J.Basanavičiaus premija įteikta kultūrininkei M.Remienei ir etnologei I.A.Čepienei

Šiandien kasmetinę valstybinę Jono Basanavičiaus premiją už darbus etninės kultūros srityje Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius įteikė išeivijos kultūros veikėjai Marijai Remienei ir etnologei Irenai Aušrelei Čepienei.

500 MGL arba 65 tūkstančių litų premija padalyta į dvi lygias dalis.

„Premijos įteikimas – labai jaudinantis momentas, priverčiantis stabtelti ir pajausti, kad mes visi esame istorijos liudininkai: kas mes esame dabar, parodo, kas mes būsime po kelių dešimtmečių“,- sakė Ministras Pirmininkas sveikindamas šių metų Jono Basanavičiaus premijos laureates.

M. Remienė premija apdovanota už tautinės tapatybės puoselėjimą Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenėje ir pastangas grąžinti kultūros vertybes į Lietuvą, I. A. Čepienė – už etninės kultūros tyrinėjimą, puoselėjimą ir švietėjišką veiklą.

M. Remienė yra JAV lietuvių bendruomenės krašto valdybos vicepirmininkė informacijai. Ji į JAV lietuvių bendruomenės veiklą įsijungė daugiau kaip prieš 50 metų, o nuo 1974-ųjų laureatė aktyviai dalyvauja dienraščio „Draugas“ fondo veikloje, yra surengusi daugybę kultūros renginių. Nuo 1996 metų M. Remienė vadovauja seniausiai JAV lietuviškai radijo programai „Margutis“.

Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) dėstytoja I. A. Čepienė yra žymi Lietuvos etninės kultūros tyrinėtoja, mokslinių etnokultūrinių ekspedicijų dalyvė, mokyklinio etnokultūrinio ugdymo programų ekspertė. Jos iniciatyva 2002–2005 metais VPU atsirado etninės kultūros mokytojo specializacija.

Valstybinė J. Basanavičiaus premija kasmet skiriama už reikšmingiausius pastarųjų 5 metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat už kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių