„Kaunas Blues 2010“ vasaros sezonas - jau uždarytas

Trečiadienį Kauno Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje „Geros muzikos klubas“ uždarė „Kaunas Blues 2010“ vasaros sezoną. Klube šį kartą viešėjo Lance Lopez iš JAV, Texaso, savo gitara drebindamas ne tik kiemelį, bet ir visą Senamiestį.

Atlikėjas muzikos mėgėjus supažindino su bliuzroko stiliaus muzika. Permainingas oras bandė gąsdinti koncerto po atviru dangumi svečius, tačiau pastarieji buvo apsiginklavę skėčių jūra bei puikia nuotaika ir vasariško lietaus nepabūgo.

Koncerto organizatorius Žilvinas Jay pasakoja apie tai, iš kur kilo pati idėja ir kaip ją pavyko įgyvendinti: „Viskas prasidėjo maždaug prieš 10 metų, kai supratau, kad specialybė, kurią pradėjau studijuoti Kauno technologijos universitete, nėra man skirta, nutraukiau mokslus ir išvykau į Ameriką. Pirmus du mėnesius miegodavau automobilyje, tačiau į lietuvių bendruomenes pagalbos nesikreipiau, nes mane domino įvairios kultūros, su kuriomis buvo galima susipažinti JAV“, - atvirai pasakoja Žilvinas.

Pirmiausia jis įsidarbino restorane, kuriame buvo vienintelis baltasis ir tuomet pradėjo bendrauti su juodaodžiais.

„Jie pradėjo vestis mane į savo rajonus, vėliau į bliuzo klubus. Tada įsidarbinau viename žymiausių bliuzo klubų, kurie veždavosi atlikėjus iš visų pasaulio šalių ir tada turėjau galimybę susipažinti su pasaulio muzika (pasaulio muzika – tai ne amerikietiškas, o kitų pasaulio šalių bliuzas. – aut. past.)“, - pasakoja atlikėjas.

Maždaug prieš 4 metus Čikagoje Žilvinas Jay susipažino su Billy Branch ir įkalbėjo atvykti į Lietuvą. „Combo“ klube buvo surengtas pirmasis Žilvino atvežtos grupės koncertas.

“Mano tikslas buvo atvežti į Lietuvą bliuzą ir pasaulio muziką, kurios  Lietuvoje niekas nežino: iš Etiopijos, Nigerijos, Lotynų Amerikos šalių ir pan.“, - prisipažįsta Žilvinas.

Būdamas JAV jis susipažino su juodaodžiu, kuris lietuvį nusivedė į nelegalius bliuzo klubus.

„Tuose klubuose aš būdavau vienintelis baltasis ir galiu patvirtinti, kad nepatirsi tikro bliuzo, jeigu ten nenueisi. Viskas juose vyksta toje pačioje vietoje: maistas, šokių salė, scena, gėrimai. Visi apsirengę kaip Pimp Daddy, senukai 60 – 70 metų vaikšto raudonai apsirengę, su skrybėlėm ir platformom. Jeigu norisi maisto – nueini pats į virtuvytę, pasidarai ką nori valgyti, užsisakai viskio su Cola“, - prisimena pašnekovas.

Pokalbio metu gatvės muzikantas šūkteli praeiviui: „Jeronimai, mestelk mintį! Kas yra bliuzas?“ Jeronimas susimąsto ir vienu žodžiu atsako „Jausmas“.

Dabar Žilvino Jay tikslas - „Geros muzikos klubo“ koncertus rengti ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, Lenkijoje, Latvijoje, Čekijoje. 


Šiame straipsnyje: bliuzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių