Jūros pakrante nusidrieks žemės meno „Veidų kelias“

Penktadienį Baltijos jūros paplūdimyje Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre viešinti menininkė Vaida Tamoševičiūtė kurs žemės meno projektą „Veidų kelias“.

 „Veido motyvas mano kūryboje kartojasi jau šešeri metai. Tyrinėdama savižalos fenomeną ir ieškodama vidinių patirčių vizualios išraiškos, pradėjau dirbti su savimi. Veidas tapo ne aiškiai atpažįstamu autoportretu, bet priemone įvairiems kontekstams atskleisti, – apie savo projektą ir jo koncepciją pasakojo V.Tamoševičiūtė. – Veidas, tapęs kauke, ženklu, buvo perkuriamas, naikinamas, lipdomas, griaunamas ir vėl kuriamas“.

Dar studijuodama magistrantūroje menininkė sukūrė tapybos darbų seriją „Žaizdos žymė“ ir gipsinių savo veido atliejų seriją „Pomirtinės mano kaukės“. Vėliau viena ir dalyvaujant kitiems žmonėms sukūrė keletą žemės meno darbų, kur veidai, atsižvelgiant į vietą, jos istoriją ir kultūrinį palikimą, keisdavo savo struktūrą, išsidėstymą, prasmę ir pavidalą. Visada išlikdavo svarbus kūrimo–griovimo, gimimo–nykimo santykis, taip pat vidinis pokalbis su vieta, dažniausiai išreiškiamas per ritmą ar ornamentą.

„Veidų kelias“ prie jūros atvers kelis kultūrinius-istorinius sluoksnius. Darbas, skiriamas Klaipėdos miesto įkūrimo 760-osioms metinėms, bus kuriamas vietoje, kuri mena kitą mūsų istorijos laikotarpį, – šalia 1939 m. vokiečių statytos pakrantės artilerijos baterijos Girulių paplūdimyje.

Autorė norėtų, kad jos „Veidų kelias“ nusidriektų jūros pakrante kaip prisiminimas, pokalbis su praeitimi ir dabarties akimirka susilietus su gamta. Jos darbą užbaigs jūra, nuplausianti trumpam šmėkštelėjusius paplūdimyje buvusių žmonių veidus.

Žemės meno akcijos pradžia – 11 val. paplūdimyje prie Juodosios tvirtovės (netoli Girulių). Visus susidomėjusiuosius autorė kviečia ten susitikti ir dalyvauti kuriant „Veidų kelią“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ddd

ddd portretas
čia tiesiog štampavimas o ne menas

psiche kazkokia ji

psiche kazkokia ji portretas
valdzia svaisto mokesciu moketoju pinigus papludimiams valyti, o si kenkeja dirbtinai uzters smeli zememis?

Kaip

Kaip portretas
Kaip smėlį galima užteršti smėliu? -:))) Ir tai ne štampavimas, o konceptualus menas. Menas - vien taip sugalvoti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių