Kas nepadarytų Lietuvai gėdos „Eurovizijoje“?

Ketvirtadienį, likus maždaug pusvalandžiui iki pusiaunakčio, paaiškės, kas šiemet Lietuvai atstovaus Osle vyksiančiame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Nacionalinės atrankos finalas prasidėjo po „Panoramos“ 21.20 val. LRT Didžiojoje studijoje ir  transliuojamas tiesiogiai. 
 
Dėl kelialapio į Oslą kovos 12 atlikėjų. Juos vertins telefonu balsuojantys žiūrovai ir komisija, kurioje – penki nariai: LATGA-A atstovas Mindaugas Urbaitis, muzikologas Darius Užkuraitis, LTV muzikos prodiuseris Jonas Vilimas, dainininkė Rosita Čivilytė ir dirigentas, kompozitorius, dainininkas Artūras Novikas.
 
Finalininkai
 
Aistė Pilvelytė  (3645 žiūrovų balsai, 10 komisijos balų)

Aštuntą kartą atrankoje dalyvaujanti 30-metė dainininkė šįkart su daina „Melancolia“ sulaukė daugiausią žiūrovų balsų. Viena didžiausių Europos interneto lažybų bendrovių „Unibet“ prognozuoja, jog A.Pilvelytei pasiseks ir nacionalinės atrankos finale. Remiantis Unibet.com bukmekerių pateikiamomis prognozėmis, tikimybė, kad laimės A.Pilvelytė – net 50 proc. „Esu ištverminga ir kantri. Aišku, būna visko – moterys ir paverkia, ir palūžta, bet susiima ir eina toliau – negali pratrūkti ir pasiduoti. Mane į priekį veda įsitikinimas „aš galiu“, - dainininkė aiškino, kodėl taip atkakliai braunasi į „Eurovizijos“ konkursą. Atrankoje ji nedalyvavo tik pernai, nes tuo metu laukėsi dukters.

 

„InCulto“ (1825 žiūrovų balsai, 7 komisijos balai)

Dėl kelialapio į „Euroviziją“ grupė neriasi iš kailio – muzikantai puolė agituoti didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų. Antradienio rytą išvažiavę iš Vilniaus, priešpiet „InCulto“ „Eurovizijai“ siūlomą dainą „Eastern European Funk“ jau grojo Panevėžyje, po poros valandų – Šiauliuose. Iš ten lėkė į Klaipėdą ir Kauną. Apie 800 km per dieną sukorę muzikantai šiuos koncertus vadino viešomis repeticijomis prieš atrankos finalą. Į jį „InCulto“ pateko per plauką – vertinimo komisija pusfinalyje grupei skyrė vos penktąją vietą, bet išgelbėjo gausi publikos parama. „Kai pamatėme, kaip balsuoja komisija, supratome, kad tik žiūrovai – mūsų viltis. Nutarėme juos aplankyti – tai lyg politikų susitikimas su rinkėjais“, – aiškino „InCulto“ lyderis Jurgis Didžiulis.


Merūnas Vitulskis (1552 žiūrovų balsai, 8 komisijos balai)

Kūrinį „Rosa“ jis atliko italų kalba. Ar balsuotų „Eurovizjos“ žiūrovai už itališkai dainuojantį lietuvį? Juolab, kad patys italai šį konkursą ignoruoja. „Klausiau prigludęs prie savo kėdės – vokalas puikus, bet matėsi, kad ši daina tavyje dar „nesėdi“.  Ir tai matosi. Nėra tos mažos kibirkštėlės“, – pastabomis po pasirodymo nacionalinėje atrankoje dalijosi J.Vilimas. Bet Merūnas turi kuo pasiteisinti – per pasirodymą jis sirguliavo.


Evelina Sašenko (1475 žiūrovų balsai, 10 komisijos balų)

Operinio balso dainininkę, LTV projekto „Triumfo arka“ dalyvę Eveliną Sašenko, atlikusią dainą „For This I‘ll Pray“, pasveikino visi komisijos nariai. Tik Aistę Smilgevičiūtė perspėjo, jog „Eurovizijos“ finale merginai tektų susikauti su ne viena „lakštingala“. Evelina – tokių muzikinių projektų kaip ,,Meilės istorijos pagal Edith Piaf“, ,,Chopin Jazz inn“ – iniciatorė, šešis kartus „Dainų dainelės“ konkurso laureatė.


„Agama“ (1224 žiūrovų balsai, 10 komisijos balų)

Nauju įvaizdžiu atgimusi Violeta Jurkonienė-Sati ir jos bičiulio duetas „Agama“ atliko senąja sanskrito kalba skambantį kūrinį „Field of kings“. Žiūrovai per atranką išvydo fakyrus ir baltus būgnus, kurie kontrastavo su juoda dueto apranga. “Dainą kūrėme ne “Eurovizijai”. Melodija ir būsima dainos atmosfera – mano kūryba. Sužinoję, kad vis tik atranka vyks, nusprendėme supažindinti visus su mūsų kūryba”, - sakė Sati, patikinusi, kad didelių svajonių ir motyvacijų laimėti ji neturinti.


Ruslanas Kirilkinas (988 žiūrovų balsai, 7 komisijos balai)

Praėjusiais metais “Eurovizijos” dainų konkurse dėl dviejų televizijų nesutarimų dalyvauti negalėjęs R.Kirilkinas šiais metais pasirodė su daina "I love a boy who's in love with a fairytale“. Dainos autorius – Stanislavas Savickis-Stano. Kojos traumą patyręs ir besisupuojančiame krėsle įsitaisęs atlikėjas per pasirodymą  taip ir neatsistojo. Tačiau šįvakar koja jau turėtų būti sugijusi – R.Kirilkinas žada scenoje patrypčioti. “Daina suregzta skubotai, nors atlikimas geras. Gal pritrūko laiko perteikti šou, bet drąsa ir užtikrintumas - sveikintina", - per atranką komentavo prodiuseris Saulius Urbonavičius.


Sasha Son(g) ir Nora (955 žiūrovų balsai, 12 komisijos balų)

Šiai porai komisija negailėjo gerų žodžių, o ir žiūrovai juos įvertino antrąja vieta. Po pasirodymo atrankoje abu dainininkai prisipažino, kad stipriausi jų konkurentai finale - grupė „InCulto“. Dainą „Say „yes“ to Life“ Sasha Son(g) parašė prieš kelis mėnesius. Pasak jo, tai - kur kas įsimintinesnė, energingesnė daina už kūrinį „Love“, su kuriuo jis atstovavo šaliai praėjusiais metais Maskvoje vykusiame konkurse.


Monika Linkytė (719 žiūrovų balsų, 8 komisijos balai)

Su prodiuseriu Linu Adomaičiu debiutinį albumą įrašinėjanti atlikėja Monika Linkytė juokauja muzikalumą paveldėjusi iš genetinio šeimos fondo. Scena ir tai, kas vyksta joje, M.Linkytei jokia naujiena: nuo 14 metų ji dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose ir respublikiniuose konkursuose, kuriuose laimi prizines vietas. Prieš trejus metus Monika savo jėgas išbandė „Vaikų Eurovizijoje“. Šiemet nacionalinėje atrankoje pristato Mario Basanov ir dainų autorės bei atlikėjos Monikos Liubinaitės sukurtą dainą „Give away“.


„Amberlife“ (847 žiūrovų balsai, 8 komisijos balai)

Paaiškėjus, kad Donato Montvydo daina „Running Fast“ buvo atlikta anksčiau nei 2009 m. spalio 1 d., jo vietą finale užėmė grupė „Amberlife“, kuri pusfinalyje liko ketvirta. Edgaras Lubys-Amberlife‘as konkursinę dainą nuo A iki Z „pasidarė“ pats. Grupė į pagalbą nepasitelkė nei choreografų, nei stilistų. Jie tik pasinaudojo vienos parduotuvės pasiūlytomis paslaugomis. „Sau esame nugalėtojai, nes viską pasidarėme savo rankomis, o ne, kaip daugelis atlikėjų, už kurių stovi dešimtys prodiuserių, stilistų, kurie plaukelius sušukuoja, aprengia...“, – didžiavosi „Eurovizijos“ atrankos finalininkas.


„Eden" (į finalą delegavo komisija)

Roko grupė laimę bando su kūriniu „Nirvana“. “Roko baladė - su perspektyva ir “Eurovizijoje”, - žalią šviesą vaikinų grupei uždegė D.Užkuraitis. Bet daug vilčių grupės vyrukai į „Eurovizijos“ finalą nededa. Nei baimės, nei jaudulio atlikdami kūrinį scenoje „Eden“ nejaučia - kiek sunkiau rinkti žodžius tampa tik įsijungus TV kamerai.


Ramūnas Difartas (į finalą delegavo komisija)

Komisiją sužavėjo solidi ir iki galo apgalvota R.Difarto daina„Blues Of Life“, tačiau ar ji nustebintų Europą, taip ir liko neaišku. Atlikėjas per atranką tikėjosi ne tik komisijos, bet ir žiūrovų palaikymo, bet taip nenutiko: „Bet kurioje pasaulio šalyje mane būtų geriau supratę nei Lietuvoje. Komisija skyrė daugiausiai balsų, žiūrovai – mažiausiai... Paradoksas. Labai gaila, kad Lietuvoje muzika suprantama ne taip, kaip ją reikėtų suprasti.“


Jūratė Miliauskaitė (į finalą delegavo komisija)

Per atranką sudainavusi kūrinį „Let It Rain“ dainininkė sulaukė ne tik savo auklėtinių, bet ir komisijos narių palaikymo. “Tu visą laiką viską puikiai darei, atrodei gerai, dainavai gerai, „gabalas“ geras“, – gyrė Povilas Meškėla. Ne vieno žinomo hito autorė ir atlikėja J.Miliauskaitė neslėpė, kad patekti į finalą jau nebesitikėjo - žiūrovai ją palaikė negausiai. Finale atlikėja drastiškų pokyčių nežada: „Per pusfinalį ne viskas pavyko taip, kaip buvome užmanę: nepasileido dūmų mašina, trūko vaizdinių efektų. Na, bet, kaip aš sakau, ne dūmai dainuoja, pati daina yra esmė.“


Šiame straipsnyje: Eurovizija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių