Kalėdos ištisus metus. Sakote taip nebūna?

Gal manote, kad Kalėdų dvasia visus metus gyvena tik Kalėdų Senelis? Vis dėlto, kas atrodo neįtikima, iš tiesų gali tapti realybe. Hamburgietė Gerda Hüsch Kalėdų nuotaikomis gyvena ne tik žiemą, bet ir vasarą.

Jos vaikystės svajonė švęsti Kalėdas visas 365 dienas per metus išsipildė prieš keturis dešimtmečius, kai ji atidarė kalėdinių žaislų parduotuvėlę ir pavadino ją tiesiog „Kalėdos“ („Weihnachten“).

Vos pravėrus duris šventinė nuotaika plūstelėja tiesiai į veidą ir nori nenori pasiglemžia. Prieblandoje žybsinčios eglutės, papuoštas židinys, žvakių šviesa ir, žinoma, tūkstančiai kalėdinių žaislų. Jei nebūtų išdavikiškų langų, bet kuriuo metų laiku įžengus į šią parduotuvę būtų galima patikėti, kad Kalėdos – čia pat.

Klientus šioje parduotuvėje pasitinka Gerdos Hüsch dukra Julija, šeimos verslą puoselėjanti su tokia pat aistra. Pačią Gerdą pirkėjai dažnai irgi sutinka, bet tik tuomet, kai atranda gilumoje pasislėpusias dar dvi mažas sales, kurios labiau panašėja į jaukių namų kambarius nei į parduotuvės patalpas.

Net ir besisukiojant pirkėjams, savininkė sprendžia, kas pateks į jos parduotuvės lentynas. Labai svarbu, kad žaislai patiktų ir jai pačiai – tokia visada buvusi jos verslo vizija. „Žinoma, yra tokių papuošalų, kurių visada turi būti – tai burbulai“, – šypsosi J.Hüsch. Tačiau jos „Kalėdose“ akys mirga ne tik nuo burbulų.

Moteris pastebi, kad vokiečiai savo Kalėdų eglutę mėgsta puošti gamtos tematika: žuvimis, grybais, miško motyvais arba vabalais. Pastaruoju metu vis daugėja drąsesnių pirkėjų, į eglutės puošybą žvelgiančių su humoru. Į savo pirkinių krepšelį jie įsideda šypseną keliančių arba erotinių kalėdinių žaislų. Jei į parduotuvę užsuka tėvai su vaikais, ypač mergaitės, negali ramiai praeiti pro vienaragius. Neabejingi jie lieka ir pamatę dinozaurus arba kitus gyvūnus.

„Manau, kad kalėdinių žaislų mada sudėtinga. Ją vis bandoma dirbtinai įpiršti, tačiau labai dažnai nepasiteisina“, – pastebi J.Hüsch. Kas kita dėl spalvų. Šios ypač svarbios, nes Kalėdų eglutės išvaizda dažnuose namuose žengia su mada koja kojon. Šiųmetės spalvos – violetinė ir sodrios miško uogų (pvz., gervuogių) spalvos.

Pašnekovė pastebi: per 40 metų kalėdinių žaislų mados vis dėlto keitėsi ir keičiasi. Pirkėjai tampa vis drąsesni, jų skonis – vis modernesnis. „Prieš keletą dešimtmečių niekam į galvą turbūt nebūtų šovusi mintis Kalėdų eglutę papuošti sūriu ir vyno buteliais. Šiuo metu mūsų parduotuvėje šių papuošalų platus pasirinkimas“, – pasakoja hamburgietė.

Šiuo metu „Kalėdų“ parduotuvėje pats darbymetis. Kiekvienais metais jis prasideda spalio viduryje ir baigiasi gruodžio 24-ąją. Tik atslūgus pirkėjų srautui, šventės prasideda ir Hüschų šeimai. „Kalėdos mums vis dar ypatinga šventė“, – tikina J.Hüsch, paklausta, ar ši žiemos šventė netapusi jiems kasdienybė.

Prasidėjus naujiems metams, „Kalėdų“ duris pravers tik smalsuoliai, į duris pasibels reklamos kūrėjai, besirengiantys kitų metų Kalėdoms, ir pro šalį nepraeis kolekcininkai. Pastaruosius į šią kalėdinę oazę vilioja ne tik reti, bet ir seni papuošalai, kai kurie jų pirmąkart eglutę išvydo daugiau nei prieš šimtą metų.


Šiame straipsnyje: Kalėdosžaislų parduotuvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

psichas

psichas portretas
Mes nieko nesakome... Tai jūs sakote,kad mes sakome... Mes konstatuojame ,kad nesvarbu ką galvoja šizofrenikai ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių