„Juodoji gulbė“: kino juosta, brandinta ištisą dešimtmetį

Režisierius Darren Aronofsky, sukūręs tokius populiarumo viršunes pasiekusius filmus kaip „Requiem svajonei“ (orig. „Requiem for a Dream“) bei „Imtynininkas“ (orig. „The Wrestler“), sausio pabaigoje savo talento gerbėjus supažindins naujausiu kūriniu – psichologiniu trileriu „Juodoji Gulbė“ (orig. „Black Swan“), kuriame išvysime Holivudo kino grandus Winona Ryder, Vincent Cassel bei jaunąją Natalie Portman.

„Juodoji gulbė“ – tai ilgametė režisieriaus svajonė, brandinta ir išnešiota ištisą dešimtmetį. Baletas D.Aronofsky dėmesį patraukė tą akimirką, kai jo sesuo ėmė lankyti šokio pamokas. Vyras teigia visą gyvenimą besižavintis stebuklingu, magišku ir užburiančiu šokiu, tad natūralu, jog pradėjus režisieriaus karjerą jis ėmė brandinti svajonę sukurti filmą apie baletą.

Tokį, kuris šokiruotų, atimtų žadą ir užburtų. Tokį, kad salėje sėdintis žiūrovas bent akimirkai sulaikytų kvėpavimą, bijodamas išsklaidyti akimirkos grožį.

Bėgant laikui filmo apie baletą mintis transformavosi į ganėtinai ekstravagantišką idėją sukurti juostą apie imtyninko ir šokėjos meilę. Kiek vėliau idėja skilo į du atskirus filmus ir 2008-aisiais režisierius pristatė sportinę dramą „Imtynininkas“, nominuotą dviems Oskarams, o 2011-aisiais turėsime progą išvysti psichologinį trilerį „Juodoji gulbė“.

Dešimtmetį savyje nešiojęs ne tik idėją apie šią kino juostą, bet ir svajonę pagrindinio vaidmens atlikėjos vietoje išvysti Natalie Portman, režisierius ją išpildė, 2009-aisiais filmavimo aikštelėje radęs išsvajotąją merginą.

N.Portman, visuomenėje sukėlusi audrą, kai paaukojo savo ilgus plaukus ir nusiskuto plikai vardan vaidmens mokslinės fantastikos trileryje „V – tai Vendeta“  (orig. „V for Vendetta“), nepabijojo antrąkart ryžtis iššūkiui dėl Ninos vaidmens „Juodojoje gulbėje“.

Neįtikėtina, tačiau vos po dešimties mėnesių alinančių treniruočių, kino juostoje N.Portman beveik visus numerius šoka pati, be dublerių pagalbos. Ištvėrusi didžiulį fizinį krūvį, aukojusi savo kūną vardan tobulai atlikto vaidmens, mergina dar kartą įrodė, jog yra tikra profesionalė, o vaidmenis renkasi kruopščiai ir atsakingai. Tuo tarpu kino kritikai aktorei negaili pagyrų, Ninos vaidmenį vadindami stipriausiu jos karjeroje ir vis garsiau jai prognozuoja išsvajotąjį Amerikos kino Akademijos apdovanojimą – Oskarą.

Nina (akt. Natalie Portman) – talentinga ir atsidavusi šokiui balerina, aukojanti save baletui. Kiekvieną merginos žingsnį kontroliuoja mama Erica (akt. Barbara Hershey), kuri reikalauja maksimaliai gerai ir meistriškai šokti bei pasiekti baleto šlovės viršūnę. Tuo tarpu teatre artėja milžiniškos permainos. Baletmeisteris Thomas Leroy (akt. Vincent Cassel) kuria naują „Gulbių ežero“ versiją. Pagrindinio vaidmens atlikėja (akt. Winona Ryder) keičiama jaunesne ir talentingesne. Kandidatė į jos vietą – Nina, turėsianti suvaidinti baltąją ir juodąją gulbes, įkūnijančias nekaltumą ir aistrą, šviesiąją ir tamsiąją asmenybės puses. Tačiau ar sugebės tyra ir švelni Nina įtikinamai suvaidinti aistringą ir pagiežingą juodąją gulbę?

Netrukus mergina ima nerimauti – jos gyvenime dedasi keisti dalykai. Besiruošdama vaidmeniui ir ieškodama savo juodosios pusės, balerina visur pastebi be galo į save panašią merginą Lilly (akt. Mila Kunis). Neilgai trukus Lilly pasirodo baleto repeticijoje.

Ji – šokėja ir visiška Ninos priešingybė – aistringa, lengvabūdė ir nenuspėjama. Nina bijo naujosios šokėjos, tačiau kartu jaučia jai trauką. Besimezgantys ryšiai tarp merginų pateikia Ninai staigmeną – vieną dieną repeticijos metu Lilly šoka jos partiją, užima jos vietą, tampa vis panašesne į ją. Kas tai? Ninos vaizduotės vaisiai? O gal iš tiesų Lilly atėjo tam, kad užimtų Ninos vietą?

Trileris apie tai, kaip toli gali pažengti konkurencija trapiame baleto pasaulyje didžiuosiuose Lietuvos kino ekranuose startuoja sausio 28 d.


Šiame straipsnyje: Juodoji gulbė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių