Kalendoriuje atkurti I–XVI a. kuršių kostiumai

Tęsdamas tautinių ir archeologinių kostiumų kalendorių seriją, Lietuvos liaudies kultūros centras išleido 2013–2014 m. kalendorių, kuriame atspindėta atkurtų I–XVI a. Kuršių genties kostiumų kolekcija.

Geležies amžiaus, romėniškosios, vikingų bei viduramžių epochos nešioseną atskleidžianti tipinių kostiumų kolekcija atkurta remiantis Vakarų Lietuvos archeologiniais tyrimais, istoriniais duomenimis ir Europos ikonografija. Lyginant tekstilės lopinėlius, mokslininkų surinktus iš visos Lietuvos archeologinių paminklų teritorijos, pastebėtas spalvų ir tekstūros (audimo, juostų vijimo technikos), drabužių kirpimo ir konstravimo bendrumas ne tik Lietuvos, bet ir Europos aprangoje. Tai palengvino atkurti audinių gamybą, kirpimą bei fasoną, dėl to atsirado galimybė parodyti ne tik atskiro priešistorinio laikotarpio stilistiką, bet ir atsekti dėvėjimo kaitą.

Kalendoriaus sudarytojos – archeologė Daiva Steponavičienė, dizainerė tekstilininkė Danutė Keturakienė. Kolekcijos kostiumų autentiškumą perteikia išraiškingos Artūro Moisiejenkos fotografijos.

Šis Lietuvos kultūros savastį ir nacionalinį išskirtinumą pristatantis lietuvių ir anglų kalbomis išleistas meninis kalendorius galėtų būti puiki dovana artėjančių švenčių proga.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių