J.Claude‘as Van Damme‘as: apie kokainą, karatė ir baletą

Kol tapo pasaulinio garso veiksmo filmų žvaigžde, Jeanas Claude'as Van Damme'as (52 m.) buvo pravardžiuojamas „raumenų kalnu iš Belgijos„, o dabar, net ir peržengęs penkiasdešimtmetį, žiniasklaidoje yra apibūdinamas tokiais epitetais kaip idealių formų vyras, kuriam išvaizdos ir sportinio pasirengimo galėtų pavydėti ir gerokai jaunesni sportininkai. Tačiau net ir tokio stipruolio biografija nėra visiškai „sveika“ nuo pat vaikystės, o šiemet veiksmo filmų žvaigždei buvo atlikta operacija.

Maniakinė depresija nuvedė į ringą

Jau paauglystėje J.C.Van Damme'as sirgo bipoliniu sutrikimu, dar kitaip vadinamu maniakine depresija – psichiniu sutrikimu, kuriam būdingi manijos ir depresijos epizodai. Teigiama, kad liga, kurią sukelia tam tikrų cheminių medžiagų pusiausvyros galvos smegenyse pakitimų padariniai, yra paveldima arba sukeliama traumų ir vyrams labiau pasireiškia manijomis, o moterims – depresija. Sportuoti karatė J.C.Van Damme'as pradėjo būdamas vienuolikos, o taip pat domėjosi ir kitais kovos menais: kikboksu, taikvando ir Tailando boksu Muay Thai, užsiėmė kultūrizmu ir net lankė baletą. Dabar, prisiminęs visą skirtingų sporto šakų spektrą, veiksmo filmų žvaigždė svarsto, jog tai turbūt buvo intuityvus bandymas įveikti dar nenustatytą maniakinę depresiją: „Jeigu nenueidavau į treniruotes keletą dienų, jausdavausi toks prislėgtas, jog niekas negalėdavo pradžiuginti", - sakė jis.

Narkotikai narkotikai...

Apie maniakinę depresiją aktorius prisiminė pasakodamas apie juodus praeities epizodus, kai buvo paniręs į narkotikų liūną. Kokainą jis pradėjo vartoti būdamas trisdešimt trejų, kai vyko filmo „Sudden Death„ darbai. Tuo metu jis buvo vedęs vieną iš keturių žmonų Gladys Portugues, tačiau užmezgė romaną su Darcy LaPier, kuri vėliau tapo ketvirtąja jo žmona. Vis dėlto vėliau aktoriui pavyko susigrąžinti buvusią žmoną, fitneso trenerę Gladys Portugues, kurią vedė antrą kartą. Maždaug po trejų metų nuo to, kai pirmą kartą pavartojo kokaino, J.C.Van Damme'as ryžosi gelbėtis ir užsirašė į mėnesį truksiančią reabilitacijos programą, bet ištvėrė tik savaitę ir po pusmečio buvo priartėjęs prie savižudybės. Netrukus J.C.Van Damme'ui buvo diangnozuota maniakinė depresija ir jis pradėtas gydyti nervų sistemą veikiančiais vaistais „Sodium Valproate“. Šiuos vaistus pats aktorius praminė „druska„. Viename socialiniame tinkle jis rašė: „Turi išgerti truputį „druskos“... Nuo to laiko, kai pradėjau, įvyko toks kaip sprogimas – BOOM! Per vieną savaitę visko atsikračiau – visas mane supęs sąmyšis, visos mane į kairę ir dešnę blaškiusios bangos tapo ramiu ežeru", - rašė J.C.Van Damme'as.

Kalbėdamas apie narkomanijos periodą, kovinių filmų herojus prisiminė išgyvenimus, kai buvo pasiekęs bedugnę: „Vienintelis mano noras buvo numirti – neturėjau nei vienos priežasties gyventi. Gal egoistiška taip sakyti, bet manęs tuo metu nejaudino absoliučiai niekas. Tada tu privalai atsigręžti atgal į save – bandyti atrasti pagarbą sau ir lėtai, žingsnis po žingsnio, vėl pradėsi save branginti. Ir kiekviena diena yra kaip egzaminas – atlaikysi ar ne. Ir šiuo atveju kalbu ne apie narkotikus, o apie savo sielos, kurią reikia saugoti ir ja rūpintis, problemą."

Šok visą naktį...

„Jau dabar galiu kovoti įvairiai: gražiai ir mandagiai, o jeigu reikia „judesio„ – prašau... Šiandien viską atlikti galiu žymiai geriau, nei vakar“, - sako J.C.Van Damme'as. Ugnį ir vandenį praėjęs „raumenų kalnas iš Belgijos„ atrado savus dėsnius, kuriais yra pasidalinęs su gerbėjais. Patarimų virtinę jis pradėjo nuo dėmesio kasdienei mitybai ir jos įtaką kūnui: „Sakoma, kad esi tai, ką valgai. Aš jau nevalgau to paties, kuo maitinausi prieš penkiolika metų. Kai maitiniesi sveikai, maitini kiekvieną savo ląstelę. To nesureikšminau labai ilgai, tačiau vieną dieną atėjau į protą.“ Pasikeitė ir aktoriaus treniruočių braižas: „Kai sportuoju, mano pulsas per minutę yra 168-170. Dauguma pasakytų, kad tai nėra gerai, bet man tinka. Mėgstu treniruotis ne mažesniu, nei galiu tempu, mėgstu savo prakaitą. Be to, jau neskaičiuoju kiekvieno pratimo kaip anksčiau. Dabar tiesiog ateini ir pajunti, kuriuos raumenis treniruosi šiandien. Apskritai reikia įsižiūrėti į veidrodį – kai kurių žmonių rankos per didelės ir jie „neturi„ kojų, o kai kurie – priešingai. Čia panašiai, kaip su automobiliais – priekis gražus, bet pažiūrėjus galą... Lygiai taip pat ir vyro kūnas – visada svarbu simetrija“, - teigia J.C.Van Damme'as.

Daugybę sporto šakų nuo vaikystės bandęs sportininkas lemtingomis vadina dvi – karatė ir baletą. Jis sako, kad klasikinio trenažo pratimai baleto pamokose išvystė jo vikrumą ir lankstumą: „Galiu pasakyti, kad tai sudėtingiausi pratimai, kuriuos gali atlikti vyras – patikėkit manim. Kad atliktumei baleto pratimus, turi labai sunkiai dirbti kūnu ir galva. Iš šono gali atrodyti, kad tai reikalauja žymiai mažiau pastangų. Būtent baleto ir karatė derinys man padėjo atrasti save kovos mene. Po penkiasdešimties aš turiu įdėti labai daug fizinių pastangų, kad išlaikyčiau ištvermę, tačiau mano psichika dabar yra stabilesnė ir stipresnė nei bet kada. Tu turi lavinti smegenis, jausti užsidegimą ir aistrą tam, ką darai ir pasižadėti atrodyti gerai. Pažiūrėk į Stallone – tokia būklė tokiame amžiuje – tai nuostabu. Bet visa tai prasideda nuo mąstymo".



NAUJAUSI KOMENTARAI

RB

RB portretas
Saunuolis - stiprus ir pozityvus zmogus, puikius kovotojas. Pagarba. Sveikatos ir sekmes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių