Kad namai būtų jaukūs, o dovanos – mielos

Nuo dirbtinio šerkšno, aukso, sidabro ir kitų blizgalų, jau visas mėnuo tviskančių prekybos centruose, ne vienam darosi bloga. Daugelį mūsų dabar masina natūralių medžiagų dovanos, papuošalai, sukurti profesionalių ar liaudies menininkų.

Įspūdinga žiemos puokštė

Tautinės kultūros centre dirbančios tautodailininkės Eglės DvarionaitėsVindašienės nuomone, visai nesudėtinga namus papuošti paprastomis ir kartu mielomis kiekvieno lietuvio širdžiai priemonėmis.

Namų ar buto akis – langus – labai pagyvins iš popieriaus iškarpytos snaigės ir kiti didžiosioms metų šventėms būdingi atributai, o palangės įgis visai kitokią prasmę, padėjus ant jų eglišakių ir patupdžius kelis popierinius angelus.

Pasak E. Vindašienės, ant šventinio stalo įspūdingai atrodys natūrali šaltalankio, putino ir šermukšnio su uogomis puokštė, pamerkta į molinį ąsotį.

„Tokia spalvinga puokštė gali atstoti ir Kalėdų eglutę, – tvirtino tautodailininkė. – Virš stalo būtų gerai pakabinti šiaudinį sodą – modelį to, kaip lietuvis suvokia pasaulį. Jei neturime didelio pasaulio suvokimo modelio, teks jį suverti iš mažų sodelių, vadinamųjų liktorėlių. Jei neturime nei vieno, nei antro, tiks ir šiaudinis paukštis, kabantis virš stalo, o pačioje palubėje – tradicinė šiaudinė žvaigždė“, – priminė Eglė.

Gražu, kas natūralu

Artėjant Kalėdoms, miškininkai vėl ragina gyventojus parsinešti Kalėdas į namus, dovanodami tūkstančius eglišakių. Parsinešę šias šakas ir tokiu būdu išsaugoję nuo kirvio daugybę eglučių, pamėginkime papuošti jas taip, kad suteiktume vaikams ypatingo džiaugsmo.

E. Vindašienė siūlo atgaivinti seną lietuvišką tradiciją – puošti eglę kūčiukų girliandomis, figūriniais kepiniais, saldainiais, rojaus obuoliukais, karpiniais, šiaudinukais ir pan.

„Tokia eglutė labai patinka vaikams, o ypač tuomet, jei jie talkino mamai kepti sausainius“, – įsitikinusi tautodailininkė.

Plaukiojanti ugnelė

Pašnekovės nuomone, stalas turėtų būti užtiestas tradicine linine staltiese, o ant stalo turėtų degti ne raudonos, juodos ar kitų spalvų blizgančios žvakės, o natūralaus vaško arba moliniame dubenėlyje su vandeniu plaukiojanti ugnelė (jų galima įsigyti parduotuvėse), kuri primintų mūsų trūkinėjantį ryšį su gamta.

Beje, kaip karpiniais iš popieriaus padabinti šventėms savo namų langus, galima pasimokyti, pasižvalgius po Kauno pilies, Panemunės bibliotekos, Vaižganto memorialinio muziejaus namo langus, kuriuos puošia E. Vindašienės darbai.

Verta užsukti ir į šios tautodailininkės karpinių parodą Perkūno name, kur pasidomėti šiuo menu bus galima ir visą sausį, o išmokti karpyti – Tautinės kultūros centre.

Nuotaikinga fėja Adelė

Šventinę nuotaiką namuose pradedame kurti vis anksčiau, nei buvome įpratę, – šią tradiciją perimame iš Vakarų šalių. Todėl mūsų namų interjeras paraudonuoja dar prieš adventą: ant palangių žydi raudonos puansetijos, stalas užtiestas raudona staltiese, o ant jos padėtas žalias vainikas (gerai, jei natūralių augalų) su keturiomis raudonomis žvakėmis.

Įvairiuose salonuose taip pat galima pasisemti idėjų, kaip pasipuošti namus didžiosioms metų šventėms, neperlenkiant lazdos nei į Vakarus, nei į liaudiškumą.

„Kaimynai“ apsilankė salone „Jaukūs namai“. Pirmiausia, įžengus į jį, pradžiugina prie įėjimo budinti dekoratyvinė žmogaus ūgio figūra, primenanti vištą. Vis dėlto išsiuvinėtas užrašas ant jos prijuostės byloja: „Aš ne višta, o fėja Adelė.“ Šią nuotaikingą figūrą ne taip paprasta įsigyti – ji bus parduota tik aukcione, nes turi didžiulę paklausą.

Stebuklingos apykaklės

Čia pat, ant lentynų ir staliuko, išdėlioti įvairios paskirties ir formų (net ir gyvūnų) dailūs keraminiai indai bei indeliai saldainiams, sausainiams, džiovintiems vaisiams laikyti. Vieną plytų sienos fragmentą puošia pas mus dar neįprasta moteriško drabužio dalis – įvairių spalvų apykaklės ant palaidinės, suknelės ar net lengvo megztinio.

Norite, kad namai švenčių (ir ne tik) laikotarpiu kvepėtų cinamonu, gvazdikėliais, apelsinais ir panašiais kvapais? Tai galima lengvai išspręsti, kartu ir papuošus kambarį – salone apstu įvairių dydžių lininių ir drobinių maišelių, išsiuvinėtų širdelėmis, snaigėmis ir kitokia šventine atributika. Tokį maišelį galima ne tik dovanoti, bet ir pakabinti namuose ant sienos, pripildžius jį kvapnių prieskonių ar vaistažolių, ar net muiliukų.

Spalvina istoriją

Namų interjerui šventiškumo suteiks raudonos vilnonės širdelės, batukai, baltos snaigės, įvairių spalvų kojinės, mažučiai maišeliai, dekoratyvios gyvūnėlių figūrėlės, kurios itin tiks vaikų kambaryje.

„Tėveliai labai džiaugiasi štai šiomis prasmingomis spalvinimo knygelėmis, kurias spalvindami vaikai sužino, pavyzdžiui, apie Barboros ir Žygimanto Augusto, karaliaus Mindaugo ir kitų istorinių asmenybių gyvenimą“, – kalbėjo salono direktorė Asta Kavaliauskaitė, sklaidydama tokių unikalių knygelių puslapius.

Vaiko piešinys – pagalvėlei

Visi žinome, kaip svarbu, kad kambarinis apavas žiemą būtų patogus, lengvas, šiltas. Vien pažvelgus salone į pašiltintas lininio audinio šlepetes, kurių viršų puošia linksmas avelės atvaizdas, šiluma pasklinda po kūną. Ją pajusti padeda ir vilnoniai užtiesalai ant lovos (taip, taip, salone stovi tikra lova), pagalvėlės, kurias puošia kauniečių vaikų piešiniai, specialia technika perkelti ant lino.

Verta žinoti, kad tokią pagalvėlę su savo vaiko ar anūko piešiniu jie gali gauti dovanų gimtadienio ar kita proga – tereikia atsinešti į saloną vaiko piešinį.

Salone galima pasisavinti idėją, kaip iš natūralių medžiagų patiems pasigaminti šventinį vainiką, kaip jį paprastai nuleisti nuo šviestuvo virš stalo arba kur ir kaip panaudoti senus langų rėmus ar medinę valtį. Mat salone kiekvieno lankytojo akis užkliūna už senoviniu stiliumi tapytų paveikslų, įrėmintų tokio paties stiliaus natūralaus medžio rėmais. Pasirodo, minėtų paveikslų autorius – lietuviškas šaknis turintis Florencijos meno akademijos auklėtinis Peteris Černis, kuris mokėsi Leonardo da Vinci tapybos stiliaus, o savo darbus įrėmino panaudojęs afrikietiškų valčių liekanas, pritaikęs jas rėmams.

Taigi, tik nuo mūsų priklauso, kokį namų puošybos stilių pasirinksime – blizgų, beveidį ar originalų, subtilų, išraiškingą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saunu

saunu portretas
Viskas labai saunu, bet i "Jaukiu namu" parduotuvele per tokius salcius is Panemunes vaziuoti yra savizudybe:)) Nezinantiems-parduotuve Sanciuose,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių