Kanų festivalio dėmesio centre - žvaigždės ir ginčas dėl seksizmo

Kanų kino festivalis trečiadienį prasidėjo maloniai liūdna šeimynine Weso Andersono juosta ir vertinimo komisijos moterų pareiškimais ginčui dėl seksizmo nuslopinti.

W.Andersono fantazijos apie įsimylėjusių paauglių pabėgimą „Mėnesienos karalystė“ (Moonrise Kingdom) premjera, kuriai buvo patiestas raudonasis kilimas, pradėjo 12 dienų šiame Žydrojo kranto kurorte truksiančias peržiūras, kino pramonės sandorius ir šampanu laistomus vakarėlius.

Šis filmas yra tarp 22 juostų, kurios varžosi dėl prestižinės Kanų „Auksinės palmės šakelės“.

„Artisto“ (The Artist) aktorė Berenice Bejo festivalio atidarymo juostą perkirpo drauge su W.Andersonu, jo paaugliais aktoriais, žvaigždėmis Bruce'u Willisu, Tilda Swinton ir Billu Murray.

Kiek anksčiau pajūryje esančių festivalio rūmų laiptais kopė Jessica Chastain ir Eva Longoria - pirmosios iš mieste laukiamų pirmojo ryškumo žvaigždžių, tarp kurių taip pat yra Nicole Kidman, Marion Cotillard ir Kylie Minogue.

Tačiau italų kino kūrėjo Nanni Moretti vadovaujama vertinimo komisija buvo kritikuojama dėl to, kad šiemet į pagrindinę konkursinę programą neįtrauktas nė vienas moterų režisuotas filmas, o naujų talentų programoje „Un Certain Regard“ moterų yra vos dvi.

Britų režisierė ir žiuri narė Andrea Arnold (Andrėja Arnold) spaudos konferencijoje labai apgailestavo, kad tiek mažai moterų imasi kurti kiną, bet teigė, kad Kanų festivalis paprasčiausiai „atspindi tai, kaip iš tikrųjų yra“.

Pasak jos, jai pačiai labai nepatiktų būti pakviestai vien dėl lyties.

„Aš norėčiau, kad mano filmas būtų atrinktas tik dėl teisingų priežasčių - ne iš labdaros, kad esu moteris ar panašiai“, - sakė A.Arnold, kurios pirmieji du vaidybiniai filmai „Raudonas kelias“ (Red Road) ir „Akvariumas“ (Fish Tank) yra pelnę Kanų žiuri prizą.

Kita šiemetinės vertinimo komisijos narė, Diane Kruger, taip pat neigė, kad Kanuose reiškiasi koks nors seksizmas.

„Priešingai, man susidaro įspūdis, kad moterys čia laukiamos. Tiesiog taip nutiko, kad šiemet jų nėra“, - sakė ji.

Jane Campion iš Naujosios Zelandijos yra vienintelė moteris, laimėjusi „Auksinę palmės šakelę“ - šį apdovanojimą ji gavo 1993 metais už filmą„Pianinas“ (The Piano). Tačiau pernai buvo vilčių dėl persilaužimo Kanuose, nes į konkursinę programą buvo įtrauktos keturios moterys - rekordinis skaičius.

Šiemet tarp konkursinėje programoje besivaržančių režisierių yra Davidas Cronenbergas, Kenas Loachas ir Michaelis Haneke, Jacques'as Audiard'as, Abbasas Kiarostami ir Walteris Sallesas.

Ketvirtadienį bus parodytas J.Audiard'o, prancūzų trilerio meistro, filmas „Rūdys ir kaulai“ (De rouille et d'os), kuriame M.Cotillard vaidina tragedijos ištiktą didžiųjų orkų dresuotoją.

Politikos temas Kanuose nagrinės egiptiečio Yousry Nasrallah juosta „Po mūšio“ (Baad el Mawkeaa), pasakojanti apie Arabų pavasarį.

Šiemet programoje daug amerikietiškų siužeto linijų. Australai Johnas Hillcoatas ir Andrew Dominikas atvežė du žvaigždėmis žėrinčius filmus, kurių veiksmas vyksta Jungtinėse Valstijose: kontrabandininkų dramą „Už įstatymo ribų“ (Lawless) ir filmą apie mafiją „Nužudyti juos švelniai“ (Killing Them Softly).

Brazilas W.Sallesas ekranizavo Jacko Kerouaco kultinį bitnykų kartos romaną „Kelyje“ (On the Road). Šio filmo, kuriame vaidina Samas Riley, Kristen Stewart ir Kirsten Dunst, Kanuose laukiama labai nekantriai.

Kanadietis D.Cronenbergas atvežė Manhatano pasaulį vaizduojantį trilerį „Kosmopolis“ (Cosmopolis), sukurtą pagal rašytojo Dono DeLillo romaną. Šiame filme Robertas Pattinsonas vaidina milijardierių finansininką, važinėjantį po Niujorką prabangiu limuzinu.

Dėl Kanų aukso varžysis ir du JAV intelektualai: Lee Danielsas, kuris pristatys nekantriai laukiamą filmą „Laikraštininkas“ (The Paperboy), pasakojantį apie žurnalistą, mėginantį reabilituoti mirties bausmės laukiantį kalinį, ir Jeffas Nicholsas, netikėtai patekęs į konkursinę programą su filmu „Dumblas“ (Mud) apie du paauglius ir bėglį.

Tarp Europos kino milžinų, turinčių vilties pelnyti šlovę Kanuose, yra Austrijos režisierius M.Haneke, pristatysiantis filmą „Meilė“ (Amour), kuriame iškili prancūzų aktorė Isabelle Huppert vaidina insulto paralyžiuotos moters dukrą.

Britas K.Loachas grįš į Kanus jau 17-ąjį kartą - šįkart su komedija „Angelų buveinė“ (The Angel's Share) apie buvusius ramybės drumstėjus, nusprendusius tapti viskio gamintojais.

Rumunijos kino kūrėjas Cristianas Mungiu, 2007 metais pelnęs „Auksinę palmės šakelę“ už filmą „4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos“ (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), grįžo su kino juosta „Anapus kalvų“ (Dincolo de dealuri), pasakojančią apie dviejų našlaičių likimą.

Azijai Kanuose atstovaus du Pietų Korėjos režisieriai: kino kūrėjas Im Sang-soo (Im Sangsu) atveš erotinį trilerį „Pinigų skonis“ (Ton u i Mat), o Hong Sang-soo - filmą „Kitoje šalyje“ ( Da-Reun Na-Ra-e-Suh ).

„Auksinės palmės šakelės“ laureatas, 71 metų iranietis režisierius A.Kiarostami grįžta į Kanus su „Tarsi įsimylėjusi“ (Like Someone in Love) apie Japonijoje studijuojančią moterį, kuri prisiduria pinigų, versdamasi prostitucija.

Pernai Roberto De Niro vadovaujama žiuri apdovanojo Terrence'o Malicko filmą „Gyvenimo medis“ (The Tree of Life), kuriame vaidina B.Pittas ir Seanas Pennas.

Kanuose bus ir įprastų viešųjų ryšių pokštų, kuriuos trečiadienį pradėjo britų komikas Sacha Baronas Cohenas. Vaidindamas admirolą generolą Aladiną iš savo naujo filmo „Diktatorius“ (The Dictator), jis atjojo ant kupranugario.


Šiame straipsnyje: Kanų kino festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių