„Karo dievas“ kūrėjai: spektaklio meninį lygį nulemia ne teatras

„Idioteatro“ naujausio spektaklio „Karo dievas“, kurio premjera yra numatyta vasario 16-ąją, kūrėjai sako, kad rezultatas nulemia spektaklio meninį lygį, o ne tai, ar jis yra pastatytas privačiame ar valstybiniame teatre.

„Rezultatas nulemia viską: ir meninį lygį, ir visus kitus lygius. Skonis lemia, ne žanras, ne teatras lemia, ar skoninga, įdomu, ar ne“, - trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė spektaklio, pastatyto privataus teatro, režisierius Dainius Kazlauskas.

Jis tvirtino, kad dabartiniai ginčai, kas yra komercinis spektaklis ar teatras, yra beprasmiški, nes žiūrovai nusprendžia, kur jie nori eiti ir ką nori žiūrėti. Pasak režisieriaus, šiuo metu net yra geriau būti privačiam teatrui, nes valstybės ar savivaldybių parama įkalina, lemia, ką teatras turi sakyti, vaidinti.

„Tai, ką mes norime daryti su šituo teatru, yra skirto tik žiūrovui, ir man nusispjauti, ką kas sako“, - kalbėjo D.Kazlauskas.

Vienas „Karo dievo“ aktorių Giedrius Savickas teigia, kad dabar tapo savotiška mada kalbėti, kad kažkieno spektaklis yra nekomercinis, taip bandant pritraukti žiūrovą.

„Užkniso, kiek galima  - komercinis, nekomercinis. Dabar yra didžiausia mada yra sakyti, kad jis nekomercinis, bet jis tokiu būdu yra komerciškiausias. Kitoks, neholivudinis – tai ir yra pats komerciškiausias. O kur prasideda menas, o kur neprasideda menas?“, - kalbėjo aktorius.

Režisierius pasakojo, kad šiuolaikinės prancūzų dramaturgės Yasminos Rezos (Jasminos Rėzos) pjesę, kurio originalus pavadinimas yra „Skerdynių dievas“ , atrado būdamas Maskvoje . Tai antrasis jo sukurtas Y.Rezos pjesės pastatytmas - anksčiau D.Kazlauskas sukūrė „Meno“ inscenizaciją.

„Ji sudomino arba pritraukė ir kaip komedija, ir kaip nekomedija. Tai bendros temos, ne tai, ką mes įsivaizduojame kaip situacijų komediją, o tai įdomi istorija visais atžvilgiais“, - pasakojo režisierius. Anot jo, pjesę teko adaptuoti lietuviškai realybei.

„Jos istorijos priverčia grįžti žiūrovą į teatrą, nes su šiuolaikine dramaturgija yra problemų, nes ji dažnai remiasi socialiniais klausimais; prostitucija, narkomanija. Visos jos būna kaip drungnas vanduo, o Y.Reza grąžina tradicijas, kad tai liečia bendrai visus (...) Ji grąžina požiūrį, tokį, kuris atsiranda, kai skaitai V.Šekspyrą arba A.Čechovą“, - tvirtino kūrėjas.

Spektaklis pasakoja apie dvi kaimynų poras, kurios siekia išsiaiškinti incidentą, kai vienos poros sūnus trenkia kitam lazda ir išmuša dantis. „Karo dieve“ vadina G.Savickas, Darius Gumauskas, Aurelija Tamulytė ir Viktorija Kuodytė.

Anot spektaklio prodiuserio Simono Keblo, „Karo dievu“ norima tęsti „Meno“ pradėtą kelionę - siūlant intelektualią pramogą.

„Neatsitiktinai Y.Reza pasirinkome, nes ji yra dramaturgė teatralų vertinama, kaip aukso vidurys, tarp gilesnių dalykų ir suprantamesnio žanro“, - sakė S.Keblas.


Šiame straipsnyje: teatrasIdioteatrasspektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių