Julijos šokiai virtuvėje: iš šešių mažų istorijų sujungta visuma

„Pasaulis man – tai atrastas ir dar neatrastas grožis. Grožio formų ieškau visą savo gyvenimą. Pradžioje kūriau pasakas, dabar kuriu drabužius ir daiktus, kurie padeda gražiai būti…“ – taip apie save sako dizainerė Julija. Grožio paieškos ją atvedė prie savo mados namų ir prekės ženklo „Julia Janus“ – šis jau spėjo pelnyti populiarumą Šiaurės šalyse. Julija pasakoja apie savo kūrybą ir naujausią kolekciją.

Esu iš Vilniaus. Gimiau ir užaugau čia. Vilnius nuo seniausių laikų garsėja daugiatautiškumu ir religine tolerancija. Čia jau 700 metų šalia meldžiasi katalikai, stačiatikiai, musulmonai, judėjai. Mano miesto praeitis – spalvinga, dramatiška, juk jis nuolat buvo – ir yra – Rytų bei Vakarų sankryžoje. Jį veikė įvairiausios kultūros, politinių arenų kovos, okupacijos, asimiliacijos, Rytų ir Vakarų mados.

Mano asmenybė irgi tarsi sudėta iš dviejų: dekoratyvios rytietiškos, azijietiškos ir gilios, rūkuose paskendusios, konceptualios šiaurietiškos prigimties. Tikriausiai tai lemia karštį ir šaltį, rimtumą, eleganciją ir ironiją, formos jėgą ir dekoro kibirkštis, – visa, kas formuoja savitą „Julios Janus“, mano kuriamo šiaurietiško gyvenimo būdo prekės ženklo, stilių.

Man pasaulis yra atrastas ir dar neatrastas grožis. Grožio formų ieškau visą savo gyvenimą. Pradžioje kūriau pasakas, dabar kuriu drabužius ir daiktus, kurie padeda gražiai būti. Dedikuoju savo ieškojimus Šiaurės dukros, miesto kultūros suformuotos asmenybės, prigimties, gyvenimo būdo studijoms. Ir modernioms dizaino formoms, kuriomis visa tai būtų galima užrašyti. Priešinuosi globalizacijai ir grožio standartizacijai. Man mada – forma asmenybei išryškinti. Išvaizdos stiliui sukurti ir identifikuoti.

Tuoj bus 20 metų, kaip dirba Julijos mados namai, o prieš ketverius metus gimė prekės ženklas „Julios Janus“. Tai – kolektyvinis projektas, kurį kuria tarptautinė komanda. Nors siela esu aš, bet sėkmė lydi dėl keleto ypač talentingų asmenybių idėjų sintezės. Šis procesas išveda „Julios Janus“ už Vilniaus ribų, o mūsų kalba tampa suprantama ir artima visoms Šiaurės šalims.

Smalsumas yra didžiausias mano variklis. Noras pažinti, o pažinus panaudoti kuriant savo estetiką, yra didžiausias mano tikslas. „Julios Janus“ konstrukcijos skirtos jaunai XXI a. moteriai, kuri žino laiko ir efekto vertę. Audiniai – elastingi ir progresyvūs, tačiau natūralūs, tarsi antra oda, – garantuoja maksimalią laisvę. Formos – skulptūriškos, kaip Vilniaus barokas, takios kaip jūros vanduo – paryškina kūno plastiką. Dekoras – puošnus kaip ryto šerkšnas ant stiklo – išskiria individualumą. Spalvos – ūkanotos, Baltijos paženklintos, pasiskolintos iš šiaurietiškos gamtos, rūko, vandens, miestų, charakterio, maisto ir gyvenimo atspalvių. Kartais jie perrėžiami rytietiškos patirties, istoriškai kaimynų ir vėjų atneštos ryškesnės paletės, atviresnės spalvos intervencijų.

Šios vasaros kolekcija – eklektiška. Ji vadinasi „Šokiai mano virtuvėje“. Virtuvė yra „Julios Janus“ įsivaizduojamas pasaulis, kuriame mes šokame, geriame arbatą, kalbame ir klausomės, dalijamės, kuriame planus, gaminame ledus.

Šokis yra džiaugsmas, laisvė, bendravimas ir judėjimas. Šios būsenos tapo šios vasaros kolekcijos pagrindu. Nauja drabužių ir namų kolekcija persmelkta šokio plastika. Judesys svarbus konstrukcijai, audiniui, drabužio kritimui, marginimui, faktūroms ir printams. Vieną iš printų – šokančio žmogaus figūrėlę širdies formos laiške – sukūrė mano dukra. Ji studijuoja grafiką Vilniaus dailės akademijoje ir visai neseniai prisijungė prie mūsų komandos.

 


 

„Šokiai mano virtuvėje“ – iš šešių temų, šešių mažų istorijų sujungta visuma. Skirtingi siluetai, printai, audiniai atspindi skirtingas nuotaikas.

Tango. Juoda ir balta, nėriniai ir blizgesys, įtampa ir atsipalaidavimas. Kolekcijoje susijungia liemenuoti ir laisvi siluetai. Lazeriu iškirpti raštai sukuria įtampą, be kurios neapsieina tango. Ant trikotažo atspausti nėriniai minkština ir švelnina juodos spalvos dramatizmą.

Egocentric. Barokiniai šilko raštai, primenantys nėrinius, o gal – voratinklį, aukso spalva ir audinių blizgesys pratęsia tango temą. Kolekcija beveik vakarinė, skirta vasaros šventėms, skirta atrodyti rafinuotai ir kartu lengvai. Sukurta skubančiai XXI a. miesto moteriai.

New wave. Kostiumas-džinsai didmiesčio gyventojai. Plonas džinsinis audinys – elastingas ir natūralus – tinka vasaros karščiams formalioje aplinkoje. Kolekcijoje susijungia laisvalaikio audiniai ir griežti klasikiniai siluetai. Konstrukcijoje, kirpime justi bangos motyvas. Pilkšvi, balti, rusvi tonai, – beveik kamufliažiniai megapolio atspalviai. Miesto printu dekoruoto audinio suknelė ir palaidinė pasako viską.

Secesija. Žalsvų, melsvų, alyvinių, rausvų vandens spalvų šokis, tekančio upelio, žydinčių irisų, asimetriškų spalvų ir drabužio konstrukcijų kolekcija. Tai – tikra vasaros šventė. Prie šilkinių berankovių suknelių puikiai dera viskoziniu būdu megztos rankovės ar medvilninis arba kašmyrinis megztukas. Įstrižo spalvų bloko dalis skirta jogai. Visa kolekcija – poilsio ir džiaugsmo pilna.

The Garden. Kolekcija iš siuvinėto lino. Skirta kelionėms ir paplūdimiui. Plonytis minkštintas linas puoštas fantastinių gėlių motyvais. Tarp ryškių žaismingų spalvų žiedų sukasi pasimetę šokių bateliai ir skraido kolibriai. Siuvinėjimai – „Julios Janus“ kolekcijų pereinamasis, nuolatinis bruožas. Linas – pats vėsiausias audinys karštai vasaros dienai. Jo glamžumas – aristokratiškas, o dvasia – laisva.

The Wall. Batika marginti laisvi, smagūs vasaros drabužiai ir aksesuarai. Lengvai prižiūrimi, patikimi kelionių ir atostogų palydovai, skirti prisiekusiai nuotykių ieškotojai, kuri paprastu aksesuaru ar atvirkščiai užsivilktu megztiniu savo drabužį gali paversti ir kasdieniu, ir skirtu šventei, namams, miestui ar išvykai į gamtą.

Verstos odos rankinės, gausios arba masyvios apyrankės, lengvai skrendantys auskarai – visa tai privaloma „Julios Janus“ vasaros kolekcijos dalis. Ir, žinoma, raudonos lūpos.

Kiekvieni namai turi virtuvę. Virtuvė yra maisto kūrimo vieta, erdvė, kurioje susitinkame, dalijamės maistu ir žiniomis apie save: „Pasakyk, ką valgai, ir aš pasakysiu, kas tu.“

Identiteto paieška ir mėginimai išsiskirti iš kitų paskatino kurti namų seriją, papildančią drabužių koncepciją. Ir tai – virtuvė: pradedant parduotuvių interjeru ir baigiant Šiaurės šalių kulinarinių receptų knygomis, virtuvės indais, tekstile, mūsų kurtomis vietos žolelių arbatomis bei kvapais.

Pradėjau nuo arbatos, puodelių, prijuosčių ir tęsiu sukurdama vis ką nors nauja. Šį sezoną prie namų serijos prisidės pietų stalo indai: lėkštės, dubenys, pusdubeniai – visa, ko reikia šeimos pietums. Tada cukrinė, druskinė ir sviestinė. Ypatingi mediniai šaukštai, paslaptinga ir nuoširdi kasdienio valgymo ir dalijimosi momentus užfiksavusi nuotraukų-atvirlaiškių serija. „Julios Janus“ pakuotės sukurtos panaudojant mano močiutės ranka užrašytų receptų kopijas. Močiutė garsėjo savo virtuvėje kuriamais šedevrais. Svajoju išleisti jos receptų knygą. Tai bus pirmoji lietuviškos aukštosios virtuvės knyga „Julios Janus“ kolekcijoje. Šiuo metu joje puikuojasi visos Beatos knygos ir anglų kalba išleistos Baltijos šalių: Danijos, Švedijos, Suomijos, Estijos, Latvijos, Vokietijos, Lenkijos, Lietuvos, kulinarinio paveldo knygos.

Iki rudens tikiuosi sukurti „Julios Janus“ kvapiųjų žvakių ir namų kvapų kolekciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių