Ką Kaune pamatė moksleiviai?

Kauno M.Dobužinskio rusų kultūros ir estetinio lavinimo centras surengė tarptautinį mokinių piešinių ir rašinių konkursą „Aš per miestą einu.“

Kuo man brangus mano miestas? Kokia jo istorinė praeitis? Ar gerai pažįstu savo miesto įžymias ir ypatingas vietas? Ką pakeisčiau, kad mano miestas taptų dar gražesnis, tolerantiškesnis? Į šiuos klausimus atsakymą randame moksleivių kūryboje, tarptautinio mokinių piešinių ir rašinių konkurse „Aš per miestą einu“. Konkursas vyko 3–ose šalyse (Lietuvoje, Rusijoje, Baltarusijoje), keturiuose miestuose (Kaune, Barnaule, Sočyje, Gomelyje).

Piešinių konkurso organizatoriai ir iniciatoriai – Kaunas ir Barnaulas. Kauno M.Dobužinskio  rusų kultūros ir estetinio lavinimo centras kurio vadovai talentingi menininkai E. ir V. Berežokai su darbščiu kolektyvu surengė didžiulę moksleivių darbų parodą. Jaunimas čia turėjo unikalią galimybę atskleisti savo kūrybiškumui, gilinosi į savo miesto kuriame gyvena vertybes, garbingą istorinę praeitį, architektūrinius stilius, kultūrą. Piešinių ir rašinių konkurso „Aš per miestą einu“ tikslas – atkreipti dėmesį į savo šalies miesto architektūrinį peizažą, formuoti jaunimo teigiamą požiūrį į aplinką, suprasti miesto vertingumą.

Moksleiviai piešė ir aprašė savo miestą, kaip jį myli ir supranta. Mokinių kūrybos darbai atlikti įvairiausia technika (pieštuku, tušu, koliažu, kompiuterine ir tradicine grafika, tapyba, mišria technika ir kt.). Štai Viktorija Vinogradova aprašė Laisvės alėją: „Tai man gražiausia miesto vieta, čia akį traukia vitrinos, meno galerijos. O štai eina dama su neįprasta skrybėle, ji man primena vieną aktorę. Iš paskos jai eina studentai, turbūt užsieniečiai, nes labai jau ryškiai jie apsirengę pas mus Kaune spalvos truputį kitokios“. Įdomiai pastebėjo Leonardas Vekrikas ir aprašė vienišą gatvę. Jis pergyvena, kad miesto gatvė apraizgyta piktų grafiti, kurioje tiktų vėliava su piratų simboliu. Autorius pergyvena, kad jo liūdną gatvelę pamiršo visi, o jis savo menu nori atkreipti dėmesį, kad nebūtume abejingi savo teritorijai.

Konkurse ir parodoje dalyvavo daug mokinių iš Kauno gimnazijų, vidurinių mokyklų, M.Dobužinskio rusų kultūros ir estetinio lavinimo centro ir daugelio kt. Konkurso nugalėtojai įvairiose nominacijose buvo apdovanoti diplomais. 

Nominuotų geriausių darbų autoriai buvo  Paulina Mikulėnaitė (14m.) iš Ąžuolo katalikiškos vid. m-klos, mokytojos V.Černiuvienė, I.Tumėnaitė, Evelina Šumilovaitė  (18 m.) iš Šv.Mato vid. m-klos, mokytoja D.Jančiauskienė, Leonardas Vekrikas  iš Aušros gimnazijos, mokytoja Nina Fedotova, Viktorija Vinogradova (14m.) iš M.Dobuužinskio rusų kultūros ir estetinio lavinimo centro, mokytojos E.Berežok, S.Pečiūnaitytė ir kt.

Po apdovanojimų centro direktorius V.Berežokas nuoširdžiai visus pakvietė į informacinį centrą pažiūrėti Lietuvos, Rusijos ir Baltarusijos miestų dalyvavusių vaikų darbus. Apsidžiaugėme, kai išvydome į virtualųjį muziejų patekusius kauniečių darbus.

Tikimės, kad jaunimas taps neabejingas savo tėvynei. Per kūrybą giliau pažins savo tikrąsias šaknis, gimtąjį miestą. Džiaugiamės, kad tarptautinis konkursas „Aš per miestą einu“ sudomins mus geriau pažinti savo kraštą, išmokys tolerancijos mieste gyvenantiems įvairių tautybių žmonėms, skatins suprasti savo pilietinę pareigą tradicines vertybes ir meilę kraštui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių