Kalėdiniame koncerte „Aukuro“ chorui diriguos I.Spauldingas

Trečiąją šv. Kalėdų dieną, gruodžio 27-ąją, sekmadienį, 18 val. Klaipėdos koncertų salės šventinės klasikos festivalis „Salve Musica“ kviečia paklausyti uostamiesčio choro „Aukuras“ ir amerikiečio dirigento Ira'os Spauldingo koncertinės programos „Linksmų Kalėdų!“.

Tikras niujorkietis

Choro dirigentas ir baritonas I.Spauldingas gimė Niujorke, studijavo Vestminsterio choro koledže Prinstone, muzikos bakalaurą - Niudžersyje, vokalo ir chorinio dirigavimo krypties muzikos magistro laipsnį įgijo Rytų Kentukio universitete.

Iki 2008-ųjų I.Spauldingas dirbo Europoje, kur buvo vertinamas kaip puikus choro dirigentas, solistas ir pedagogas. Du dešimtmečius jis dėstė Amsterdamo konservatorijos Muzikos fakultete, koncertavo daugelyje Europos šalių. Nesenai kaip solistas ir dirigentas su kūriniu „Porgis ir Besė“ gastroliavo Bolivijoje, Bankoke ir Kazachstane. I.Spauldingas dirigavo „West Side Story“ atlikimams Uzbekistane, Kirgizijoje, Taivane ir Azerbaidžane, taip pat amerikiečių chorinės muzikos koncertams Lietuvoje, Estijoje, Bosnijoje ir daugelyje kitų šalių.

Šiuo metu Niujorke gyvenantis I.Spauldingas daug keliauja po visą pasaulį su įvairiais chorais rengdamas amerikiečių muzikos programas. Taip pat dėto Niujorko miesto koledže ir vadovauja vokaliniams ansambliams bei chorams.

Bendradarbiauja 10 metų

Klaipėdos „Aukuro“ choro (meno vadovas - Alfonsas Vildžiūnas) ir I.Spauldingo draugystė prasidėjo beveik prieš dešimtmetį, kuomet pirmą kartą dirigentą į Lietuvą pakvietė Amerikos kultūros centras. A.Spauldingas tuomet vedė trumpus seminarus „Aukurui“ bei sostinės chorui „Jauna muzika“.

Prieš šešerius metus įvyko didelio pasisekimo sulaukę „Aukuro“ ir I.Spauldingo koncertai Klaipėdoje, Kretingoje ir Nidoje. Pasak amerikiečio dirigento, „Aukuras” toks geras choras, kad gali atlikti įvairių žanrų kūrinius - tiek klasikinę, tiek populiariąją muziką, J.S.Bacho kūrinius ar negrų liaudies dainas.

A.Spauldingas yra tikras niujorkietis, tad puikiai išmano, kas yra tikrieji spiričiueliai ir džiazas.

Pasitikrino Brukline

„Mes šią muziką nelabai suprantame, nes ji nėra mūsų kraujyje. Čia turi reikšmės kiekvienas žodis ir akcentas, o tarti dažniausiai reikia ne taip, kaip parašyta. Svarbu ne tik dainavimas, bet net menkiausi judesiai”, - teigė „Aukuro” vadovas A.Vildžiūnas.

Gastrolių JAV metu „Aukuras” turėjo progą pademonstruoti įgytą patirtį Bruklino juodaodžių bažnyčioje, kur sulaukė audringų ovacijų ir daug komplimentų.

I.Spauldingo diriguojamam „Aukurui“ koncerte „Linksmų Kalėdų!” pritars instrumentinė grupė, kurią subūrė vienas ryškiausių tradicinio džiazo pianistų Saulius Šiaučiulis. Saksofonu gros Laimonas Urbikas, mušamųjų partiją atliks Viktoras Rubežas. Programoje skambės Johno Rutterio, Morteno Lauridseno, Willliamo L.Dawsono ir kitų autorių kalėdinės giesmės, spiričiueliai, gospelai.

Bilietai į koncertą - po 15, 20, 30 litų, studentams, moksleiviams, senjorams - su 20 proc. nuolaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių