Kalėdinės dovanos. Ką reikėtų žinoti vartotojui?

Artėjant šventėms Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gauna vis daugiau vartotojų paklausimų dėl kokybiškų prekių keitimo ar grąžinimo galimybės.

Šventinio apsipirkimo metu dažniausiai teiraujamasi, ar galima grąžinti nepatikusias elektrines girliandas, ar dovanotą žaislą, juvelyrinį gaminį, parfumerijos prekę gavęs asmuo galės pakeisti į tinkamesnę prekę arba ją grąžinti.

Ūkio ministro įsakymu patvirtintose Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse yra įtvirtinta vartotojo teisė per 14 kalendorinių dienų nuo prekės įsigijimo pakeisti arba grąžinti dėl prekės formos, spalvos, modelio ar komplektiškumo nepatikusią ar netikusią prekę.

Vartotojas, norėdamas pakeisti ar grąžinti kokybės reikalavimus atitinkančią, tačiau nepatikusią prekę, turėtų kreiptis į pardavėją, pateikdamas rašytinį prašymą ir prekės įsigijimą iš pardavėjo patvirtinantį dokumentą. Keičiama ar grąžinama kokybiška prekė turi būti nenaudota, nesugadinta ir nepraradusi prekinės išvaizdos.

Tačiau Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse yra įtvirtintas išimtinis prekių sąrašas, kurioms aukščiau minėta teisė dėl kokybiškų prekių grąžinimo netaikoma. Į šį sąrašą įtraukti elektros prietaisai ir įrenginiai (taigi ir šventinės elektrinės girliandos), taip pat žaislai, žaidimai, knygos, parfumerijos ir kosmetikos gaminiai, juvelyriniai dirbiniai ir kai kurios kitos prekės, kurios gali būti keičiamos ar grąžinamos tik pardavėjui sutikus.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba taip pat primena, kad ir pirkdami dovanas vartotojai turėtų išsaugoti prekių įsigijimą patvirtinančius dokumentus - kasos aparato kvitą ar pirkimo–pardavimo kvitą, arba kitą prekės pirkimą–pardavimą iš šio pardavėjo patvirtinantį dokumentą, kadangi jie reikalingi tiek grąžinant ar keičiant kokybišką prekę, tiek paaiškėjus, kad įsigyta prekė yra netinkamos kokybės.


Šiame straipsnyje: Kalėdoskalėdinės dovanos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių