Kaltina Luvrą per daug nuvalius L. da Vinci paveikslą

Luvro meno istorikai kaltinami „persistengę“ valydami Leonardo da Vinci paveikslą, tad dabar jis toks ryškus, koks neturėtų būti.

Du žymiausi Prancūzijos meno ekspertai savo nepasitenkinimą paveikslo „Šv. Ona su Mergele Marija ir Kūdikiu Jėzum“ valymu išreiškė pasitraukdami iš Paryžiaus muziejaus patariamojo komiteto, atsakingo už paveikslo restauraciją.

Segolene Bergeon Langle ir Jean-Pierre`o Cuzino, restauracijos ir tapybos specialistų, atsistatydinimas bus didelė gėda Luvrui ir buvusiems jų kolegoms komitete.

20 narių komitete buvo ir du specialistai iš Londono Nacionalinės galerijos – Larry Keithas ir Luke`as Sysonas.

B. Lanngle laikoma didžiausiu meno ir paveikslų restauracijos mokslo autoritetu Prancūzijoje. Ji buvo visų šalies nacionalinių muziejų konservacijos vadove.

„Galiu patvirtinti, kad atsistatydinau iš tarptautinio konsultacinio komiteto, tačiau priežastis išsakysiu susitikimo su Luvro direktoriumi Henri Loyrette metu“, – teigė ji.

Paveikslo restauracija padalino komitetą į dvi puses: vieni mano, kad paveikslas dabar per daug ryškus, kiti teigia, kad valymas buvo saikingas, praneša „Guardian“.

Šaltinis Luvre teigė, kad komitete dirbę britai ypač norėjo, kad 500 metų senumo paveikslas būtų restauruotas. „Anglai buvo labai atkaklūs, teigdami, kad žino, jog L. da Vinci yra nepaprastai trapus, tačiau tikino, kad „galima judėti be jokio pavojaus darbui“, – teigė šaltinis

„Prieš metus buvo kilęs ginčas dėl tirpiklių, nes jie teigė, kad šie saugūs, tačiau B. Langle tvirtino priešingai. Prireikė daug laiko, kol komitetas galiausiai turėjo paaiškinimus apie chemines medžiagas, naudotas paveikslą valant. Yra žmonių, kurie pasisako už ryškias spalvas ir stiprų valymą. Šie žmonės vadovauja“, – pridūrė jis.

Prieš 17 metų Luvras atsisakė sumanymo valdyti paveikslą, mat baimintasi, kokį poveikį tirpikliai turės „sfumato“ – susiliejusiems kontūrams, išskirtiniam Renesanso meistro tapybos bruožui.

Panašu, kad nuo to laiko britų įtaka restauracijos srityje padėjo palenkti Luvrą į savo pusę.


Šiame straipsnyje: Leonardo da VinciDa Vinci

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių