Juvelyro tapyba – skambant džiazui

„Klaipėdos galerijos“ filiale „Herkaus galerijoje“ trečiadienį atidaroma kauniečio Mindaugo Juodžio paroda „Fragmentai – Jazz 2”.

Juvelyrikos subtilybes įvaldęs menininkas joje pateiks kitą savo kūrybos pusę – tapybą, gimusią skambant džiazui.

Gaivališki, organiški, su lengvu siurrealizmo prieskoniu paveikslai primena autoriaus juvelyrikos stilistiką. Jis ištikimas pasąmonės vaizdinių srautui, momentinei nuotaikai, netikėtumui, atsitiktinumui.

Savo darbus M.Juodis kuria „čia ir dabar“. Jis neturi išankstinės vizijos, kaip kuris turėtų atrodyti. Kompozicijos gimsta betapant, jos gali keistis kelis kartus, kol galų gale įgauna baigtinį vaizdą. M.Juodžio drobėse kartais tarsi atsispindi ne viena kompozicija, o kelios, kurios tarsi kovoja dėl vietos, sukuria žaismingą linijų plastiką.

Išryškintas linijos kontūras – tarsi vedlys, pagaunantis žiūrovo žvilgsnį ir vedžiojantis jį paveikslo erdve, atveriantis vis naujas būsenas. Linijų plastika kuria paveikslo istoriją, o spalva naudojama kaip elementas nuotaikai sukurti bei kompozicijai pabrėžti.

Žiūrint į menininko paveikslus, norisi po juos klaidžioti, juos tyrinėti, ieškoti istorijų. O autoriui kur kas svarbiau už rezultatą pati laisvė kurti, improvizuoti, įsivaizduoti, „būti procese“. Tai tarsi menininko gyvenimo pulsas – čia padažnėja, čia sulėtėja, visada gyvas ir visada kitoks. Kaip džiazas, kurio klausytis jis mėgsta.

Paties M.Juodžio žodžiais, jo paveikslai nėra muzikos iliustracija. „Tai, ko gero, vaizdinių nuotrupos ar būsenų fragmentai iš mano pasąmonės. Aš fiksuoju būsenas, kurios mane aplanko skambant džiazo muzikai, ir visai nesvarbu, ar aš ją girdžiu gyvai, ar tai ateina iš mano prisiminimų“, – tvirtino dailininkas.

M.Juodžio tapybos paroda „Fragmentai – Jazz 2” atidaroma trečiadienį 17.30 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale uostamiesčio prekybos centre „Herkaus galerija“ (Herkaus Manto g. 22) ir ten veiks iki lapkričio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių