė „Dream Shoes” (išleista Čikagos „Southport Records“ 1999 m.) buvo įkvėpta ir dedikuota jos motinai, kuri nuolat kalbėjo, kaip puiku būti keliaujančia profesionalia muzikante. Ji nežinojo, kad dukra svajojo apie tą patį, kaip ir mama.

Įrašant šį albumą, K.Davis akomponavo keletas iškilių Čikagos bliuzo ir džiazo muzikantų – pianistai Erwin HeIfer ir Joe Johnson, bosistai Nate Stuart, Tatsu Aoki, John Whitfield ir Cecile Savage, saksofonininkas Will Sims ir būgnininkai Isaac Redd Holt, Phil Thomas bei Casey Jones.

Apie šį albumą John Barrett („Jazz USA“) rašė: „Būdamas toks paprastas, šis albumas pasako itin daug, tai tikrai puiki muzika ir puikios svajonės”.

Metusi iššūkį muzikiniams stereotipams, K.Davis savo talentu, entuziazmu ir jėga iš naujo atrado svarbią erą Amerikos muzikoje.

K.Davis ir „Luca Giordano Band“ koncertas „Ramybės“ kultūros centre Palangoje (Vytauto g. 35) – liepos 21 d. 20 val. Bilietai – po 43, 73 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių