J.Zikarui suteiktas Panevėžio miesto garbės piliečio vardas

Skulptorius Juozas Zikaras už ypatingus nuopelnus Panevėžiui ir Lietuvai paskelbtas Panevėžio miesto garbės piliečiu.

Šį sprendimą miesto taryba priėmė ketvirtadienį per neeilinį posėdį. Nutarimas priimtas vienbalsiai, BNS informavo savivaldybėje.

J.Zikaro kandidatūrą pateikė J.Balčikonio gimnazija, Panevėžio kraštotyros muziejus, miesto bendruomenė „Senamiestietis“, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka ir Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai.

Taip pat nuspręsta prie namo P.Puzino gatvėje, kuriame gyveno J.Zikaras ir kur pastatytas tik nedidelis atminimo ženklas, jį pakeisti į memorialinę lentą.

J.Zikaras (1881-1944 m.) - vienas pirmųjų profesionalių Lietuvos skulptorių, profesorius.

Gyvendamas Panevėžyje skulptorius sukūrė daugelį nepriklausomos Lietuvos simboliais tapusių meno kūrinių: Laisvės statulą (1921 m.), Knygnešio skulptūrą (1939 m.), Lietuvos Respublikos monetas, daugelio iškilių valstybės ir visuomenės veikėjų biustus, bareljefus.

1919-1928 metais J.Zikaras mokytojavo Panevėžio valstybinėje gimnazijoje, Mokytojų seminarijoje.

1928 metais švietimo ministro Konstantino Šakenio kvietimu kūrėjas su šeima persikėlė iš Panevėžio į Kauną. Jis dėstė Kauno meno mokykloje, buvo skulptūros studijos vadovas.

J.Zikaras taip pat yra sukūręs skulptūras „Mąstytojas“, „Motina“, šv. Petro ir Povilo skulptūras Paįstrio bažnyčioje, bareljefą „Ant vieškelio“, Kristaus Karaliaus skulptūrą Panevėžio katedroje, šv. Aloyzo skulptūrą Panevėžio Šv. Petro ir Povilo bažnyčios šventoriuje, antkapinį paminklą Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui Rasų kapinėse ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

by the way

by the way portretas
Žurnalistas galėjo įdėti kokią nors Zikaro skulptūros nuotrauką, o ne skulptoriaus Stanislavo Kuzmos LDK didžiojo kunigaikščio Aleksandro skulptūrą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių