„Katedrą" pristatysiantis LNDT orientuosis į klasiką

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) naująjį sezoną, skirtingai nei ankstesnį, žada labiau orientuotis ne į šiuolaikines pjeses, o į klasiką, sako LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

Pirmoji premjera viename iš pagrindinių Lietuvos dramos teatrų bus Justino Marcinkevičiaus „Katedra“, režisuojama Oskaro Koršunovo. Teatro vadovas šį pastatymą vadina išskirtiniu įvykiu.

„Jis taps reikšmingiausiu sezono įvykiu, ir tikiu, kad ne tik mūsų teatre, bet ir apskritai Lietuvos teatro pasaulyje. Tai bus reiškinys, nes vis dėlto J.Marcinkevičiaus “Katedra„ pastarąjį kartą buvo statyta tik 1971 metais“, - BNS sakė M.Budraitis.

Scenografiją spektakliui kurs Europoje žinomas scenografas Vytautas Narbutas, šiuo metu gyvenantis Islandijoje ir ten ne kartą pripažintas geriausiu scenografu.

„Katedros“ premjera LNDT numatyta lapkričio 29 dieną. Iškart po premjeros spektaklis bus parodytas kituose didesniuose šalies miestuose: Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje.

„Iki Naujųjų metų tokie planai - koncentracija į šią premjerą“, - teigė M.Budraitis.

Pasak jo, po Naujųjų metų iškart pradės dirbti vienas iš įdomesnių Vengrijos režisierių Laszlo Bagossy (Lašlo Bagoši). Jis statys vengrų XX amžiaus pradžios dramaturgo Ferenco Molnaro pjesę „Lilijomas“.

Planuojamas ir Rolando Atkočiūno pastatymas pagal vokiečių dramaturgo Martino Sperro (Martino Špero) pjesę „Medžioklės scenos Žemutinėje Bavarijoje“.

Birutė Mar statys kamerinį spektaklį Boriso Pasternako, Marinos Cvetajevos bei Rainerio Maria Rilke (Rainerio Marijos Rilkės) laiškų ir poezijos motyvais.

Balandžio mėnesį sezoną turėtų užbaigti Gintaro Varno režisuojamos antikinės pjesės - Euripido „Bakchančių“ - premjera.

M.Budraičio teigimu, naujajame sezone teatras labiau orientuosis ne į šiuolaikines pjeses, o į klasiką.

„Visos premjeros yra daugiau ne šiuolaikinės pjesės, o vienokia ar kitokia klasika: ar antika, ar mūsų, lietuvių, klasika (J.Marcinkevičių tikrai galima vadinti klasiku), ar XX a. dramaturgijos klasika kaip vengriškos pjesės atveju“, - sakė LNDT direktorius.

Pasak jo, teatras skirs nemažai dėmesio lietuviškai dramaturgijai - tradiciškai bus rengiamas festivalis „Versmė“, kuriuo siekiama skatinti naujų lietuviškų kūrinių teatrui atsiradimą.

„Rudenį, kaip ir kasmet, vyks “Versmės„ festivalis. Pjesių konkursas jau įvykęs, atrinktos aštuonios pjesės, iš kurių liks keturios ir lapkričio mėnesį bus pristatyti jų skaitymai, eskizai. Tiesiog tęsiame tą darbą su lietuviška dramaturgija ir jos skatinimu. Tikrai daug dėmesio skiriame, kad atsirastų kuo daugiau lietuviškų pjesių“, - pasakojo M.Budraitis.

Į teatro repertuarą įtraukti pernykščių „Versmių“ laureačių Teklės Kavtaradzės ir Gabrielės Tuminaitės-Radvinauskienės spektaklis „Namisėda“ bei Gabrielės Labanauskaitės ir Yanos Ross (Janos Ros) spektaklis „Raudoni Batraiščiai“.

Šį sezoną planuojama LNDT spektaklius plačiau pristatyti užsienyje. Į tarptautines gastroles po Suomiją, Lenkiją išvyks režisierės Yanos Ross (Janos Ros) spektaklis „Chaosas“ pagal suomių dramaturgo Mikos Millyaho (Mikos Miljaho) pjesę. Baltijos šalyse savo kūrybą pristatys aktorė ir režisierė Birutė Mar.

„Šiek tiek plečiasi tas mūsų judėjimas užsienyje“, - tvirtino M.Budraitis.

LNDT - vienas pagrindinių dramos teatrų Lietuvoje, įsikūręs Vilniuje. Nuo pat teatro įkūrimo teatro pavadinimas keitėsi ne kartą, o 1998 metais jam buvo suteiktas Nacionalinio teatro vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių