J.Basanavičiaus premiją ketinama skirti ąžuolyno puoselėtojams

Valstybinę Jono Basanavičiaus premiją siūloma skirti Vitaliui Stepuliui ir Živilei Antaninai Mačionienei.

Taip būtų įvertinta jų ilgalaikė visuomeninė etnokultūrinė veikla, kuriant unikalų kultūros ir gamtos paminklą – Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyną J.Basanavičiaus tėviškėje Ožkabaliuose Vilkaviškio rajone, įgyvendinant ir plėtojant reikšmingą visuomeninę, pilietinę idėją.

V.Stepulis yra Tautinio atgimimo ąžuolyno draugijos pirmininkas, Ž.A.Mačionienė - šios draugijos narė.

Jie abu aktyviai prisidėjo prie Tautinio atgimimo ąžuolyno įkūrimo.

Šiuo metu ąžuolynas užima 39,4 ha plotą, jame yra 13 giraičių: Sąjūdžio Seimo žiedas, Tautos atminties, Tautos vienybės, Represijų aukų (Sausio 13-osios ir Medininkų aukų memorialas), Knygnešių, J.Basanavičiaus premijos laureatų, Vilkaviškiečių, Jaunimo, Baltų, Pasaulio lietuvių, Vasario 16-osios akto signatarų, Kovo 11-osios, Kovo 11-osios nepriklausomybės atstatymo akto signatarų giraitės. Trylikoje ąžuolyno giraičių žaliuoja daugiau kaip 8400 medelių.

Valstybinę Jono Basanavičiaus premiją Kultūros ministerija įsteigė 1992 metais. Ji skiriama už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

Premijos dydis - 500 bazinių socialinių išmokų (65 tūkst. litų).

Premija skiriama kasmet iki lapkričio 15 dienos, o teikiama lapkričio 23-iąją, per J.Basanavičiaus gimimo dieną.


Šiame straipsnyje: Jonas Basanavičiuskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių