J.Vaitkus: absurdo drama „Eglutė pas Ivanovus“ apima visą amžių

Lietuvos rusų dramos teatre sausio viduryje pradedamas rodyti spektaklis „Eglutė pas Ivanovus“, sukurtas pagal 1938 metais sukurtą Aleksandro Vvedinskio absurdo dramą, yra aktualus ir šiandien. Jis savo esme apima visą XX amžių, teigia spektaklio režisierius ir teatro vadovas Jonas Vaitkus.

„Žiūri žmogus ir matai, kaip vystosi istorija, ir atrandi dalykus, kurie buvo savotiškai pranašiški, atliepia istorinius įvykius“, - antradienį per spaudos konferenciją sakė J.Vaitkus.

Anot jo, spektaklyje labai daug asociacijų su istoriniais įvykiais, susidaro įspūdis, kad pjesės kūrėjas apėmė platų istorinį laiką.

„Į šią pjesę visada žiūrėjau su pagarba ir nuostaba, o kartu jutau, kad joje daug neatskleistų dalykų: čia gausu istorijos - ganėtinai rūsčios, žiaurios, kurioje karnavališkai džiaugsmingai niekinama ir išsižadama visų dešimties Dievo įsakymų. Manau, kad ši trumputė pjesė yra savotiška šimtmečio santrauka, labai sunkaus, krauju ir prievarta permirkusio šimtmečio, bet kartu ji ir tokia meniška, poetiška“, - pranešime spaudai cituojamas režisierius.

Anot jo, spektaklio žanras - absurdo drama, reikalauja specifinės vaidybos, suvokimo, kas vaidinama. Pats kūrinys dabar virto beveik muzikiniu spektakliu, kuriame dalyvauja apie pusšimtis aktorių.

„Mums pasirodė, kad ji pasiduoda muzikiniam realizavimui ir priėjome išvadą, kad reikia padaryti spektaklį pilnai, kad jis mums skambėtų“, - kalbėjo režisierius.

Spektaklio kompozitorius Algirdas Martinaitis teigė rinkęs muziką labai kruopščiai ir atsargiai.

„Pati medžiaga yra tarp Odesos ir Peterburgo, yra “kabakinės„ muzikos sluoksnis, kitas sluoksnis - sakralioji muzika, ir viską sudėjus gavome Šventojo idiotizmo muziką, kaip ją vadinu“, - pasakojo kompozitorius.

Spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ premjera įvyks sausio 14 dieną. Jis bus rodomas su lietuviškais subtitrais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių