J.Basanavičiaus premija skirta kultūrininkei M.Remienei ir etnologei I.A.Čepienei

Šių metų valstybinė Jono Basanavičiaus premija už darbus etninės kultūros srityje skirta išeivijos kultūros veikėjai Marijai Remienei ir etnologei Irenai Aušrelei Čepienei.

Padalyti šią premiją į dvi lygias dalis ir skirti ją M.Remienei bei I.A.Čepienei rekomendavo Lietuvos kultūros ir meno taryba. Tokį siūlymą trečiadienį palaimino Vyriausybė.

80 metų M.Remienei premija skirta už tautinės tapatybės puoselėjimą Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenėje ir pastangas grąžinti kultūros vertybes į Lietuvą, I.A.Čepienei - už etninės kultūros tyrinėjimą, puoselėjimą ir švietėjišką veiklą.

M.Remienė yra JAV lietuvių bendruomenės krašto valdybos vicepirmininkė informacijai. Ji į JAV lietuvių bendruomenės veiklą įsijungė 1954 metais. Nuo 1974 metų M.Remienė organizuoja su bendraminčiais įkurto dienraščio "Draugas" fondo veiklą, yra surengusi daugybę kultūros renginių. M.Remienė vadinama JAV lietuvių kultūros ministre. Nuo 1996 metų moteris vadovauja seniausiai JAV lietuviškai radijo programai "Margutis".

Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) dėstytoja I.A.Čepienė yra žymi Lietuvos etninės kultūros tyrinėtoja, mokslinių etnokultūrinių ekspedicijų dalyvė, mokyklinio etnokultūrinio ugdymo programų ekspertė. Jos iniciatyva 2002-2005 metais VPU organizuota etninės kultūros mokytojo specializacija.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija kasmet skiriama už reikšmingiausius pastarųjų 5 metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

Premija skiriama kasmet iki lapkričio 15 dienos, o įteikiama lapkričio 23-iąją, J.Basanavičiaus gimimo dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių