Ką per didžiąsias metų šventes dovanoja žvaigždės?

Kalėdų dovanos – tai ne daiktai, bet ženklai, kuriais parodome dėmesį artimam žmogui, kuriais galime jį pradžiuginti. Ypač rūpestingai parinkta dovana pradžiugina išsyk net tris asmenis: tą, kuris atlieka Kalėdų Senelio vaidmenį, apdovanotąjį ir žmogų, ją sukūrusį. Žinomi Lietuvos žmonės neslepia noriai žaidžiantys nesenstantį kalėdinį žaidimą su staigmenomis ir kruopščiai jas apgalvojantys.

Aktorė Dalia Michelevičiūtė

„Visada norisi sugalvoti kažką originalaus ir išmoningo. Nelabai mėgstu pirkti dovanas iš prekybos centrų – ten viskas nukopijuota, netikra, neautentiška, todėl apsilankysiu tautų mugėje, kurioje tikrai rasiu jaukią rankų darbo dovaną. Kiekvienam žmogui dovanas renki skirtingai, tačiau masažas ar bilietai į spektaklį turbūt pamalonintų kiekvieną. Vis dėlto, kalbant apie Kalėdas, norėčiau paskatinti pažiūrėti į jų esmę. Kadangi esu tikinti, manau, kad nuostabi dovana yra Šventasis Raštas.“

Kompozitorė Raminta Šerkšnytė

„Aš visada žinau, ko reikia mano artimiems žmonėms ir kas juos tikrai nudžiugins. Nesvarbu, nei kiek kainuoja dovana, nei kaip ji įpakuota. Puikiausią dovaną išrenki tada, kai tikrai pažįsti žmogų.“

Dizainerė Jolanta Rimkutė

„Pirkdama dovanas pagalvoju ne tik apie žmogų, kuriam ji skirta, bet ir apie tą, iš kurio perku. Todėl mėgstu dovanoti močiutės megztas kojines ar kitus rankdarbius, norėdama savotiškai paremti amatininkus. Žinoma, man labai svarbu daikto estetinis vaizdas ir dizainas, bet vis vien dovana turi būti funkcionali. Dabartiniame pasaulyje ir taip pernelyg daug nereikalingų daiktų. Artėjant šventėms patarčiau nelaukti iki gruodžio vidurio, o dovanomis susirūpinti jau dabar. Ypač kreipiuosi į moteris, kurios tikrai yra labai išradingos ir pačios gali sukurti dovaną.“

Dainininkas, dainų kūrėjas Marijonas Mikutavičius

„Aš dovanoju lėktuvus – nedidelius, dviviečius. Tai puiki dovana. O ką šauniausio esu padovanojęs? Turbūt meilės prisipažinimą merginai ant jos namo laiptinės sienos. Na, o jei jau visai nesugalvoji, ką padovanoti, geriausia nupirkti knygą. Bet kuriuo atveju ši dovana bus su turiniu.“

Dramaturgas, poetas, rašytojas Gintaras Grajauskas

„Dovanos – labai intymus dalykas. Aš jau rudens pradžioje pradedu mąstyti apie jas. Jos turi būti nuoširdžios ir skirtos tik tam vienam žmogui, kuriam dovanoji. Čia panašiai kaip užrašai atvirukams. Nusiperka atviruką, paieško internete banalių žodžių apie baltas snaiges, nurašo ir įteikia. Juk ne daugiau laiko užtruktų atsisėsti ir parašyti kažką nuoširdaus. Žmogus tikrai įvertins. Taip reikėtų elgtis ir su dovanomis.“

Vaikų dainų kompozitorė ir atlikėja Neringa Čereškevičienė

„Dovanomis pradedu rūpinti tada, kai pajuntu Kalėdų dvasią, o tai atsitinka kiekvienais metais skirtingu laiku ir aplinkybėmis. Dovanas patiems artimiausiems žmonėms stengiuosi daryti pati – praėjusiais metais mezgiau kvepiančias pagalvėles, „įdarytas“ jazminais ir kitokiais žiedais, tėvams nupirkau porcelianinius puodelius ir juos „pašiltinau“ – apmezgiau. Daug jaukiau padaryti dovaną, kupiną tų metų Kalėdų dvasios. Mano dešimtmetis sūnus Rapolas irgi pradėjo rūpintis ta dvasia. Jis jau supranta, kad Kalėdų Senelio nėra, todėl dabar vyksta įtikinėjimai, jog jis gali būti Kalėdų nykštukas, o užaugęs taps Kalėdų Seneliu Rapolu, kuris rūpinsis, kad visi gautų dovanų. Kartais tikrai svarbiau pasirūpinti kalėdiniu jaukumu namuose, nei apsikrauti dovanomis iš prekybos centrų.“

Leidyklos direktorė Lolita Varanavičienė

„Mūsų šeima jau daug metų turi tradiciją per Kūčias keistis dovanomis. Bet tai nėra tiesiog paprastas pasikeitimas – kiekvienas šeimos narys turi būti parengęs kažkokią programą, kurią išmoko per metus. Tik šeimos komisijai įvertinus pasirodymą galima įteikti dovaną. Tokie koncertai dažnai tęsiasi iki antros ar trečios nakties. Bet tada gali įvertinti ne tik pačią dovaną, bet ir džiaugsmą tą dovaną gauti ar įteikti.“

Operos solistas Merūnas Vitulskis

„Kadangi gyvenau tarp trijų moterų, jos išmokė manęs praktiškumo, todėl ir dovanas mėgstu pirkti praktiškas. Kam tos visos statulėlės ir kitos smulkmenos, kurios tik dulkes renka? Manau, kad ypač dabar, kai dažnai vėluoja atlyginimai ir daug kas turi atidžiai skaičiuoti pinigus, reikėtų pirkti daiktą, kurio kaina tikrai atitiktų kokybę. Žinoma, kitaip yra su vaikais – iš jų negalima atimti Kalėdų džiaugsmo, praktiškomis dovanomis jų nepradžiuginsi“.

 


 

Grožio dovanos

Neretai, stokodami fantazijos ar laiko ieškoti dovanos artimajam, sustojame ties parfumerijos parduotuve. Kvepalai, kremas, kitos kosmetikos priemonės – asortimentas platus. Tik ar visada eidami lengviausiu keliu galime pasiekti pagrindinį tikslą – nudžiuginti artimąjį dovana?

„Dovanoti kosmetikos priemonių – kremų veidui ar kūnui, kvepalų, ar kreminių pudrų yra tikslinga tuomet, kai tiksliai žinote, ką žmogus naudoja ar kas jam patinka", – sako kosmetologė Diana Makauskienė. Neretai tenka girdėti parduotuvėje, kai moteris perka kremą draugei motyvuodama tuo, kad jis jai labai tinka. „Atminkite, tai, kas tinka jums, nebūtinai tiks jūsų draugei ar artimam žmogui. Kiekvieno žmogaus oda yra skirtinga“, – primena grožio specialistė.

Lygiai taip pat skirtingai užuodžiame ir kvapus. „Mūsų lūkesčiai dėl tikro grožio produkto gali būti didesni ar mažesni, bet gavę dovanų čekį grožio priemonėms išsirinkti, manau, abejingi neliksime. Taip pat nepamirškime, kad, turėdami dovanų čekį, galime gauti gerą konsultaciją iš profesionalų“, – išeitį siūlo D. Makauskienė.

Dar viena išeitis – grožio procedūros. Anot specialistės, universaliausia procedūra ir moterims, ir vyrams – viso kūno masažas. Idealiu atveju prieš masažą galėtų būti atliktas viso kūno odos šveitimas. Po tokios procedūros sumažėja įtampa, atsiranda jėgų.

Geros dovanos taisyklės

Dovana turi patikti žmogui, kuriam ji skirta, o ne perkančiajam.

Svarbu ne kiekybė, bet kokybė.

Tolimiems pažįstamiems nedera dovanoti labai intymių daiktų.

Net jei esate sarkastiški, nedovanokite daiktų su paslėpta ironija.

Kalėdiniame šurmulyje lengva suklysti – dovanodami pirktus valgomus daiktus atkreipkite dėmesį į jų galiojimo datą.

Etiketo vadovėliai drąsina: dovaną galima panaudoti dar kartą. Svarbiausia – atsiminti, iš ko gavote perleidžiamą daiktą, kad negrąžintumėte jo atgal.

Įpakavimas

Tai – dalis dovanos. Palikite didcentrių siūlomus serijinius dovanų maišelius vyresniems ar ne tokiems išradingiems žmonėms – patys pamąstykite apie alternatyvą. Nedidelę dovaną galima susukti į audinio atraižą ir surišti kontrastinga juostele, įdėti į spalvingą pačių numegztą ar pasiūtą dekoratyvinę kojinę, pirštinę, kepurę, maišelį.

Į paprastą matinį vienspalvį dovanų popierių suvyniotą dovaną suriškite ryškiu kaspinu, originalių juostelių paieškokite siuvimo reikmenų parduotuvėse.

Smulkių dovanėlių rinkinį dovanoti sudėtą ne į vienkartinę dovanų dėžutę, bet į medinę ar šiaudinę – joje apdovanotasis vėliau galės laikyti, pvz., pakeliais supakuotą arbatą ar stalo įrankius.

Švenčių periodui pasirūpinkite pakankamu kiekiu įpakavimo reikmenų – jei prireikus tektų skubiai paruošti dovaną netikėtam svečiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių